[97-04]Galant EAxA/W - Szum z okolicy pompy wspomagania/klimatyzacji/rolki
MaciejLiebherr - 29-04-2014, 19:14 Temat postu: Szum z okolicy pompy wspomagania/klimatyzacji/rolki Witam. Wymieniłem dzisiaj rolkę napinacza paska wielorowkowego w celu wyeliminowania szumu. Był tylko słyszalny przy gorącym (rozgrzanym silniku). Niestety to nie to było powodem. Gdzie szukać przyczyny. Głos dochodzi z pompy wspomagania lub klimatyzacji.
Pytanie, które urządzenie powoduje tego typu hałas, co jest bardziej prawdopodobne ?
robertdg - 29-04-2014, 20:24
Jeżeli jesteś na 100% pewien że szum pochodzi z osprzętu silnika (sprawdzane przez demontaż pasków i po odpaleniu silnika szumu nie ma) to do sprawdzenia zostało łozysko na pompie klimatyzacji oraz pompa wspomagania, pozostaje jeszcze alternator z rolką napinająca, ale skoro sprawdzone to wiadomo gdzie szukac przyczyny
mariego - 05-05-2014, 20:47
Zobacz czy nie cieknie ci pompa wspomagania. Ostatnio robiłem swojego galanta i po tym jak go zadowolony odpaliłem strzelił siemernig w pompie. Wcześniej coś piszczało własnie w tamtych rejonach, przysłuchiwałem się poprzez stetoskop, ale nie mogłem wychwycić gdzie to piszczy.
JarAsNo1 - 15-05-2014, 13:40
A więc tak jak kolega wspomniał-ściągnąć po kolei każdy pasek z osobna i słuchać czy szum ustał...
A ja mam troszkę inaczej że sie tak podepne,mianowicie słychać u mnie z tamtej strony trochę metaliczny odgłos ale tylko na zimnym silniku,po zagrzaniu jest ok.miał ktoś coś podobnego?
PanSascha - 28-05-2014, 10:33
Ja stawiam na pompe wspomagania.
Wymieniałem w 2 galach .
Zawsze najpierw pisk potem cieknie i pada wspomaganie.
Koszt używki około 80 zł.
Ewentualnie naprawa pompy 100 zł.
Z klimą nie miałem problemów z łożyskami kompresorów w żadnym miśku a oba miały jak umarły miśki pow 320 tyś km.
Sprawdz pozimom płynu wspomagania jeśli zauważysz że ubywa diagnoza jasna.
JarAsNo1 - 28-05-2014, 18:03
Płyn wspomagania ok ale jak zauważyłem po zagrzaniu silnika ustępuje i ostatnio stojąc i czekając na kogoś przypadkiem dociążyłem alternator światłami i jeszcze jakimiś urządzeniami i usłyszałem ten dźwięk.odciążylem i znowu normalnie wszystko pracuje,więc teraz pozostaje zrzucic pasek i sprawdzić czy aby napewno to "on":-)
|
|
|