To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Zamiana klimy manualnej na klimatronic

nytsug - 16-03-2014, 12:01
Temat postu: [I 2.0] Zamiana klimy manualnej na klimatronic
Przejrzałem manuala ale nie jestem pewien czy tak to trzeba zrobić. Co potrzebuję aby zmienić klimę manualną na klimatronica? Na pewno sterowanie to na konsoli środkowej i zamiast tych linek co idą od nogi kierowcy wtyczki do panela, ten element przed nagrzewnicą, zapewne sterownik klimy no i coś pod pokrywą silnika w bezpiecznikach i przekaźnikach. Robił ktoś ten zbieg u siebie abo wie na co zwrócić uwagę?
elektryk - 17-03-2014, 11:55

Ja miałem od ręki klimatronik, różnica jest też w sterowaniu prędkości wentylatora, w mechanicznej jest rezystor w kilmatroniku go nie ma. Zwróciłbym by na to uwagę, bo może jeszcze wentylator ma jakis dodatkowy moduł lub jest inny silnik.

Wydaje mi się że klimatronic ma też czujnik temperatury wewnętrznej z taką długą rurką podobną do peszla, po lewej stronie nagrzewnicy.

Napisz później o efektach wymiany, ja mam pękniętą obudowę nagrzewnicy i planuje wymienić, być może nawet bym odkupił do Ciebie pozostałości o ile będą pasować.

nytsug - 17-03-2014, 14:31

A weź mi powiedz czy u Ciebie w manualu to pokrętło pierwsze po lewej stronie, to od regulacji temperatury też tak ciężko chodzi? Rozebrałem to ale tam nie ma możliwości przesunięcia w inne miejsce linki bo wtedy nie łapie jak powinna. I dlatego nie optwiera się na MAX ciepło.
GrzechuB - 17-03-2014, 20:30

elektryk napisał/a:

Napisz później o efektach wymiany, ja mam pękniętą obudowę nagrzewnicy i planuje wymienić, być może nawet bym odkupił do Ciebie pozostałości o ile będą pasować.

A panel (ramkę) Ja chętnie kupię :finga:

plecho1 - 17-03-2014, 21:15

A może lepiej dołożyć termostat elektroniczny za około 150zł i klimę manualną zmienić na półautomatyczną. Twoim zadaniem będzie jedynie zmiana prędkości wentylatora oraz w zimę będzie trzeba przełączać na grzanie.
nytsug - 18-03-2014, 08:00

Hmmm. No niby to będzie klimatronic:P Chodzi mi bardziej żeby zeminić pokrętła bo ciężko chodzą, a te z klimatronica są elektryczne więc pewnie będę musiał zmienić parę rzeczy.
tresorex - 18-03-2014, 13:09

Pomagałem zakładać klimatronik do colta CA który miał manualną klimę. Przeróbek było sporo. Było trzeba wymienić puszki pod deską rozdzielczą na takie z silniczkami, rezystor, panel sterowania i dorobić wiązkę elektryczną. Może zacznij od zajrzenia lub zorientowania się czy jest instalacja bo z tym jest największy problem. Jak będzie to zostanie tylko kwestia dorwania puszek z silniczkami od wersji z klimatronikiem. Jeśli nie ma to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie dorwanie na allegro wersji z klimatronikiem na części i kupić puszki, panel i całą wiązkę spod deski rozdzielczej.
mitch2000 - 18-03-2014, 13:17

W moim aucie z manualną klimą też niestety chodzą ciężko, gdyby ktoś miał na to sposób inny niż przerobienie na klimatronic to proszę o informację:-)
nytsug - 18-03-2014, 13:22

Jest sposób - musisz wyciągnąć panel i zastosować inne mocowanie linki takie w rurce, ja będę to robił u siebie bo widzę, że z klimatronikiem to za dużo roboty, a jak mi wyjdzie to zapodam Ci patent:) Oryginalnie linka jest wciskana w taki rowek i ma zaczepy, które po jednym wyjęciu nie trzymają i dlatego później ciężko chodzi.
mitch2000 - 18-03-2014, 13:35

Super, w takim życzę powodzenia w modyfikacji i czekam na info:-)
spanishfly - 17-09-2014, 19:05

Jak poszło ze zmianą prowadzenia linki? Za każdym razem mam wrażenie, że za chwile urwę pokrętło przy zmianie temperatury.
nytsug - 17-09-2014, 19:31

Ja u siebie to zrobiłem ale nie wykonałem zdjęć, może gdzieś przed zimą będę robił porządek z radiem to zapodam fotki, ogólnie to dużo rzeźby nie ma ale trzeba dać coś mocnego i zarazem elastycznego żeby nie wypadało i żeby ładnie prowadziło linkę bez przycięć. Pozdrawiam