Pajero Pinin - [2.0 GDI] prosze o pomoc- zmiana silnika z 2.0 gdi na 1.8 mp
nataliacn - 28-05-2014, 17:26 Temat postu: [2.0 GDI] prosze o pomoc- zmiana silnika z 2.0 gdi na 1.8 mp Witam
Kupiłam niedawno Pnininka z silnikiem 2.0 GDI z zamysłem włożenia do niego gazu. Po kilku wizytach u mechaników okazało się iż jest to nie możliwe więc wpadłam na pomysł żeby zmienić silnik 2.0 GDI na 1,8 MPI i pytanie moje jest takie czy pozostałe części będą pasowały pod ten silnik? Proszę o pomoc bo nigdie nie mogłam znaleść nic na ten temat.
mstrucz - 29-05-2014, 07:33
Jest to jak najbardziej do zrobienia. Poza Europą Mitsubishi oferowało głównie Pinina (aka iO, TR4) z silnikami MPI właśnie, lub dwuwałkowymi silnikami 2,0 (też MPI) znanymi choćby z Lancera. Myślę, że konieczna może być wymiana komputera sterującego, ale to już jakiś spec od swap`ów musi się wypowiedzieć.
plecho1 - 29-05-2014, 08:50
Na pewno komputera wraz z cała wiązka silnika i być może także skrzyni wraz z kompletem sprzęgła. Do takiego swapu najlepiej kupić jakiegoś rozbitka bądź anglika.
Przeważnie jednak najkorzystniej wychodzi zmiana samochodu.
mstrucz - 30-05-2014, 11:09
Skrzynia, obudowa sprzęgła i samo sprzęgło są identyczne. Mocowania silnika też.
W Australii np. w ogóle nie było silników GDI, za to był 1,6 MPI w krótkiej wersji.
Australia
A w oficjalnej notce Mitsubishi o Pininie jest mowa tylko o GDI
Oficjalna strona
plecho1 - 30-05-2014, 14:11
Ciekawe czym było podyktowane takie uszczęśliwienie na siłę?
Piotrek4 - 20-07-2014, 15:26
Żeby nie zaśmiecać forum to tu napiszę. Skoro silniki i skrzynkę są kompatybilne , to prawdopodobnie da się do MPI włożyć automat z reduktorem. Czy przy takiej opcji oprócz skrzyni i jej sterownika trzeba coś jeszcze kupować?? A może sterowniki silników się różnią i też należy wymienić?? Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa, dlaczego na allegro skrzynie do MPI są co najmniej 2x droższe niż do GDI??
Od razu uprzedzam że u mnie nie wchodzi opcja sprzedaży i kupna innego z automatem. Dobre auto ciężko sprzedać za dobrą cenę a potem jeszcze trudniej kupić coś równie dobrego, dlatego wole zainwestować w moje auto. A jest to konieczne ze względu na problemy z biodrem.
cezare - 21-07-2014, 09:31
jakbyCi ten 2.0GDI wadził - to może odkupię... właśnie mam 1,8GDI .. ale musze go wymienić ( ciągłe problemy ) - daj znać cena / przebieg
|
|
|