To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Dziwne pukanie w Avansiku, proszę o pomoc :(

lortek - 17-06-2014, 09:55
Temat postu: Dziwne pukanie w Avansiku, proszę o pomoc :(
Witam wszystkich. Na wstępie chciałbym powiedzieć, że jestem tu nowy gdyż dopiero co zakupiłem swojego wymarzonego Avansika, jednak już nie z jednym z Was miałem okazję rozmawiać na priv :)

Do rzeczy, miesiąc temu zakupiłem Galanta Avance 2.5 2001r. bez+gaz i ostatnio zaobserwowałem dziwne pukanie pod maską. Wcześniej tego nie zauważyłem, być może dla tego, że byłem zbyt podjarany wymarzonym od kilku lat zakupem, ale raczej obstawiam że pukanie pojawiło się już po zakupie, gdyż starałem się obejrzeć i obsłuchać przy zakupie samochód bardzo dokładnie.

Nagrałem filmik na którym starałem się złapać dźwięki z różnych stron silnika, moje ucho wyłapuje że najgłośniej puka w okolicy 0:22 - 0:26 sek.

Tak jak pisałem, jestem nowy i praktycznie zielony w sprawach związanych z Galantami, dlatego przed wyprawą do jakiegoś mechanika chciałbym się Was koledzy poradzić co to może być, i czy być może uda się samemu usunąć to jakże irytujące pukanie :)

Będę wdzięczny za każdą opinie i odpowiedź.

Oto link do filmiku : http://lortek.wrzuta.pl/f.../pukajacy_shark

wester - 17-06-2014, 10:15

Obstawiałbym któraś z rolek, nawet jak zbliżasz tam telefon to jest głośniej no i takie miarowe to "pukanie". Ale najlepiej podjechać na warsztat taka diagnoza to jak naprawiać kompa przez telefon :)

P.S. To napewno nie diesel? :mrgreen:

radek8622 - 17-06-2014, 10:17

pierwsze co widzę to wymień uszczelkę korka wlewu oleju bo masz wyciek z tamtą.
Jeżeli chodzi o to stukanie czy jak to nazwać to sprawdź czy przy wciśniętym sprzęgle też jest ten dźwięk.Jeśli go nie ma to ostawiam łożysko w skrzyni...to najgorszy scenariusz
drugą opcją możesz posprawdzać poduszki silnika i skrzyni bo może jest któraś zerwana.

arturj123 - 17-06-2014, 11:07

Czy aby to nie jest podobne stukanie:
:arrow: https://www.youtube.com/w...e&v=1ZJadkDJYjo

Link do tematu i rozwiązania problemu:
:arrow: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=78401

Wg mnie popychacz(e) hydrauliczny(e) jak w temacie powyżej.

McCoy - 17-06-2014, 17:56

W czasie nagrywania filmiku silnik pracowal na gazie czy na benzynie? Jak sie wtryski lpg koncza to mogą tak stukać. Jezeli na benzynie,to raczej popychacze.
lortek - 18-06-2014, 07:57

wester napisał/a:

P.S. To napewno nie diesel? :mrgreen:

Nie nie jest :) Rozumiesz teraz co czuje i czemu to jest takie irytujące :)

radek8622 napisał/a:

Jeżeli chodzi o to stukanie czy jak to nazwać to sprawdź czy przy wciśniętym sprzęgle też jest ten dźwięk.Jeśli go nie ma to ostawiam łożysko w skrzyni...to najgorszy scenariusz :mrgreen:

Dźwięk jest taki sam zarówno na wciśniętym sprzęgle jak i na luzie :(

McCoy napisał/a:

W czasie nagrywania filmiku silnik pracowal na gazie czy na benzynie? Jak sie wtryski lpg koncza to mogą tak stukać. Jezeli na benzynie,to raczej popychacze. :mrgreen:

Pukanie występuje zarówno na gazie jak i na benzynie.

Jak sami widzicie objawy są zarówno na gazie jak i na benzynie, na wciśniętym sprzęgle i na luzie, znajomi mówią żeby dać sobie spokój bo wcale to nie jest jakiś poważny dźwięk (dla nich) jednak dla mnie jest to coraz bardziej irytujące i raczej nie odpuszczę :rolleyes:

P.S. Możecie polecić jakiegoś mechanika zajmującego się Miśkami w świętokrzyskim ?

wester - 18-06-2014, 08:11

Jak zrobisz napisz co było może komuś pomoże w przyszłości.
komarsnk - 18-06-2014, 09:06

Dźwięk rozklepanych popychaczy jest całkiem inny.
Wtryski tym bardziej to nie są żadne...
Skrzynia też nie na 100%
Jak dla mnie to po prostu puka gdzieś z dołu i tyle :/

robertdg - 18-06-2014, 09:12

Sprawdź jak bedzie sie zachowywac z wyłaczoną klima
milo - 18-06-2014, 14:58

Sprawdzałes na kanale czyli od dołu ?
McCoy - 18-06-2014, 16:09

komarsnk napisał/a:
Dźwięk rozklepanych popychaczy jest całkiem inny.
Wtryski tym bardziej to nie są żadne...
Skrzynia też nie na 100%
Jak dla mnie to po prostu puka gdzieś z dołu i tyle :/

Jak to dół silnika to panweki przyłapało? Ile to auto ma przebiegu w takim razie,jakim olejem silnik zalany?

Tomaszowski - 18-06-2014, 19:12

niestety obstawiam panewki :(
Mam nadzieję że się mylę oczywiście.. Proponuję osłuchać stetoskopem-inaczej nie dojdziesz... Jak dowiesz się skąd słychać to napisz-zrób zdjęcie gdzie najbardziej "wali".
Oprócz panewek na szczęcie może być wiele przyczyn-może to jakaś pierdoła typu mocowanie skrzyni, jakaś poducha ect (ja mialem niedokońca skręconą skrzynię z silnikiem-wystarczyło że dociągnąłem śruby :) )

lortek - 19-06-2014, 10:09

robertdg napisał/a:

Sprawdź jak bedzie sie zachowywac z wyłaczoną klima

Nagrywałem na wyłączonej klimie :(

McCoy napisał/a:

Jak to dół silnika to panweki przyłapało? Ile to auto ma przebiegu w takim razie,jakim olejem silnik zalany?

Auto ma 180 000 tys ( wielu mówi że to nie możliwe jednak kilku "fachowców" stwierdziło że faktycznie tyle może mieć, chociażby po praktycznie wogóle nie wytartej gałce od zmiany biegów, po tym jak chodzi skrzynia itp) zalany był Valvoline 5W40 / jednak po zakupie był dolany literek Castrola 5W40 bo coś było mało oleju. Nie wiem czy ma to jakiś większy wpływ jednak koleś mówił że można je spokojnie mieszać, ważne żeby był 5W40.

Po weekendzie biorę się za to bo mnie to strasznie denerwuje i muszę dojść co to puka. Też mam nadzieję że to nic wielkiego bo samochodzik śmiga jak tralala i wolałbym żeby tak zostało :)

Tomaszowski - 19-06-2014, 11:58

Z mieszaniem mineralnych np 15w40 jest tak jak piszesz-"większej" szkody to nie zrobi. Olej syntetyczny jednak-byłbym na Twoim miejscu ostrożny.. Przebieg 185tys-raczej nierealne-nie patrz na gałkę ani kierownicę. napewno od wymiany do wymiany oleju przy tym przebiegu nie musiałbyś dolewać litra (!!!) oleju silnikowego. Mój na liczniku ma 250tys, pewnie ze stówkę do licznika trzeba jeszcze dodać i nigdy oleju nie dolewałem...
Chyba że masz gdzieś nieszczelność i gubisz...
Bardzo ładny samochód, więc sprawdź co puka jak najszybciej. Wymień też olej i nie śmigaj na dwóch różnych. Pozdrawiam i powodzenia!

lortek - 19-06-2014, 14:09

Dzięki "Tomaszowski" za podpowiedź, pierwsze co zrobię po weekendzie to będzie wymiana oleju i płukanie silnika dla pewności żebym wiedział co mam :) Następnie zajmę się "pukaniem" bo ustrojstwo mnie strasznie gnębi, pomimo iż nie jest może bardzo słyszalne i inni mówią że sobie coś uroiłem ale ja tam wiem co słysze :)

[ Dodano: 20-06-2014, 15:26 ]
Poświęciłem trochę czasu na czytanie odnośnie „pukania” głównie http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=26496 tego tematu i doszedłem do następujących wniosków, które mam zamiar uczynić po weekendzie :

1. Odpowietrzenie popychaczy, zajmuje to około 30 min i podobno pomaga,
2. Zalanie płukanką, następnie zlanie starego oleju,
3. Użycie ceramizera ( podobno nie zaszkodzi go użyć pytanie tylko czy mam go wlać do starego oleju i pojeździć na nim, czy dolać już do wymienionego oleju, czy w ogóle nie wlewać ?
4. Wymiana filtru i zalanie nowym olejem, w moim przypadku Valvoline MaxLife 5W40, na takim jeździł do tej pory więc chyba nie ma sensu wlewać innego ?
5. Ostatnia rzecz to czyszczenie kanalików w popychaczach, pytanie tylko czy mogę to zrobić już po wymianie oleju, czy lepiej zrobić przed, czy nie ma to żadnego znaczenia ?

Bardzo Was proszę o poradę czy przyjąłem dobrą kolejność, ewentualne doradzenie co mogę jeszcze wymienić podczas tych czynności (uszczelki czy coś), gdyż Gal to mój pierwszy wymarzony samochód i mogę podchodzić do niego trochę pedantycznie, jednak to pukanie nie daje mi spokoju i muszę je koniecznie zniwelować.

Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi i porady :)