To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - [Z34A 1.3] BIEGI

Przemo80 - 03-07-2014, 21:07
Temat postu: [Z34A 1.3] BIEGI
Pytanie do tematu brzmi : jakie mogą być przyczyny ciężko wchodzącej jedynki i zgrzytającego wstecznego (który też ciężko wchodzi). Chciałbym zauważyć, że pół roku temu miałem sytuację podobną i mechanik ręką podciągnął do góry pedał sprzęgła i problem zniknął. Oczywiście teraz to samo próbowałem zrobić osobiście,ale niestety nie pomogło. Czasami przy ruszaniu pod górkę słychać jakby sprzęgło ślizgało się,ale to rzadko. Proszę o pomoc.
szmiko - 03-07-2014, 23:12

Ja aktualnie oddałem swoje CZT do mechanika bo mam podobny problem - jeszcze po poprzednim właścicielu. Skrzynia generalnie ciężko chodzi, jedynka zgrzyta jak się próbuje ją wrzucić zaraz po wciśnięciu sprzęgła. Jak sprzęgło się przytrzyma około 2-3 sekund i dopiero jedynka to problemu nie ma. Mechanik mi oświadczył, iż skrzynia jest zatarta i jeszcze z rok może wytrzyma ;) nie wiem, będę weryfikował u specjalisty od skrzyń.
Prędzej podejrzewałem olej, synchronizatory, zapowietrzenie, ale nie zatarcie?!;/

Zgrzytający wsteczny to podobno problem fabryczny.

zeshky - 04-07-2014, 14:14

w CZx powszechny problem to zacinąjący się mechanizm zmiany biegów - biegi ciężko się wrzuca a lewarek chodzi jak w wiadrze z piaskiem. Trzeba wykręcić mechanizm ze skrzyni biegów i go wyczyścić i nasmarować - po takim zabiegu biegi chodzą elegancko.

Wsteczny zgrzyta bo nie jest synchronizowany - ten typ tak ma.

Skrzynię biegów zawsze zdążysz wymienić.

SHARK1979 - 05-07-2014, 20:15

Też mam podobnie w swoim :wink:
szmiko - 05-07-2014, 21:09

zeshky napisał/a:
w CZx powszechny problem to zacinąjący się mechanizm zmiany biegów - biegi ciężko się wrzuca a lewarek chodzi jak w wiadrze z piaskiem. Trzeba wykręcić mechanizm ze skrzyni biegów i go wyczyścić i nasmarować - po takim zabiegu biegi chodzą elegancko.

Wsteczny zgrzyta bo nie jest synchronizowany - ten typ tak ma.

Skrzynię biegów zawsze zdążysz wymienić.

uff... czyli jest jeszcze jakaś nadzieja ;)

zeshky - 07-07-2014, 07:03

SHARK1979 napisał/a:
Też mam podobnie w swoim :wink:

Mój miał to czyszczone i smarowane w serwisie - poprzedni właściciel o to zadbał. I biegi wchodzą bardzo lekko i precyzyjnie.

Chodzi o tą cześć:
https://www.youtube.com/watch?v=2s9k5MmUumI

a tu trochę opisu i kilka zdjęć do pomocy:
http://coltmania.pl/colt-...-t1113-100.html

Misiek :) - 06-08-2014, 21:15

Ja bym na wszelki wypadek wymienił olej w skrzyni biegów i próbował z wysprzęglikiem - regeneracja.
yarik - 14-04-2015, 14:13
Temat postu: biegi i smarowanie wybieraka
Witam, mam colta 1.5 cz3 benzyna, lewarek chodzi bardzo ciężko, próbowałem nasmarować mechanizm wybieraka w skrzyni biegów, problem w tym ze nie mogę rozłączyć linek zmiany biegów od wybieraka w skrzyni , czy ktoś wie jak to zrobić i czy potrzebne są jakieś specjalistyczne narzędzia, z góry dziękuje za pomoc , chodzi o elementy na tym zdj : http://s17.postimg.org/5tmrasxin/DSC_0618.jpg