To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Trzy pytania dotyczące elektryki

Tudor - 08-04-2014, 11:52
Temat postu: [EA5A/W 2.5] Trzy pytania dotyczące elektryki
Witam, mam trzy pytania, które mnie ostatnio drażnią:
1) Wskaźnik paliwa "zamarzł". Wskazuje prawidłowo, ale nie opada po wyłączeniu zapłonu.
2) Przy uzbrajaniu i rozbrajaniu zamiast kierunkowskazów miga mi oświetlenie wnętrza. Tak powinno być? Już tak zimą załatwiłem stary akumulator. W garażu w dzień słabo to widać.
3) Jak najprościej sprawdzić czy dobrze działa czujnik temperatury przepływomierza? Kabel do kompa posiadam.

Tomek - 08-04-2014, 11:56

Tudor napisał/a:

2) Przy uzbrajaniu i rozbrajaniu zamiast kierunkowskazów miga mi oświetlenie wnętrza. Tak powinno być?

tak jest
ale kierunki też mi migają

gawron - 08-04-2014, 12:23

To pakiet komfort jak niektórzy mawiają mruga tylko lampka w środku dwa razy.
Wajcheusz - 08-04-2014, 12:34

U mnie miga tylko środek -
Tudor napisał/a:
Już tak zimą załatwiłem stary akumulator.

Jakim cudem?

Przecież tam jest mniej Watt niż w kierunkach, poza tym, musiał byś NON STOP otwierać i zamykać auto, albo go nie domknąć.

Tudor - 08-04-2014, 12:45

Tudor napisał/a:
Już tak zimą załatwiłem stary akumulator.

Jakim cudem?

Przecież tam jest mniej Watt niż w kierunkach, poza tym, musiał byś NON STOP otwierać i zamykać auto, albo go nie domknąć.

Teraz to sam sobie odpowiedziałeś. Nie domknąłem tylnych drzwi i słaby, stary akumulator mrozie dał powód do jego wymiany.
Proszę w takim razie w miare możliwości na odpowiedź na reszte pytań.

Tomasz87 - 08-04-2014, 13:10
Temat postu: Re: Trzy pytania dotyczące elektryki
Tudor napisał/a:

3) Jak najprościej sprawdzić czy dobrze działa czujnik temperatury przepływomierza? Kabel do kompa posiadam.

na początek podłącz się kompem, sprawdź czy wskazania tego czujnika w ogóle mają sens...

komarsnk - 08-04-2014, 15:40
Temat postu: Re: Trzy pytania dotyczące elektryki
Tudor napisał/a:

Jak masz kabel to sprawdź czy w ogóle czujnik działa. Jeśli temperatura się będzie zmieniać to znaczy, że działa. Jeśli będzie zblokowana na 25st.C to znaczy, że czujnik jest walnięty.
Czy wskazania są prawidłowe to już musisz postępować wg manuala - strona 13A-113 - Code no. 13.

robertdg - 08-04-2014, 22:02

Tudor napisał/a:
1) Wskaźnik paliwa "zamarzł". Wskazuje prawidłowo, ale nie opada po wyłączeniu zapłonu.
Ten typ tak ma
Tudor napisał/a:
2) Przy uzbrajaniu i rozbrajaniu zamiast kierunkowskazów miga mi oświetlenie wnętrza. Tak powinno być? Już tak zimą załatwiłem stary akumulator. W garażu w dzień słabo to widać.
Wymień aku, zmierz lewe prądy, zamykaj drzwi.
Tudor napisał/a:
Podpinasz kabel, wrzucasz program diagnostyzny i sprawdzasz temperature powietrza zasysanego, na zimno powinna być mniej więcej zgodna z temperatura otoczenia.
Tudor - 08-04-2014, 23:41

Robertdg dzięki. Jak możesz napisz coś więcej na jakim programie to najlepiej ogarnąć. Mam doświadczenie tylko w vagami.

[ Dodano: 08-04-2014, 23:45 ]
Robertdg dzięki. Jak możesz napisz coś więcej na jakim programie to najlepiej ogarnąć. Mam doświadczenie tylko w vagami. To, że mam skorzystać z programu diagnostycznego to wiem, mi chodzi o szczegóły. Uwagę, że mam zamykać drzwi to już mogłeś sobie darować. Mam nowy aku dlatego pytam czy ktoś może przerabiał instalacje, aby mrugały także kierunki.

Owczar - 09-04-2014, 00:01

Tudor, wystarczy poczytać. Vag kkl np od viakena plus program evoscan. W kabelku musisz zewrzeć pin 1 z 4. Reszta tak jak pisali koledzy.
Tomasz87 - 09-04-2014, 07:32

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568 tutaj masz rozległy topic na temat podłączenia się do Gala...
robertdg - 09-04-2014, 08:08

Tudor napisał/a:
na jakim programie to najlepiej ogarnąć.
Owczar napisał/a:
Vag kkl np od viakena plus program evoscan. W kabelku musisz zewrzeć pin 1 z 4
a jezeli Twoje auto jest po wrześniu 2000 to do odczytania błedów wystarczy np ScanTool
Tudor napisał/a:
To, że mam skorzystać z programu diagnostycznego to wiem, mi chodzi o szczegóły.
Tomasz87 podał bardzo konkretny wątek co do programu ;-)
Tudor napisał/a:
Uwagę, że mam zamykać drzwi to już mogłeś sobie darować.
Często powtarzane rzeczy się utrwalają, to nie było złosliwe/uszczypliwe, etc ;-) Czasami trzeba też zwrócić uwage na reakcję krańcowki przy zamykaniu drzwi, w nich lubi się zbierać wilgoć i lubi je zżerać od środka
Tudor napisał/a:
Mam nowy aku dlatego pytam czy ktoś może przerabiał instalacje, aby mrugały także kierunki.
Kabelki od migaczy znajdziesz w okolicach kolumny kierowniczej, musisz jedynie zlokalizować centralke sterującą - stwierdzić czy jest fabryczna czy dodatkowa, przy dodatkowej wystarczy dorwać schemat i przepiąc odpowiednie kabelki, przy fabrycznej bez schematu lepiej nie podchodzić - znajduje się ona w konsoli centralnej przykrecona od wewnatrz podpory deski rozdzielczej strony pasażera