Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 19:58
[I 2.0] Zamiana klimy manualnej na klimatronic
Autor Wiadomość
nytsug 
Mitsumaniak

Auto: Outlander + Pajero
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-03-2014, 12:01   [I 2.0] Zamiana klimy manualnej na klimatronic

Przejrzałem manuala ale nie jestem pewien czy tak to trzeba zrobić. Co potrzebuję aby zmienić klimę manualną na klimatronica? Na pewno sterowanie to na konsoli środkowej i zamiast tych linek co idą od nogi kierowcy wtyczki do panela, ten element przed nagrzewnicą, zapewne sterownik klimy no i coś pod pokrywą silnika w bezpiecznikach i przekaźnikach. Robił ktoś ten zbieg u siebie abo wie na co zwrócić uwagę?

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 17-03-2014, 11:55   

Ja miałem od ręki klimatronik, różnica jest też w sterowaniu prędkości wentylatora, w mechanicznej jest rezystor w kilmatroniku go nie ma. Zwróciłbym by na to uwagę, bo może jeszcze wentylator ma jakis dodatkowy moduł lub jest inny silnik.

Wydaje mi się że klimatronic ma też czujnik temperatury wewnętrznej z taką długą rurką podobną do peszla, po lewej stronie nagrzewnicy.

Napisz później o efektach wymiany, ja mam pękniętą obudowę nagrzewnicy i planuje wymienić, być może nawet bym odkupił do Ciebie pozostałości o ile będą pasować.

nytsug 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-03-2014, 14:31   

A weź mi powiedz czy u Ciebie w manualu to pokrętło pierwsze po lewej stronie, to od regulacji temperatury też tak ciężko chodzi? Rozebrałem to ale tam nie ma możliwości przesunięcia w inne miejsce linki bo wtedy nie łapie jak powinna. I dlatego nie optwiera się na MAX ciepło.

GrzechuB 
Forumowicz

Auto: Outlander 04 2.0
Wysłany: 17-03-2014, 20:30   

elektryk napisał/a:

Napisz później o efektach wymiany, ja mam pękniętą obudowę nagrzewnicy i planuje wymienić, być może nawet bym odkupił do Ciebie pozostałości o ile będą pasować.

A panel (ramkę) Ja chętnie kupię :finga:

Pierwszy list św. Pawła do Koryntian 7:29

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 17-03-2014, 21:15   

A może lepiej dołożyć termostat elektroniczny za około 150zł i klimę manualną zmienić na półautomatyczną. Twoim zadaniem będzie jedynie zmiana prędkości wentylatora oraz w zimę będzie trzeba przełączać na grzanie.

nytsug 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-03-2014, 08:00   

Hmmm. No niby to będzie klimatronic:P Chodzi mi bardziej żeby zeminić pokrętła bo ciężko chodzą, a te z klimatronica są elektryczne więc pewnie będę musiał zmienić parę rzeczy.

tresorex 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Wysłany: 18-03-2014, 13:09   

Pomagałem zakładać klimatronik do colta CA który miał manualną klimę. Przeróbek było sporo. Było trzeba wymienić puszki pod deską rozdzielczą na takie z silniczkami, rezystor, panel sterowania i dorobić wiązkę elektryczną. Może zacznij od zajrzenia lub zorientowania się czy jest instalacja bo z tym jest największy problem. Jak będzie to zostanie tylko kwestia dorwania puszek z silniczkami od wersji z klimatronikiem. Jeśli nie ma to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie dorwanie na allegro wersji z klimatronikiem na części i kupić puszki, panel i całą wiązkę spod deski rozdzielczej.

mitch2000 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2,0 B+G 2004 Rok
Wysłany: 18-03-2014, 13:17   

W moim aucie z manualną klimą też niestety chodzą ciężko, gdyby ktoś miał na to sposób inny niż przerobienie na klimatronic to proszę o informację:-)

nytsug 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-03-2014, 13:22   

Jest sposób - musisz wyciągnąć panel i zastosować inne mocowanie linki takie w rurce, ja będę to robił u siebie bo widzę, że z klimatronikiem to za dużo roboty, a jak mi wyjdzie to zapodam Ci patent:) Oryginalnie linka jest wciskana w taki rowek i ma zaczepy, które po jednym wyjęciu nie trzymają i dlatego później ciężko chodzi.
Ostatnio zmieniony przez nytsug 18-03-2014, 13:36, w całości zmieniany 1 raz  

mitch2000 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2,0 B+G 2004 Rok
Wysłany: 18-03-2014, 13:35   

Super, w takim życzę powodzenia w modyfikacji i czekam na info:-)

spanishfly 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander I 2,4l
Wysłany: 17-09-2014, 19:05   

Jak poszło ze zmianą prowadzenia linki? Za każdym razem mam wrażenie, że za chwile urwę pokrętło przy zmianie temperatury.

nytsug 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-09-2014, 19:31   

Ja u siebie to zrobiłem ale nie wykonałem zdjęć, może gdzieś przed zimą będę robił porządek z radiem to zapodam fotki, ogólnie to dużo rzeźby nie ma ale trzeba dać coś mocnego i zarazem elastycznego żeby nie wypadało i żeby ładnie prowadziło linkę bez przycięć. Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu