[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0 V6] Uszczelnienie klimatyzacji
Undercover - 29-07-2014, 18:48 Temat postu: [E54A 2.0 V6] Uszczelnienie klimatyzacji Koledzy mam problem... Zawór rozprężny klimy na ścianie grodziowej nie trzyma i czynnik idzie w powietrze. Jest to jedyne miejsce gdzie mam nieszczelność ale już 3 "nabijaczy" poległo.
Pierwszy, zaufany człowiek, sprawdził cały układ od początku do końca kontrastem i "niuchaczem" R134A - wywaliło właśnie tylko i wyłącznie na tym zaworze. Uniwersalne oringi nie zdały egzaminu jak i docinanie uszczelek itp.
Zamówiłem Ori oringi w ASO Mitsubishi i ... też przepuszcza. Prawdopodobnie utleniło się aluminium bądź wytarło i za cholere żaden oring nie uszczelnia.
Pierwszy "magik" po niepowodzeniu nabił mi trochę czynnika za darmo w ramach straconego czasu i klimatronik pięknie chłodził, ale jeden dzień
Macie może jakieś propozycje jak to uszczelnić? Choćby na stałe bo auto i tak nie jest młode a wycieczki z dwójką dzieciaków i żoną w upały to mordęga nie tylko dla nich
Poniżej zdjęcia owego zaworu :
kaczka81s - 29-07-2014, 19:47
Teoretycznie najlepiej było by to zespawać ale, jak to zawsze w życiu bywa, to teoria nie idzie w parze z praktyką, i praktycznie jest to nie wykonalne w tym miejscu. No chyba że znajdzie się magik tigowiec od alu że wsadzi tam uchwyt od spawarki, w co wątpię.
Może jakiś klej dwuskładnikowy, typu Distal, Patex, jakiś epoxydowy. ( w Poxilinę wątpię)
Dwa pytania, dawałeś te zielone oringi????
Smarowałeś je olejem od klimy przed założeniem?????
Undercover - 29-07-2014, 19:54
Tak - oringi były zielone (te uniwersalne) a ori były czarne.
Były smarowane olejem.
Ciekawe czy taki klej wytrzyma ciśnienie...
robertdg - 29-07-2014, 20:58
Sa jeszcze jakieś srodki uszczelniające dodawane do czynnika, jak nieszczelnośc nie jest za duża to może dadzą rade
tpodsiadlo - 30-07-2014, 20:10
U mnie lezy caly ten element od klimy,szczelny ale bez jonizatora, jak bedziesz sie chcial pobawic z tym bo troche roboty jest (ale do ogarniecia, ja calosc przekladalem praktycznie w jeden dzien), to przypomnij sie za 2 tygodnie jak bede w polsce, dam Ci to za darmo
kaczka81s - 31-07-2014, 21:13
Undercover napisał/a: | Ciekawe czy taki klej wytrzyma ciśnienie... |
robertdg napisał/a: | Sa jeszcze jakieś srodki uszczelniające dodawane do czynnika, jak nieszczelnośc nie jest za duża to może dadzą rade |
Tego nie wiem?!?!?!?!?
Wiem jedno pisz do Tomka!!!
Undercover - 31-07-2014, 22:34
Już odliczam te dwa tygodnie
tpodsiadlo - 28-08-2014, 05:39
I jak? doszla paczka?
jano - 16-01-2015, 13:10
u mnie rozszczelniła się klima w tym samym miejscu , niestety poddałem się i się troszku duszę
Undercover - 16-01-2015, 13:25
Ja się nie poddaje i na wiosnę wrzucam puszkę od Tomka i zastanawiam się czy od razu nie kupić tej rurki alu co się w tą puszkę wkręca. Mam nr katalogowy i zobacze jaka będzie cena w serwisie Mitsubishi gdzie mam rabat
tpodsiadlo - 17-01-2015, 19:15
Rurke chyba tez mam...
|
|
|