To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - Samochód gaśnie w trakcie jazdy

radziuCCH - 26-03-2014, 10:03
Temat postu: Samochód gaśnie w trakcie jazdy
Witam,

Drodzy forumowicze mam niebanalny problem ze swoim Spacestarem.

W trakcie jazdy, konkretnie na początku w momencie kiedy wchodzę na obroty pow 2 tyś zaczyna migać pomarańczowy check z silnikiem i samochód zwyczajnie gaśnie. Musze wówczas trochę odczekać (czasem minuta, czasem 5 minut) i wtedy mogę kontynuować jazdę.
Sam moment w którym auto gaśnie jest poprzedzony przyciśnięciem pedału gazu.

Byłem u elektryka i podczas diagnozy komputerem pojawiły się dwa błędy: Położenie przepustnicy oraz błąd związany z potencjometrem pedału gazu. Kiedyś już czyściłem przepustnicę bo była podoba sytuacja z ta różnicą, że auto zwyczajnie pod blokiem nie chciało zapalić (było dużo czarnego nalotu). Obecnie przepustnica jest raczej czysta, ale mam pytanie czy samodzielnie będę w stanie jakoś do tego potencjometru się dostać i cokolwiek zdziałać (tak jak było w przypadku czyszczenia przepustnicy) ? No i pytanie czy rzeczywiście komputer wskazuje właściwie usterkę i wymiana potencjometru załatwi sprawę .
Autko rocznik 1999, benzyna, poj. 1.9, przebieg 55 tyś km

pozdr.

pablo eldiablo - 26-03-2014, 10:34
Temat postu: Re: Samochód gaśnie w trakcie jazdy
radziuCCH napisał/a:

Autko rocznik 1999, benzyna, poj. 1.9, przebieg 55 tyś km

Taki silnik nie był montowany w MSS. Benzynowe: 1.3 , 1.6 , 1.8 MPI (nie w tym roczniku) i 1.8 GDI ; diesel 1.9.

Od nowości nim jeżdzisz? Ten przebieg to wygląda jak... jednorożec :-)

radziuCCH - 26-03-2014, 10:36

1.8 GDI ... literówka z tym 1.9 sorry

Jestem drugim właścicielem. Kupiłem od dziadka z garażu. Jeździł do kościoła i do Lidla na zakupy przez 12 lat tą samą trasą. Tzw. trafienie perfekcyjne ;)

Bizi78 - 26-03-2014, 10:51

Ściągnij z forum service manuala do MSS.
Tam w pliku 13a masz pokazane i opisane jak sprawdzić.
Najlepiej poszukaj kogoś obeznanego w GDi, wystrzegaj się mechaników typu Pan Mietek :mrgreen: .

radziuCCH - 26-03-2014, 10:56

dzięki ... jak przy okazji ktoś zna w kuj-pom jakiegoś speca proszę o info. Sam spróbuje dzisiaj pokopać w autku i zgodnie z sugestią z dala od "Panów Mietków" ;)
Bizi78 - 26-03-2014, 11:05

Poszukaj na pod forum regionalnym:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=56

Hubeeert - 26-03-2014, 12:43

Wygląda na problem z przepustnicą - skontaktuj się z użytkownikiem Bartek. :arrow: http://forum.mitsumaniaki...viewprofile&u=6
Bartek - 26-03-2014, 13:27

Potencjometr gazu nie pada tak często jak przepustnica. Zdejmij rurę dolotową powietrza do przepustnicy i na wyłączonym zapłonie poruszaj listkiem (zaworem) - jak wyczujesz opór mechaniczny (a nie jakbyś próbował zbliżyć do siebie 2 magnesy o tym samym biegunie), przepustnica do regeneracji.....

PS. mrugająca lampka CE wskazuje jednoznacznie na problem między sterownikiem a przepustnicą, czyli eliminuje na 99% potencjometr gazu.

radziuCCH - 26-03-2014, 15:47

Dzięki Panowie za podpowiedź. Dzisiaj zobaczę jak ta przepustnica wygląda. Może faktycznie nazbierał się syf i trzeba poczyścić. Zwrócę również uwagę jak Bartek sugeruje na jej działanie.

Wieczorem dam znać

pozdr !

PS: Wyczyściłem przepustnicę. Troszkę syfu się dookoła zaworu zebrało ... może to jednak była przyczyna usterki. Zrobiłem kilka odcinków na wysokich obrotach i leciało autko bez problemu, ale to po przyjeździe z pracy na ciepłym silniku. Zobaczę jak będzie jutro. Mam nadzieje, że będzie wszystko w porządku ... mi nie pozostanie nic innego jak co kwartał czyścić przepustnicę :rolleyes: