To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Galant - automat wskazania/diody/żarówki biegów na li

krzysztofpak75 - 03-05-2014, 06:58
Temat postu: [EAxx] Galant - automat wskazania/diody/żarówki biegów na li
Witam !!
Jako ,że to mój pierwszy post najpierw chciałbym się przywitać.
Otóż , kupiłem właśnie (wczoraj) Mitsu Galanta 2.0 GLS w automacie 97 rok , przebieg 65000 od dziadka . Stan : środek jak nówka co dopiero wyjachał z salonu , z zewnątrz do zrobienia tylne nadkola.
Co do stanu technicznego jak narazie nie mam jakiś większych zastrzeżeń , bo dopiero za tydzień w piątek jestem umówiony na chceck auto.
Ale mam takie pytanie odnośnie skrzyni jako że jest to mój pierwszy automat.
Mianowicie czy diody na zegarach powinny się cały czas świecić gdy jest włączony jakiś bieg (także pozycla N) ??
Zauważyłem ,że u mnie dioda D nrugnie tylko dwa trzy razy szybko przed zmianą biegu i w chwili zmiany biegu zaświeci się na krótki moment na stałe i tak przy każdej zmianie biegu.
Może pytanie jest banalne , ale tak jak już pisałem to mój pierwszy automat i nie chciałbym go uszkodzić.

Pozdrawiam.

jarek80 - 03-05-2014, 15:45

Nie wiem napewno jak powinno być ale u mnie nic nie mryga na desce ,tylko świeci cały czas wskazując w jakiej pozycji jest manetka zmiany biegów. Jedynie N może migać gdy skrzynia przechodzi w tryb awaryjny
krzysztofpak75 - 03-05-2014, 17:36

A u mnie właśnie się nic nie świeci , jaki może być powód ??

Ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak ??

jarek80 - 03-05-2014, 20:52

Raz mi wszystkie zgasły jak odebrałem auto z myjni i okazało się że przy myciu tapicerki pracownik skręcił do minimum pokrętło podświetlenia deski na lewo od kierownicy :D
polaff - 04-05-2014, 05:36

krzysztofpak75, u mnie czasem nie świeciła ta kontrolka od "D" ale w galu normą sa przepalające się żarówki oświetlenia zegarów i różnych kontrolek, lub brak styku w ich połączeniach elektrycznych.
krzysztofpak75 - 04-05-2014, 07:00

Też tak na początku myślałem , ale u mnie nie świeci żadna , i jeżeli kontrolka "D"
mruga , tzn. ,że może równie dobrze świecić ... Czy nie ?? Czy może jakieś styki przeczyścić ?? Pozdro

polaff - 04-05-2014, 08:18

Myślę, że albo są popalone żarówki, albo zanieczyszczone połączenia elektryczne.
krzysztofpak75 - 04-05-2014, 09:26

A jakie połączenia przejrzeć ??
robertdg - 04-05-2014, 10:41

Zdemontuj licznik i sprawdź żarówki, to prosta czynność
krzysztofpak75 - 04-05-2014, 11:55

A tam jest jakaś linka czy same wtyczki ??
Mogą być jakieś problemy z ponownym montażem ??
Pozdrawiam.

robertdg - 04-05-2014, 12:01

Nie ma problemów, licznik jest osadzony na tablicy z wtyczkami
krzysztofpak75 - 05-05-2014, 19:32

Witam .
Mam jeszcze jedno pytanko , a mianowicie , czasami jak wrzucę bieg "D" auto normalnie dochodzi do 3 tys obrotów i wrzuca wyższy bieg. Ale czasami na "D" ciągnie poprostu w górę bez zmiany biegu.

Co może być ?? Jakieś styki przeczyścić czy może coś nie tak ze skrzynią ??
Pozdrawiam.

Jackall - 05-05-2014, 23:50

krzysztofpak75 napisał/a:
Ale czasami na "D" ciągnie poprostu w górę bez zmiany biegu.
Jeżeli trzymasz gaz w podłodze to normalne :P
krzysztofpak75 - 06-05-2014, 05:25

Właśnie ,że nie , miarkuję gaz normalnie , a nie cisne mu ile wlezie .
Nie mam pojęcia co t może być.

maddox161 - 06-05-2014, 13:41

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=12962

inteligentna bestia...jeździsz agresywnie to i ona pracuje agresywnie...zaczynasz jechać spokojnie....trochę to potrwa zanim zrozumie, że chcesz jechać delikatnie...uczy się po prostu Twojego stylu jazdy...pojeździsz dłużej spokojnie to i ona się uspokoi i będzie zmieniać biegi w przedziale 2-3 tysiące obrotów...zaczniesz szaleć....wskoczy znów między 4-5 tysięcy...