Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Samochód gaśnie w trakcie jazdy
Autor Wiadomość
radziuCCH 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsu SpaceStar
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-03-2014, 10:03   Samochód gaśnie w trakcie jazdy

Witam,

Drodzy forumowicze mam niebanalny problem ze swoim Spacestarem.

W trakcie jazdy, konkretnie na początku w momencie kiedy wchodzę na obroty pow 2 tyś zaczyna migać pomarańczowy check z silnikiem i samochód zwyczajnie gaśnie. Musze wówczas trochę odczekać (czasem minuta, czasem 5 minut) i wtedy mogę kontynuować jazdę.
Sam moment w którym auto gaśnie jest poprzedzony przyciśnięciem pedału gazu.

Byłem u elektryka i podczas diagnozy komputerem pojawiły się dwa błędy: Położenie przepustnicy oraz błąd związany z potencjometrem pedału gazu. Kiedyś już czyściłem przepustnicę bo była podoba sytuacja z ta różnicą, że auto zwyczajnie pod blokiem nie chciało zapalić (było dużo czarnego nalotu). Obecnie przepustnica jest raczej czysta, ale mam pytanie czy samodzielnie będę w stanie jakoś do tego potencjometru się dostać i cokolwiek zdziałać (tak jak było w przypadku czyszczenia przepustnicy) ? No i pytanie czy rzeczywiście komputer wskazuje właściwie usterkę i wymiana potencjometru załatwi sprawę .
Autko rocznik 1999, benzyna, poj. 1.9, przebieg 55 tyś km

pozdr.

pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Wysłany: 26-03-2014, 10:34   Re: Samochód gaśnie w trakcie jazdy

radziuCCH napisał/a:

Autko rocznik 1999, benzyna, poj. 1.9, przebieg 55 tyś km

Taki silnik nie był montowany w MSS. Benzynowe: 1.3 , 1.6 , 1.8 MPI (nie w tym roczniku) i 1.8 GDI ; diesel 1.9.

Od nowości nim jeżdzisz? Ten przebieg to wygląda jak... jednorożec :-)

radziuCCH 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-03-2014, 10:36   

1.8 GDI ... literówka z tym 1.9 sorry

Jestem drugim właścicielem. Kupiłem od dziadka z garażu. Jeździł do kościoła i do Lidla na zakupy przez 12 lat tą samą trasą. Tzw. trafienie perfekcyjne ;)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 26-03-2014, 10:51   

Ściągnij z forum service manuala do MSS.
Tam w pliku 13a masz pokazane i opisane jak sprawdzić.
Najlepiej poszukaj kogoś obeznanego w GDi, wystrzegaj się mechaników typu Pan Mietek :mrgreen: .

radziuCCH 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-03-2014, 10:56   

dzięki ... jak przy okazji ktoś zna w kuj-pom jakiegoś speca proszę o info. Sam spróbuje dzisiaj pokopać w autku i zgodnie z sugestią z dala od "Panów Mietków" ;)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 26-03-2014, 11:05   

Poszukaj na pod forum regionalnym:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=56

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 26-03-2014, 12:43   

Wygląda na problem z przepustnicą - skontaktuj się z użytkownikiem Bartek. :arrow: http://forum.mitsumaniaki...viewprofile&u=6

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 26-03-2014, 13:27   

Potencjometr gazu nie pada tak często jak przepustnica. Zdejmij rurę dolotową powietrza do przepustnicy i na wyłączonym zapłonie poruszaj listkiem (zaworem) - jak wyczujesz opór mechaniczny (a nie jakbyś próbował zbliżyć do siebie 2 magnesy o tym samym biegunie), przepustnica do regeneracji.....

PS. mrugająca lampka CE wskazuje jednoznacznie na problem między sterownikiem a przepustnicą, czyli eliminuje na 99% potencjometr gazu.

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

radziuCCH 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-03-2014, 15:47   

Dzięki Panowie za podpowiedź. Dzisiaj zobaczę jak ta przepustnica wygląda. Może faktycznie nazbierał się syf i trzeba poczyścić. Zwrócę również uwagę jak Bartek sugeruje na jej działanie.

Wieczorem dam znać

pozdr !

PS: Wyczyściłem przepustnicę. Troszkę syfu się dookoła zaworu zebrało ... może to jednak była przyczyna usterki. Zrobiłem kilka odcinków na wysokich obrotach i leciało autko bez problemu, ale to po przyjeździe z pracy na ciepłym silniku. Zobaczę jak będzie jutro. Mam nadzieje, że będzie wszystko w porządku ... mi nie pozostanie nic innego jak co kwartał czyścić przepustnicę :rolleyes:

Odpowiedz do tematu