Pajero II - [2.8 td] przełącznik A/T zastosowanie automat
NOmaro - 25-03-2014, 11:27 Temat postu: [2.8 td] przełącznik A/T zastosowanie automat Witam. Czy ktoś mógłby opisać działanie, w jaki sposób i do czego sie używa przełacznika A/t tj. HOLD lub PWR. na forum znalazłem tylko jeden post. ddzieki
NOmaro - 25-03-2014, 22:21
a mogłbym prosić po naszemu jakieś glupoty mi wychodzą {
NOmaro - 25-03-2014, 22:35
Mozesz napisać w jednym zdaniu swoje zdanie na ten temat. dzieki pozdrawiam
starszyziutek - 30-03-2014, 22:56
witam
PWR- trzyma dłóżej na każdym biegu, taka sportowa jazda
HOLD-tak jak pisał kolega, rusza z dwójki
Blackbear - 21-12-2015, 08:30
starszyziutek napisał/a: | witam
PWR- trzyma dłóżej na każdym biegu, taka sportowa jazda
HOLD-tak jak pisał kolega, rusza z dwójki |
Troszkę sprostuję.
HOLD owszem powoduje ruszanie z drugiego biegu, ale przedewszystkim przytrzymuje auto na niskich obrotach slinika. Nie reaguje tak gwałtownie na kickdown i zredukuje co najwyżej o 1 bieg. Jazda eko, jak w manualu i najlepsze gdy ślisko.
PWR praktycznie bezużyteczny w dieslu, często redukuje i przetrzymuje biegi do czerwonego pola.
jawaldek - 21-12-2015, 09:34
HOLD przydatne przy jeździe z góry ->> trzyma bieg,nie rozpędza się. Tylko ta góra to góra a nie pagórek i lepiej przy zjeździe przerzucić na "2" PWR podjazd pod górę np na serpentynach dłużej trzyma na wysokich obrotach na biegu powyżej "2" Poczujesz jak w góry jakieś pojedziesz, w Twoich okolicach chyba nie ma jakiejś konkretnego podjazdu Dobrym testem jest Trasa Transfogarska w Rumunii Do "sportowej" jazdy jest, zapomniałem jak się nazywa , przy drążku przycisk który redukuje na niższy bieg np przy wyprzedzaniu->> działa powyżej 50-60km/h ale różnie w samochodach działa u mnie po przekroczeniu 60km/h tak jak i 3-ci bieg ciągnie do 80km/h i przechodzi na 4-ty bieg 100-110km/h obroty spadają 2100-2200->> raczej ekonomiczne wtedy jest spalanie . Możesz sam "zmieniać" wymuszać zmianę biegu delikatnie odpuszczając i dodając gazu, co prawda skrzynia jak uzna że źle zrobiłeś to i tak za chwilę zredukuje.
Blackbear - 21-12-2015, 11:46
Przycisk na lewarku o którym piszesz to overdrive on/off. Wyłącza lub włącza nadbieg. Można owszem zrobić jak piszesz, ale nie ma to sensu. Wciskając gaz w podłogę uzyskasz ten sam efekt - kickdown. Na pewno używając pedału gazu nie narozrabislasz sobie, np. Wyłączając OD przy prędkości autostradowej
jawaldek - 21-12-2015, 12:34
Blackbear napisał/a: | Wciskając gaz w podłogę uzyskasz ten sam efekt - kickdown | Tak, oczywiście ale jest pewne "ale" Przestałem używać kickdawna jak dywanik podszedł pod pedał i zasłonił,skutecznie zasłonił, przełącznik Druga kwestia to ciężko jest dostać pompę wtryskową przystosowaną do kickdown-a a rożnie to bywa z tymi pompami, czasami niestety siadają i trzeba zmienić bo nie mamy czasu i sposobności oczekiwać na regenerację. Tak jest w przypadku mojej pompy wtryskowej Przycisk OD (overdrive) ma połączenie bezpośrednio ze skrzynią Blackbear dzięki za OD bo musiał bym dymać do samochodu aby obczaić
Blackbear - 21-12-2015, 12:57
No ja swoją pompę zregenerowałem, więc działa ten kickdown nawet za dobrze
|
|
|