Sigma/Diamante Techniczne - Sigma,szarpie ,dławi się ,traci moc ,gaśnie ,trudno odpala
GóR3K - 17-04-2014, 09:38 Temat postu: Sigma,szarpie ,dławi się ,traci moc ,gaśnie ,trudno odpala Mam nie małe problemy z moim miskiem ,mianowicie od jakiegoś czasu auto się dzwinie zachowuje,objawy mam takie: na zimnym silniku pali odrazu ,po jakims czasie zaczyna szarpac ,gasnie, za chwile jedzie dobrze zaraz znowu gasnie.na rozgrzanym bardzo trudno odpala za 10-20 razem ale po odpaleniu pracuje chwile i gasnie. podczas jazdy przy mocniejszym wcisnieciu tak jak by sie dławił,falują obroty,strzela z wydechu i na gazie i na benzynie,nowe swiece,przewody i palec z kopułką .Podmienialem przepływke.
Stawialem ,że to czujnik położenia wału ale Wojtas uświadomił mnie ,że w w 12v go nie ma. wiec co to może byc ? Padniety aparat zapłonowy ?pomóżcie bo juz mi ręce opadły
angelos - 17-04-2014, 13:40
zapłon dobrze ustawiony ?
GóR3K - 17-04-2014, 13:53
angelos napisał/a: | zapłon dobrze ustawiony ? |
to teraz mnie oświećcie ? Problem pojawił się nagle .
wojtas - 17-04-2014, 15:52
Michał ogarnij się. Czy to jest dalszy ciąg tego tematu :Sigma nie wkreca sie na oborty i gasnie. Jeśli tak, czy zastosowałeś się do wskazówek?
Z tego co napisałeś w swoim temacie, oddałeś auto do mechanika "Dr zapłon", w celu? Interesuje mnie co zrobił.
GóR3K napisał/a: | pomóżcie bo juz mi ręce opadły |
Opisuj jaśniej, co zostało z robione, w jakim czasie i przez kogo. Ja spróbowałbym podmienić jeszcze ECU, ale tak jak napisał syski:
syski napisał/a: | na odległość można sobie pilotem programy zmieniać a nie diagnozować usterki w aucie które nie wiadomo co przeszło kto w nim i czy cokolwiek serwisował |
Działaj Czekam na błędy które zarejestrowało ECU.
GóR3K - 17-04-2014, 16:13
wymiana rozrzadu uszczelniaczy walkow. koncowki drazkow.problem ktory opisalem pojawil mi sie w pazdzierniku .wymienilem swiece i przewody natomiast problem nie ustapil. zmienilem kopulke na nowa dalej to samo. w ecu sprawdzic w jakim stanie sa kondensatory? zczytac bledy i wtedy dzialac dalej ? najdzwiniejsze jest to ze na zimnym pali a na rozgrzanym czasami albo wogole. Sory wojtas ale juz mi rece opadaja bo malo komfortowe jest jezdzenir autem ktore sie nie przewidywalnie zachowuje.
wojtas - 17-04-2014, 16:15
GóR3K napisał/a: | w ecu sprawdzic w jakim stanie sa kondensatory? zczytac bledy i wtedy dzialac dalej |
Tak
mmatulek - 17-04-2014, 19:19
Czy wymieniałeś cewkę WN? Może jest na wykończeniu.
GóR3K - 17-04-2014, 19:31
komp wymigał 4 długie jeden krótki czyli numer 41 błędu:
41.Injector(s)Possible causes: low or high injector coil resistance,connector or harness.
Tłumacz google tak przetłumaczył:.
41 Wtryskiwacz (-e) Możliwe przyczyny: niska lub wysoka rezystancja cewki wtryskiwacza, złączy lub przewodów.
jak to rozumieć ? coś ze sterowaniem wtryskami czy cewka wn ?
jesli cewka WN to gdzie kupic ? jakieś linki pomocnicze
ta będzie oki ? cewka z allegro
wojtas - 17-04-2014, 21:22
Masz modulator wtrysków gazu w instalacji LPG? Jeśli nie to ten błąd jest normalny. Cewkę najpierw sprawdź miernikiem, wartości rezystancji znajdziesz w serwisówe (zanim coś kupisz ) Ja na tą chwilę nie pamiętam wartości. Jeśli to faktycznie wszystkie błędy, to warto zajrzeć do ECU chociażby po to by wyeliminować jego winę i szukać przyczyny dalej.
[ Dodano: 18-04-2014, 07:24 ]
Tu masz wartości dla cewki:
GóR3K - 18-04-2014, 08:57
modulatora nie mam ,oki sprawdze dzięki
mmatulek - 18-04-2014, 09:30
Tak, to ta cewka.
angelos - 18-04-2014, 09:56
GóR3K napisał/a: |
modulatora nie mam ,oki sprawdze dzięki |
a check engine sie swieci ?
GóR3K - 18-04-2014, 10:51
Wojtek ,problem jest chyba jednak z cewka oto wartości jakie mi podał miernik:
1.
2.
lukasz12 - 18-04-2014, 13:22
Wartości wydają się być w normie. Przy pomiarze uzwojenia pierwotnego (czyli te styki od strony mniejszej wtyczki) trzeba wziąć pod uwagę rezystację kabli w mierniku która zwykle dodaje 0.3-0.5 ohm.
GóR3K - 18-04-2014, 13:42
dobra biore sie za sprawdzenie ecu. a w jaki sposob sprawdzic aparat zaplonowy?
|
|
|