To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Grandis Ogólne - szczęśliwy po zakupie :)

p4y - 28-04-2014, 19:24
Temat postu: szczęśliwy po zakupie :)
Witam

Teraz już na spokojnie, gdyż auto zostało porządnie sprawdzone i podszykowane ... mogę stwierdzić, iż jestem bardzo zadowolony z zakupu :)

Grandis 2.4 + gaz / 2004 r / przebieg to 170000km /

Zakup był bardzo spontaniczny: z rana dowiedziałem się, że znajomy ksiądz sprzedaje swojego grandisa i byłem 1 oglądającym a za mną już stała kolejka handlarzy. Po krótkiej jeździe i ogólnych oględzinach zaryzykowałem zakup nie uzgadniając go z panią mojego życia :) - ona bardzo uparła się ma mazde 6 kombi ( tez w benzynie ) gdyż zajmuje się usługami muzycznymi i muszę mieć "coś" do przewożenia sprzętu :)

Auto było zaniedbane ... ksiądz latał non stop do Watykanu i na dodatek przewoził dzieci :(
Po zakupie pojechałem na diagnostykę silnika: wszystko w gra, silnik w b.dobrej kondycji a zapalająca się kontrolka silnika to efekt przepalonych katalizatorów :)
Następnie udałem się na diagnostykę instalacji gazowej do autoryzowanego serwisanta STAG - okazało się, że od chwili założenia ( czyli 2 lata ) nie był robiony żaden przegląd czy serwis - zatem panowie bardzo starannie ja przejrzeli, wyregulowali co potrzeba i zaznaczyli że teraz to nawet będzie mniejsze spalanie :) - instalacja STAG 300 PREMIUM -

Wiedząc już ze silnik i gaz są sprawne: zdecydowałem się na wymianę kompletnego rozrządu ( ksiądz mówił, że nie wymieniał gdyż tam jest łańcuch ), do tego wymieniłem olej z filtrami. Rok wcześniej ( mam faktury ) wymienione zostały amortyzatory oraz akumulator.

Z racji tego, że w środku było zaniedbane - zdecydowałem się na pranie tapicerki wraz z czyszczeniem plastików itp. a następnie na ozonowanie ultradzwiękowe wraz z nabiciem klimatyzacji. Do tego doszła polerka lakieru :)

EFEKT: mam wspaniałe auto przygotowane do jazdy. Owszem po zakupie trzeba było włożyć ponad 2000zł ale ... jestem spokojny i mam w pełni sprawne i przygotowane auto :)

Już w maju będę zamieniał butle gazu ( 50 L ) zamontowaną w bagażniku za siedzeniami na taką samą lub nawet troszkę większą pod podłoga w miejscu koła dojazdowego - bardzo zależy mi na przestrzeni i składanych tylnych fotelach :)

Jestem też w trakcie zamawiania nowych opon '17

... czyli na sprzedaż mam 2 letnia butle gazową 50L z papierami oraz opony 215/55/17 :)

Nie mogę się już doczekać rozpoczęcia sezonu weselnego ( jestem dj/wodzireje/konferansjerem ) aż moje nagłośnienie będzie wożone w przyzwoitych warunkach :)

Zakładam tablice imienne: D0_P4Y lub D0_PARTY ( od mojej firmy PARTY4YOU ) ... ale na decyzję mam jeszcze 3 tygodnie :)

pozdrawiam wszystkich użytkowników MITSUBISHI ... i byc może do zobaczenia

robertdg - 28-04-2014, 20:37

p4y napisał/a:
zdecydowałem się na wymianę kompletnego rozrządu ( ksiądz mówił, że nie wymieniał gdyż tam jest łańcuch )
Jest pasek
Gratulacje zakupu ;-)

skull - 28-04-2014, 22:26

super :) widzę kolega ma ten sam rocznik i nawet przebieg mamy podobny :)no to pozostało życzyć bezawaryjnego użytkowania :)
JCH - 28-04-2014, 22:33

p4y napisał/a:
Zakładam tablice imienne: D0_P4Y lub D0_PARTY ( od mojej firmy PARTY4YOU )
Szkoda, że nie da się zrobić DJ PARTY. Pomyśl czy może nie lepiej byłoby D1 PARTY, D7 PARTY.... :roll:
p4y napisał/a:
ksiądz latał non stop do Watykanu i na dodatek przewoził dzieci
Ciekawe po co woził dzieci do Watykanu? ;) W kontekście różnych, dziwnych informacji brzmi to trochę..... hm.... niepokojąco :roll: ;)
magicadm - 30-04-2014, 16:09

p4y napisał/a:
Po zakupie pojechałem na diagnostykę silnika: wszystko w gra, silnik w b.dobrej kondycji a zapalająca się kontrolka silnika to efekt przepalonych katalizatorów

Proponuje wykasować błędy i sprawdzić czy utrzymają się na benzynie.
Jeżeli nie - a wrócą na gazie = instalacja gazowa do poprawy :)

co do butli pod podłogą - wrzuć fotki jak to wyszło - bo obawiam się dramatu :(

p4y - 20-05-2014, 20:46

...więc nie zdecydowałem się na gaz pod autem :( ... obecnie mam butle 50L za siedzeniami i zajmuje ok 2/3 miejsca a pod auto może weszłoby 40L może mniej ... i z racji tego, że mam wozić nagłośnienie i oświetlenie to auto będzie mega dociążone co jeszcze bardziej zwiększa ryzyko uszkodzenia :( ZOSTAŁEM przy swojej starej butli na której robię ok 330 km - 370 km.

Ale jest inna sprawa :) ... jak pisałem jestem po przeglądzie i regulacji instalacji gazowej przez autoryzowany serwis STAG - za 150 zł niby wyregulowali itp, że miało byś mniejsze spalanie itp. Pojechałem do magika od silników ( ze świecącym check ) i za głowę się złapał jak zobaczył na kompie wyregulowaną instalację :) ... tak ubogiej mieszanki jeszcze nie widział !!! mapa banków były rozjechane do skrajnych wartości :) ... lecz to nie wszystko ... gdy spojrzał pod maskę to oniemiał z przerażenia ... jak ktoś mógł [edit] montaż tak drogiej instalacji.

Panowie serwisanci oczywiście ani słowa mi nie powiedzieli, że są podstawowe błędy w montażu instalacji !!! NIE POLECAM "MAX AUTO GAS " w Lubinie !!!

Pojechałem do Wrocławia do poleconego zakładu przez mojego magika od silnika ... i tam dopiero powiedziano mi wprost co i dlaczego jest nie tak, co należy wykonać itp.

Jestem po ... reanimacji swojej "starej" instalacji wraz z regulacją itp ... i teraz wiem, że wszystko jest OK, można jeździć i to bez świecących kontrolek :)

Nie spotkałem się z tak miłą, kompetentną obsługą i to przez samego szefa jak i pracowników. Będę polecał każdemu ( obojętnie skąd ) ALMA GAS we Wrocławiu !!!
W drodze do Rzeszowa i z powrotem miałem średnie spalanie 8,7 benzynki czyli liczę gazu ok 11 i to załadowanym sprzętem autem po sufit :)

TEARAZ wszystko jest już cacy :D

... no oprócz tego, że przez butlę z tyłu nie mogę schować foteli :(
Czy ktoś wymontowywał 3 rząd siedzeń lub wie jak to zrobić ??

Bo jak nie ... to za 6 miesięcy będę raczej sprzedawał GOTOWE i DOINWESTOWANE auto :(

Na forum nie używamy wulgaryzmów.

skull - 21-05-2014, 00:06

odkręca się siedzenia każde na dwóch łapach przykręcone do belki,razem 8 śrub tylko belka zostaje metalowa,ale miejsca i tak więcej,przerabiałem to
p4y - 21-05-2014, 18:37

przepraszam ale czy mogę wymontować owe siedzenie mając za plecami zamontowany zbiornik z gazem ??

Proszę o jeszcze bardziej dokładny opis: gdzie, w którym miejscu są owe śruby jak się do nich dobrać ??

proszę ... :)

juar_78 - 22-05-2014, 08:57

Ciekawe jak mają rozwiązany problem butli LPG Granidsy z rynku holenderskiego. Trochę tam tego jeździ.
skull - 24-05-2014, 12:06

Ja mam Grandisa z Holandii instalacja montowana w ASO i butla jest za ostatnim rzędem siedzeń 70L ,także składania foteli nie ma:) A z tymi siedzeniami można odkręcić bo już to robiłem do śrub dostaniesz się jak podniesiesz siedziska do góry,pod jednym jest hak wkręcany,klucz itp. pod drugim jest skrytka :wink:
olgierto - 24-05-2014, 14:01

ja w outlanderze I mam butle gazu w kole zapasowym, wchodzi do niej nieco ponad 40l
macia - 24-05-2014, 23:51

olgierto, nawet nie chcę myśleć ile % bagażnika zostaje Ci obok zapasu, który wozisz (no chyba, że jakoś inaczej to rozwiązałeś)???
olgierto - 25-05-2014, 09:52

nie mam zapasu ;) awaryjnie mam koło w sprayu ;) kiedyś to musiałem użyć w poprzednim aucie i było wporzo. Tak więć mam cały bagażnik dostęny