szczęśliwy po zakupie :) |
Autor |
Wiadomość |
p4y
Nowy Forumowicz
Auto: GRANDIS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-04-2014, 19:24 szczęśliwy po zakupie :)
|
|
|
Witam
Teraz już na spokojnie, gdyż auto zostało porządnie sprawdzone i podszykowane ... mogę stwierdzić, iż jestem bardzo zadowolony z zakupu
Grandis 2.4 + gaz / 2004 r / przebieg to 170000km /
Zakup był bardzo spontaniczny: z rana dowiedziałem się, że znajomy ksiądz sprzedaje swojego grandisa i byłem 1 oglądającym a za mną już stała kolejka handlarzy. Po krótkiej jeździe i ogólnych oględzinach zaryzykowałem zakup nie uzgadniając go z panią mojego życia - ona bardzo uparła się ma mazde 6 kombi ( tez w benzynie ) gdyż zajmuje się usługami muzycznymi i muszę mieć "coś" do przewożenia sprzętu
Auto było zaniedbane ... ksiądz latał non stop do Watykanu i na dodatek przewoził dzieci
Po zakupie pojechałem na diagnostykę silnika: wszystko w gra, silnik w b.dobrej kondycji a zapalająca się kontrolka silnika to efekt przepalonych katalizatorów
Następnie udałem się na diagnostykę instalacji gazowej do autoryzowanego serwisanta STAG - okazało się, że od chwili założenia ( czyli 2 lata ) nie był robiony żaden przegląd czy serwis - zatem panowie bardzo starannie ja przejrzeli, wyregulowali co potrzeba i zaznaczyli że teraz to nawet będzie mniejsze spalanie - instalacja STAG 300 PREMIUM -
Wiedząc już ze silnik i gaz są sprawne: zdecydowałem się na wymianę kompletnego rozrządu ( ksiądz mówił, że nie wymieniał gdyż tam jest łańcuch ), do tego wymieniłem olej z filtrami. Rok wcześniej ( mam faktury ) wymienione zostały amortyzatory oraz akumulator.
Z racji tego, że w środku było zaniedbane - zdecydowałem się na pranie tapicerki wraz z czyszczeniem plastików itp. a następnie na ozonowanie ultradzwiękowe wraz z nabiciem klimatyzacji. Do tego doszła polerka lakieru
EFEKT: mam wspaniałe auto przygotowane do jazdy. Owszem po zakupie trzeba było włożyć ponad 2000zł ale ... jestem spokojny i mam w pełni sprawne i przygotowane auto
Już w maju będę zamieniał butle gazu ( 50 L ) zamontowaną w bagażniku za siedzeniami na taką samą lub nawet troszkę większą pod podłoga w miejscu koła dojazdowego - bardzo zależy mi na przestrzeni i składanych tylnych fotelach
Jestem też w trakcie zamawiania nowych opon '17
... czyli na sprzedaż mam 2 letnia butle gazową 50L z papierami oraz opony 215/55/17
Nie mogę się już doczekać rozpoczęcia sezonu weselnego ( jestem dj/wodzireje/konferansjerem ) aż moje nagłośnienie będzie wożone w przyzwoitych warunkach
Zakładam tablice imienne: D0_P4Y lub D0_PARTY ( od mojej firmy PARTY4YOU ) ... ale na decyzję mam jeszcze 3 tygodnie
pozdrawiam wszystkich użytkowników MITSUBISHI ... i byc może do zobaczenia |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23634 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 28-04-2014, 20:37
|
|
|
p4y napisał/a: | zdecydowałem się na wymianę kompletnego rozrządu ( ksiądz mówił, że nie wymieniał gdyż tam jest łańcuch ) | Jest pasek
Gratulacje zakupu |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 614 Skąd: Kentaki
|
Wysłany: 28-04-2014, 22:26
|
|
|
super widzę kolega ma ten sam rocznik i nawet przebieg mamy podobny :)no to pozostało życzyć bezawaryjnego użytkowania |
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 28-04-2014, 22:33
|
|
|
p4y napisał/a: | Zakładam tablice imienne: D0_P4Y lub D0_PARTY ( od mojej firmy PARTY4YOU ) | Szkoda, że nie da się zrobić DJ PARTY. Pomyśl czy może nie lepiej byłoby D1 PARTY, D7 PARTY.... p4y napisał/a: | ksiądz latał non stop do Watykanu i na dodatek przewoził dzieci | Ciekawe po co woził dzieci do Watykanu? W kontekście różnych, dziwnych informacji brzmi to trochę..... hm.... niepokojąco |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
magicadm
Forumowicz
Auto: Grandis 2.4 AT, śp Lancer CK1
|
Wysłany: 30-04-2014, 16:09
|
|
|
p4y napisał/a: | Po zakupie pojechałem na diagnostykę silnika: wszystko w gra, silnik w b.dobrej kondycji a zapalająca się kontrolka silnika to efekt przepalonych katalizatorów |
Proponuje wykasować błędy i sprawdzić czy utrzymają się na benzynie.
Jeżeli nie - a wrócą na gazie = instalacja gazowa do poprawy
co do butli pod podłogą - wrzuć fotki jak to wyszło - bo obawiam się dramatu |
|
|
|
 |
p4y
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-05-2014, 20:46
|
|
|
...więc nie zdecydowałem się na gaz pod autem ... obecnie mam butle 50L za siedzeniami i zajmuje ok 2/3 miejsca a pod auto może weszłoby 40L może mniej ... i z racji tego, że mam wozić nagłośnienie i oświetlenie to auto będzie mega dociążone co jeszcze bardziej zwiększa ryzyko uszkodzenia ZOSTAŁEM przy swojej starej butli na której robię ok 330 km - 370 km.
Ale jest inna sprawa ... jak pisałem jestem po przeglądzie i regulacji instalacji gazowej przez autoryzowany serwis STAG - za 150 zł niby wyregulowali itp, że miało byś mniejsze spalanie itp. Pojechałem do magika od silników ( ze świecącym check ) i za głowę się złapał jak zobaczył na kompie wyregulowaną instalację ... tak ubogiej mieszanki jeszcze nie widział !!! mapa banków były rozjechane do skrajnych wartości ... lecz to nie wszystko ... gdy spojrzał pod maskę to oniemiał z przerażenia ... jak ktoś mógł [edit] montaż tak drogiej instalacji.
Panowie serwisanci oczywiście ani słowa mi nie powiedzieli, że są podstawowe błędy w montażu instalacji !!! NIE POLECAM "MAX AUTO GAS " w Lubinie !!!
Pojechałem do Wrocławia do poleconego zakładu przez mojego magika od silnika ... i tam dopiero powiedziano mi wprost co i dlaczego jest nie tak, co należy wykonać itp.
Jestem po ... reanimacji swojej "starej" instalacji wraz z regulacją itp ... i teraz wiem, że wszystko jest OK, można jeździć i to bez świecących kontrolek
Nie spotkałem się z tak miłą, kompetentną obsługą i to przez samego szefa jak i pracowników. Będę polecał każdemu ( obojętnie skąd ) ALMA GAS we Wrocławiu !!!
W drodze do Rzeszowa i z powrotem miałem średnie spalanie 8,7 benzynki czyli liczę gazu ok 11 i to załadowanym sprzętem autem po sufit
TEARAZ wszystko jest już cacy
... no oprócz tego, że przez butlę z tyłu nie mogę schować foteli
Czy ktoś wymontowywał 3 rząd siedzeń lub wie jak to zrobić ??
Bo jak nie ... to za 6 miesięcy będę raczej sprzedawał GOTOWE i DOINWESTOWANE auto
Na forum nie używamy wulgaryzmów. |
Ostatnio zmieniony przez londolut 21-05-2014, 09:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 21-05-2014, 00:06
|
|
|
odkręca się siedzenia każde na dwóch łapach przykręcone do belki,razem 8 śrub tylko belka zostaje metalowa,ale miejsca i tak więcej,przerabiałem to |
|
 |
p4y
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-05-2014, 18:37
|
|
|
przepraszam ale czy mogę wymontować owe siedzenie mając za plecami zamontowany zbiornik z gazem ??
Proszę o jeszcze bardziej dokładny opis: gdzie, w którym miejscu są owe śruby jak się do nich dobrać ??
proszę ... |
|
|
|
 |
juar_78
Forumowicz
Auto: MitsubishiLancerKombi2.0 2006
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Posty: 461 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 22-05-2014, 08:57
|
|
|
Ciekawe jak mają rozwiązany problem butli LPG Granidsy z rynku holenderskiego. Trochę tam tego jeździ. |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 24-05-2014, 12:06
|
|
|
Ja mam Grandisa z Holandii instalacja montowana w ASO i butla jest za ostatnim rzędem siedzeń 70L ,także składania foteli nie ma:) A z tymi siedzeniami można odkręcić bo już to robiłem do śrub dostaniesz się jak podniesiesz siedziska do góry,pod jednym jest hak wkręcany,klucz itp. pod drugim jest skrytka |
|
 |
olgierto
Forumowicz
Auto: Outlander I 2,4 MIVEC
|
Wysłany: 24-05-2014, 14:01
|
|
|
ja w outlanderze I mam butle gazu w kole zapasowym, wchodzi do niej nieco ponad 40l |
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Pomógł: 19 razy Dołączył: 03 Lip 2006 Posty: 3163 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 24-05-2014, 23:51
|
|
|
olgierto, nawet nie chcę myśleć ile % bagażnika zostaje Ci obok zapasu, który wozisz (no chyba, że jakoś inaczej to rozwiązałeś)??? |
_________________ Mazda cx5 '15
Dokker 1.6 lpg '13
ex Outlander 2.4 cvt '10
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było. |
|
|
|
 |
olgierto
Forumowicz
Auto: Outlander I 2,4 MIVEC
|
Wysłany: 25-05-2014, 09:52
|
|
|
nie mam zapasu awaryjnie mam koło w sprayu kiedyś to musiałem użyć w poprzednim aucie i było wporzo. Tak więć mam cały bagażnik dostęny |
|
|
|
 |
|