To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - Galant komputer

bystry507 - 27-02-2014, 12:51
Temat postu: Galant komputer
Witam forumowiczów !
Mam pytanie, czy ktoś wie gdzie na lubelszczyźnie mogę podłączyć się pod kompa żeby zobaczyć błędy? Byłem u jednego mechaniora to podpiął się, niestety nie udało mu się nawiązać połączenia z kompem auta. Powiedział że to z tego względu, iż nie ma odpowiedniego oprogramowania i że najlapiej podjechać do stacji gdzie zajmują się japońcami. Ktoś coś?

marycjusz - 27-02-2014, 14:58

błędy możesz sam "wymrygać" - jest tu gdzieś w tym dziale opisane jak to dokładnie zrobić.
milo - 27-02-2014, 15:17

bystry507 napisał/a:
Mam pytanie, czy ktoś wie gdzie na lubelszczyźnie mogę podłączyć się pod kompa żeby zobaczyć błędy?

Na ulicy Sitnickiej TEMPO u mnie podłączył się bez problemu :mrgreen:

Bizi78 - 27-02-2014, 15:31

milo napisał/a:
Na ulicy Sitnickiej TEMPO u mnie podłączył się bez problemu :mrgreen:

W E5xA to chyba tylko wymruganie, ale może się nie znam :wink: .

bystry507, w tym temacie masz opisane co zrobić aby wymrugać błędy samodzielnie:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=18435

bystry507 - 27-02-2014, 16:40

dzięki za info. @Milo ile skasowali za wymruganie? Właścwie to nie wiem czy samemu sie bawić ze zwieraniem pinów w kostce. Nie ma żadnego ryzyka uszkodzenia czegoś?
marycjusz - 27-02-2014, 16:41

Bizi78 napisał/a:
W E5xA to chyba tylko wymruganie
-dokładnie, nie da rady się podłączyć pod kompa, też próbowałem, dlatego bystry507 u Twojego mechanika się nie udało.

W ogóle widzę że koledzy z Białej Podl - pozdrowienia, uczyłem się tam, a teraz moim byłym galem E56A wersja USA śmiga mój brat tam na co dzień (ciemny zielony z garbem na masce ) ;)

bystry507 - 27-02-2014, 16:54

Mam LPG sekwencję. Zwierając te piny kostki nie pokasuję żadnych sterowników ?
marycjusz - 27-02-2014, 17:07

Jak dobrze przyjrzysz się tej kostce/wtyczce powinny być na niej malutkie numerki, wpinasz drucik w 1 i 4 i nic się nie stanie. Nie wiem jak jest jak podepniesz nie te piny co trzeba, ale o ile ja pamiętam ja podpinałem się w różne i nic się nie stało ;) Ale poczekaj może aż ktoś się wypowie na ten temat konkretniej :)
Soner - 27-02-2014, 18:43

E5x podpina się bez problemu pod LAUNCHa. W LBN jest kilka zakładów co go posiada. Ale więcej niż wymruganie błędów nie odczytasz.
milo - 27-02-2014, 20:15

bystry507 napisał/a:
Milo ile skasowali za wymruganie?

Było śmiesznie nic nie wziął :shock: kasował błąd i nadal paliła się kontrolka silnika po przejechaniu kilkadziesiąt metrów sama zgasła
bystry507 napisał/a:
Właścwie to nie wiem czy samemu sie bawić ze zwieraniem pinów w kostce. Nie ma żadnego ryzyka uszkodzenia czegoś?

Jak dobrze podłączysz piny to nic nie uszkodzisz :mrgreen:
marycjusz napisał/a:
W ogóle widzę że koledzy z Białej Podl - pozdrowienia, uczyłem się tam, a teraz moim byłym galem E56A wersja USA śmiga mój brat tam na co dzień (ciemny zielony z garbem na masce )

Pozdrawiamy z Białej galanta chyba nie widziałem :shock:

tpodsiadlo - 02-03-2014, 08:22

soner, byc moze pod launchem nic nie odczytasz, ale mozna zczytac wszystko,
mnie podpinali na zlocie w krakowie (niestety nie wiem jakie to urzadzenie bylo) i chodzilo mi o abs i bledy abs zczytalo, tez airbag, silnik, mial tez opcje klimatronika i automatycznej skrzyni.
byla tez opcja testowanie modulow wykonawczych, niestety mialem wtedy blad przekaznika i pompa nie ruszyla, wiec tej 100% pewnosci ze dziala nie dam, ale same bledy zczytuje na pewno wszystkie

a co do podpinania innych urzadzen.
chlopaki z pabianic maja przerobiona zwykla wtyczke od elm327, w taki sposob, ze po prostu we wtyczce zwarte sa piny 1-4 i podpinajac jednoczesnie zczytuje komp i mruga, wtyczka podobno jest od vw/audi - zarzekaja sie ze to dziala, niestety nie widzialem na wlasne oczy, ale z ciekawosci do nich podjade jak wroce do polski i zobacze

Bizi78 - 02-03-2014, 09:34

tpodsiadlo napisał/a:
mnie podpinali na zlocie w krakowie (niestety nie wiem jakie to urzadzenie bylo)

MUT, tylko nie wiem który :wink: .

tpodsiadlo - 07-03-2014, 07:09

mut3, ale to jest tylko standard, nie nazwa samego urzadzenia, ale chlopaki ktorzy mi to podpinali, twierdzili, ze sa 2 rodzaje kompow w e5, nie pamietam nazw, ale ja mam ten "nowszy" i ten zczytywali, z tymi "starszymi" mowili ze cos dodatkowo jest potrzebne a akurat nie mieli na miejscu.

nie pamietam dokladnie, wtedy mnie bardziej ten abs interesowal i na reszte nie zwracalem uwagi, ale wiem, ze zczytywali wszystko co sie da, nie tylko bledy silnika i caly test trwal moze z 10 minut