To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Gaśnie na gazie przy schodzeniu z obrotów.

nytsug - 11-03-2014, 09:36
Temat postu: [I 2.0] Gaśnie na gazie przy schodzeniu z obrotów.
Jadę Outkiem, na niższych biegach to raczej nie występuje ale jak np. jadę na 4 lub 5 biegu dam mu trochę na wyższe obroty i następnie nacisnę sprzęgło i wrzucę na luz, obroty spadają czasem nawet do zera i auto gaśnie, muszę go później jakiś czas kręcić nim odpali.

Prawdopodobnie jest za bogata mieszanka ale gazownik i tak ustawił bardziej ubogą. Twierdzi, że mam sterownik Sirocco i on jest trochę za wolny do japończyków, czy to prawda? Da radę jakoś ustawić mapy lub dawkę żeby nie gasł przy schodzeniu na niskie?
Wtryski mam OMVL XXL i zostały one wymienione na NOWE.

Marcino - 11-03-2014, 13:11

Prawdopodobnie masz przerosty cisnienia na reduktorze, tzn jak pociśniesz go troszkę, cisnienie wzrasta, odpuszcasz gaz i wtryski nie mogą się podnieśc na wolnych obrotach gdy wciskasz sprzęgło. Można jakieś tam dotryski zrobić, w zależności na co pozwala sterownik,
przemo76 - 11-03-2014, 19:27

może zacznij od przeczyszczenia przepustnicy, u mnie był podobny objaw, po dokonaniu tej czynności wszystko ustało
bulius - 11-03-2014, 20:19

przemo76 napisał/a:
może zacznij od przeczyszczenia przepustnicy, u mnie był podobny objaw, po dokonaniu tej czynności wszystko ustało

a co ma przepustnica do lpg? no chyba że ma kolega blosa czy cuś :D

przemo76 - 11-03-2014, 20:42

bulius napisał/a:
przemo76 napisał/a:

a co ma przepustnica do lpg? no chyba że ma kolega blosa czy cuś :D

nie wiem co ma, nie znam sie na tym, u mnie były podobne objawy i nie miało znaczenia czy auto było na lpg, czy na benzynie, falowanie obrotów i czasami gaśnięcie przy wysprzęglaniu
po przeczyszczeniu przepustnicy wszystkie opisane problemy zniknęły

taka tylko moja sugestia była prosta czynność na tyle że drugi raz sam bym to zrobił(pewnie)

grzybus82 - 11-03-2014, 20:46

a może kolego sprawdź regulację zaworów..
zobaczmój wątek http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=85912

nytsug - 12-03-2014, 07:30

sytuacja dzieje się tylko na gazie, a przepustnicę wyczyściłem zaraz po zakupie. Coś jest z gazem na pewno bo po zmienie ustawień było przez chwilę lepiej. Jest za bogata mieszanka jak schodzi z wysokich na te niskie i zalewa go po czym gaśnie. Nie wiem jak to ugryźć bo zmniejszanie dawki prowadzi do wypalania gniazd zaworowych.
Marcino - 13-03-2014, 11:33

Cytat:
Nie wiem jak to ugryźć bo zmniejszanie dawki prowadzi do wypalania gniazd zaworowych

Ustaw optymalną , nie za bogatą, no i żeby przy pełnym otwarciu przepustnicy nie było ubogo to bedzie git.
Na gwarancji to masz?? to jedz niech poprawi

Maddox - 16-03-2014, 01:39

A moze trzeba pojechac do gazownika zeby w koncu porzadnie wyregulowal instalke. Tu nie ma co deliberowac na temat wtryskow, parownika etc., jak gaziarz nie umie ustawic lpg to podam namiar na chopaka, ktory czyni cuda, ale trzeba sie zapuscic nieco na wschod.
Powiem tak, taki sam objaw mialem w colcie ca0 z instalka bez wtrysku, wizyta u kolegi rozwiazala problem, nastepne 2 tfu vectry tez robilem u niego i zero takich przypadkow.
Gaziarz musi sie znac na robocie, nie daj sie naciagnac na dodatkowe koszty.

nytsug - 16-03-2014, 11:42

Właśnie też tak uważam. I tak już wymieniłem listwę z wtryskami za 300zł i nie mam zamiaru już więcej wkładać kasy w części. Mówił, że to pomoże a nie pomogło. Rzeczywiście chyba muszę udać się gdzieś indziej. Na forach lubelskich polecają p. Adama Rogowskiego. Spróbuję tam. A Ty kogo byś polecił?
Maddox - 16-03-2014, 12:38

ja znam dobrego gazownika z Węgrowa, dla Ciebie to jednak będzie na zachód :-)
jedź do tego gdzie masz bliżej i ma dobre opinie.

marcin123 - 21-10-2014, 18:24

racja! najprościej i najtaniej! wyczyścić przepustnicę i po wykręceniu silniczek krokowy! autko nie do poznania! polecam!!!!
SŁAWEK1983 - 06-11-2014, 08:07

u mnie falowały obroty na gazie i zdarzało sie że gasł silnik usterka była prosta wymiana świec.