To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - [Z34A 1.3] Colt - jakie nakretki do org. felg alu!?

cetezo - 25-03-2014, 08:03
Temat postu: [Z34A 1.3] Colt - jakie nakretki do org. felg alu!?
Witam po raz pierwszy. Colta nie mam ja lecz żona no ale problem wspolny;-)

Mianowicie, felgi sa takie:

nakretki od poprzedniego wlasciciela felg:

problem w tym, ze po zamontowaniu wystają poza felge i wyglada to jak pol d*&^ zza krzaka.

na pierwszym foto (foto producenta ewidentnie sa jakies inne nakretki)

czy ktos obeznany w temacie, ewentualnie ktos kto ma takie felgi pomoze i powie jakie na prawde powinny byc nakretki dobrane do tych felg zeby wtapialy sie w nie pieknie jak na pierwszym zdjeciu?

znalazlem cos takiego na allegro,

w specyfikacji tez niby pasuje do mistu colta. ale czy do tych felg?

Pozdrawiam

tomusn - 25-03-2014, 22:18

zmień na nakrętki, proszę
cetezo - 26-03-2014, 07:22

tomusn napisał/a:
zmień na nakrętki, proszę

Zmieniłem, teraz pomożesz?;-)

robertdg - 26-03-2014, 07:37

Jezeli chodzi o fabryczne alumy to często mozna spotkac się z tym że zastosowana nakętka jest z tulejką prowadząca i podkładką (tak jak na Twoim ostatnim zdjęciu) Jezeli ktos zastosował nakrętki z soczewkowym czy stozkowym gniazdem w to miejsce to raczej zniszczył podstawę felgi w miejscu montazu nakrętki, najlepiej wykręcić nakretkę i to sprawdzić (możesz cyknąc foto)
tomusn - 26-03-2014, 12:26

przeważnie do mitsu jest stożkowa nakrętka i takiej bym szukał
dla pewności sprawdź gniazdo

cetezo - 26-03-2014, 13:49

robertdg napisał/a:
Jezeli chodzi o fabryczne alumy to często mozna spotkac się z tym że zastosowana nakętka jest z tulejką prowadząca i podkładką (tak jak na Twoim ostatnim zdjęciu) Jezeli ktos zastosował nakrętki z soczewkowym czy stozkowym gniazdem w to miejsce to raczej zniszczył podstawę felgi w miejscu montazu nakrętki, najlepiej wykręcić nakretkę i to sprawdzić (możesz cyknąc foto)

Mozesz miec rację, poprzedni wł. felg twierdzi ze takie wlasnie kupil felgi (z takimi nakretkami)
bo jeszcze wczesniej ktos zlych uzywal, szkoda, ze tylko powiedzial o tym po sprzedazy:)
Wszystko okaze sie po niedzieli jak zajade do specow. dam znak co bylo nie tak.
Pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie.

tomusn - 11-04-2014, 23:04

Mam inny wzór 15" i gniazda są dość szerokie, ale stożkowe i mam nakrętkę ze stożkiem
Jurek1 - 13-04-2014, 18:38

Witam
Do oryginalnych felg colta stosuje się nakrętki stożkowe takie jak na pierwszym Twoim zdjęciu.
Trochę może wystają ale tak ma być i nic nie zmieniaj bo zniszczysz felgi

gkowal - 24-04-2014, 11:09

Cześć.

Mam colta z 2009 roku i w oryginalnych felgach mam nakrętki z tulejką prowadząca i podkładką. Na zimę kupowałem drugi zestaw używanych i regenerowanych felg (14 cali, data produkcji coś około 2005) i także te nakrętki pasują.

Natomiast wydaje mi się że felgi stalowe są generalnie mocowane nakrętkami stożkowymi.
Często się zdarza tak, że do felg stalowych dokupowane są potem felgi aluminiowe i są mocowane tymi samymi nakrętkami (stożkowymi) bo niektórzy właściciele nie przywiązują do tego uwagi. Potem samochód idzie do sprzedaży z jednym kompletem kół z pozamienianymi nakrętkami.

Moim zdaniem wygląda na to, że colt był sprzedawany z różnymi typami nakrętek.

Jedyne rozwiązanie to chyba takie, aby po oznaczeniu na feldze dojść do katalogów producenta i danych technicznych felgi.