To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Niskie obroty przy włączonym biegu - skrzynia A

Anonymous - 10-03-2014, 22:04
Temat postu: [EA2A/W 2.0] Niskie obroty przy włączonym biegu - skrzynia A
Witam szanownych forumowiczów.
Mam od prawie roku Galanta EA2W '98 i od kliku miesięcy pojawił się problem ze skrzynią, jak mniemam, mianowicie gdy włączę bieg (D lub R), przy wciśniętym pedale hamulca, obroty silnika znacznie spadają, do ok 400 obr/min. Obroty nie spadają jednakowo na D i R, lecz czasem wyraźniej na R, a innym razem na D. Gdy włączę klimatyzację na biegu jałowym problem nie występuję, silnik utrzymuje ok 800 obr/min. Czy koś wie w czym może leżeć przyczyna?
Oleju jeszcze nie wymieniałem, nie wiem kiedy był wymieniany i w związku z tym mam jeszcze jedno pytanie: jaki olej byłby najlepszy do tej skrzyni?

robertdg - 10-03-2014, 22:14

Warto zajrzeć do przepustnicy i ją wyczyścić, co do oleju: http://forum.mitsumaniaki...ic.php?p=139505
Anonymous - 11-03-2014, 13:05

Dzięki za informacje na temat oleju do skrzyni. Mam jeszcze pytanie: jaki sposób wymiany oleju jest korzystniejszy- statyczny czy dynamiczny? Czytałem różne opinie na ten temat.
Na jutro jestem umówiony z mechanikiem. Ma sprawdzić tylko silnik i jego osprzęt, bo automatycznych skrzyń nie naprawia. Dam znać co stwierdził.

Fragu - 11-03-2014, 13:27

dyzma_k, dynamiczna, więcej syfu wypłuczesz ze skrzyni :wink:
Anonymous - 14-03-2014, 09:52

Mechanik sprawdził silnik i stwierdził, że spadające obroty są winą skrzyni... Wydaje się mi, że coś nie tak jest też z silnikiem, bo wytwarza duże drgania nie tylko podczas jazdy, ale też na biegu jałowym. Czy ma ktoś pomysł co może być przyczyną?
grzala61 - 20-01-2015, 08:29

Czy znalazłeś przyczynę drgań?
Tomasz87 - 22-01-2015, 16:04

i nisko stoją często obroty na jałowym?
zajmij się tematem wałka położenia wałka rozrządu:

http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=15
Chyba w w EA2A z automatem też tak to wyglada...?