To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Tuleje wahacza - problem z zakupem

Cink - 07-08-2014, 20:04
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Tuleje wahacza - problem z zakupem
Witam wszystkich!

Mam dość ciekawy problem. Mianowicie zajmuje się aktualnie wymianą poszczególnych części w zawieszeniu mojej Carismy z 98r. - mechanik wczoraj poinformował mnie o potrzebie zakupu tulej. Niestety jedyną informację, jaką dostałem to taka, że mam dokonać zakupu tuleji górnej, tylnej.

Posiadam aktualnie Tuleje wahacza poprzecznego(cukierek), która również będzie wymieniana. I tutaj rodzi się moje pytanie. Do wspomnianej części powinienem dokupić TULEJE WAHACZA DOLNEGO POPRZECZNEGO TYŁ, czy też TULEJE WAHACZA TYLNEGO GÓRNEGO ?

Jeśli to pomoże, posiadam taką część i z tego co rozumiem, mam dokupić do tego cukierka, mniejszą tuleje:

http://www.iparts.pl/czes...-101-29377.html

Prosiłbym o informacje, ponieważ 2 dni szukam już, dopytuje i nie mogę uzyskać żadnej, rzeczowej informacji. Pozdrawiam serdecznie!

robertdg - 07-08-2014, 20:35

Może niech Ci mechanik dokładnie wytłumaczy o która tuleje mu sie rozchodzi aby nie było nieporozumień albo niech zaznaczy na rysunku

Na logige to pozostaje jedynie jedna górna tuleja, ta naprzeciw cukierka :-)

glina - 07-08-2014, 20:43

tu masz zdjecie zaraz po wstawieniu calego nowego zawieszenia w cari

krótkie wahacze z cukierkami były wymieniane jako całość (nie opłaca się za bardzo wprasowywać tulej do starych wahaczy)
pokaż mechanikowi - niech powie o co chodzi dokładnie

ps. widze ze robertdg juz mnie uprzedził :)
i wymien amorki od razu, szkoda nowe tuleje niszczyc ze starymi amorami

Cink - 07-08-2014, 20:52

O kurcze, dzięki za informacje! :)

Glina, Twój obrazek naświetlił mi sytuację! Chodzi z pewnością o tą mniejszą część wahacza, bo pokazywał mi ją mechanik, ale oczywiście nazwał po swojemu i radź sobie sam :) Pamiętam, że mechanik kazał mi dokupić też śrubę mimośrodową, bo bez niej całej operacji nie da się wykonać, czyli musi chodzić o wahacz krótszy.

PS. niestety mam już jedną część, którą dostałem w momencie, kiedy poprzedni mechanik nie umiał założyć cukierka... teraz muszę dokupić więc odpowiednią tuleję małą + śrubę mimośrodową.

W takim układzie, którą tuleje powinienem zakupić ?

PS2. Tak patrząc na wszystkie zdobyte informacje, potrzebuje TULEJE WAHACZA DOLNEGO POPRZECZNEGO TYŁ :) ale poczekam na potwierdzenie doświadczonych użytkowników :)

eve1988 - 08-08-2014, 21:11

ja robilem tylny zawias wymieniajac tuleje, bo kola sie rozlazly... za pozno dowiedzialem sie ze mozna cale wahacze wymienic, taniej i latwiej.
sa tam mimosrody ktore lubia sie urywac, wiec lepiej je dokupic.

fanatyku - 12-09-2014, 08:53

Miesiąc temu sam wymieniłem wszystkie tuleje w tylnym zawieszeniu. Zakupiłem tuleje firmy FEBEST (wahacz wzdłużny, poprzeczny dolny i górny - długi i krótki). Oczywiście zakupiłem od razu śruby mimośrodowe bo starych nie szło ruszyć i musiałem je ciąć. Całą robotę udało mi się wykonać w jedną sobotę. Wszystko co było mi potrzebne to kanał, mocne imadło oraz gruba śruba (szpilka) z kilkoma większymi nakrętkami i kilka tulejek metalowych, które wykorzystałem do wyprasowania starych i wprasowania nowych tulei.
Wiem, że łatwiej było by wymienić całe wahacze ale miałem okazję kupić taniej tuleje. I przy okazji nauczyłem się czegoś nowego, bo mechanikiem nie jestem :)

glina - 12-09-2014, 09:06

a amortyzatory zostawiłeś stare?
rasiak1980 - 12-09-2014, 20:06

glina mogę użyć twojego zdjęcia? aha a jeszcze jedno mnie nurtuje czy tam nie powinno być drążka stabilizatora poprzecznego? dam sobie głowę uciąć że w mojej cari gdi z 2000 roku miałem drążek z przodu i z tyłu w nowej DiD z 2004 też na bank mam drążek z przodu i z tyłu nie przechyla ci się za bardzo na zakrętach?
glina - 12-09-2014, 21:31

Śmiało bierz. Drążek jeszcze nie był zamontowany w chwili fotografowania. Oczywiście ze normalnie tam jest :)