To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - [CJX 96-02] Do czego to służy??

Anonymous - 01-02-2007, 20:53
Temat postu: [CJX 96-02] Do czego to służy??
Powiedzcie co to jest??[/code]
Rafal_Szczecin - 01-02-2007, 20:55

hmm jak dla mnie to jest jakas centralka od gazu albo alarmu ... bo nic innego mi ne przychodzi do glowy :|
Anonymous - 01-02-2007, 21:06

o tu lepiej widać zadne przewody do tego nie przychodza to sobie tak jest przykręcone z góry do rury doprowadzającej powietrze nie ma tam żadnych kabli nic. Jak patrzyłem to wszystkie colty CJ to mają
Krzyzak - 01-02-2007, 21:36

taki zasobnik podcisnienia - usprawnienie pobierania powietrza przez silnik
Anonymous - 01-02-2007, 23:02

też tak gdzieś czytałem, że to właśnie w ramach nagłego zapotrzebowania na powietrze :)
Anonymous - 02-02-2007, 22:29

Witam. podłącze sie do tematu bo tez mam podobny problem i prawdopodobnie to tez to samo ale nie jestem pewien.

odrazu z pytankiem czy to ma jakiś wpływ na moc silnika??

Anonymous - 02-02-2007, 22:42

To się nazywa rezonator poietrza. Ale do czego to dokładnie służy to nie mam pojęcia :roll: Wiem, że tak na to mówią fachowcy :wink:
Anonymous - 03-02-2007, 12:33

Czy to standard w Coltach CJ0? Ja w moim egzemplarzu tego nie mam. Ta czesc jest niezbedna?

Colt CJ0 1.3 '96

Anonymous - 03-02-2007, 19:46

Już sie czegoś więcej dowiedziałem więc wklejam:

"Rezonator ma na celu, jak sama nazwa wskazuje, wywołanie efektu rezonansu (napełnianie cylindrów odbywa się cyklicznie, a nie w sposób ciągły - struga powietrza ma charakter fali, przez co możliwe jest wykorzystanie tego zjawiska) przy pewnych obrotach, tj. wprawienie dostarczanego powietrza w drgania o stosunkowo dużej amplitudzie. Dzięki rezonatorowi silnik zyskuje na elastyczności, zanika 'dołek' w wykresie momentu obrotowego (w silniku 4 cylindrowym dołek taki występuje w okolicy 4 tys. obr/min). Jego działanie można porównać do rozhuśtywania samochodu tak, aby wyjechał bez problemu np. z błota. Wszyscy, którzy kiedykolwiek znaleźli się w podobnej sytuacji, doskonale wiedzą, że należy dostroić odpowiednie operowanie gazem i sprzęgłem, aby samochód wyjechał z zagłębienia."

U mnie tego nie było jak zamontowałem to moim zdaniem "baardzoo" wzrosła moc silnika, jest o wiele bardziej zrywny i elestyczny.

Anonymous - 03-02-2007, 20:21

promil69 napisał/a:
U mnie tego nie było jak zamontowałem to moim zdaniem "baardzoo" wzrosła moc silnika, jest o wiele bardziej zrywny i elestyczny.

hmm a do CAO tez można?? :mrgreen: fajne

Anonymous - 04-02-2007, 09:49

Jednak jest to u mnie :) Nie wiem jak ja wczesniej patrzylem.

Pozdrawiam