[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] Kontrolka chek itd.
Kristover086 - 01-09-2014, 11:01 Temat postu: [CJ1A 1.3] Kontrolka chek itd. Witam mój problem jest taki ze czasem wyświetla mi się kontrolka check,ta pomarańczowa od silnika,objawy są takie że dzieje się to może z dwa razy w tygodniu ale tylko jak stoję na światłach,korkach,lub zwalniam nie używają pedału gazu,jak wdepnę pedał gazu nawet bardzo leciutko kontrolka znika i potem jak juz jadę nie wyświetl się nic,jak pisałem wyżej objaw pojawia się dwa razy na tydzień,druga sprawa wymieniłem świecę,przewody,oczyściłem kopułkę palec,na początku było ok ale może przez 2 tygodnie,potem znów to samo czyli po otwarciu maski na włączonym silniku,po poruszaniu ręką linki gazu i puszczeniu silnik przy zwalnianiu zaczyna dziwnie się trząść,i tak jak by miał za chwilę zgasnąć trwa to sekundy potem znów wraca do normy,przy jeździe jest to samo jak się zwalnia itd,po dłuższej jeżdzie objaw znika.
Bartek - 01-09-2014, 11:40
Wymigaj jaki błąd zgłasza ECU, lub zadaj pytanie na forum.jasnowidz.pl
Kristover086 - 01-09-2014, 13:12
jasnowidz.pl Super śmieszne proszę o poważną pomoc,jak bym umiał sprawdzić błędy to bym tu nie pisał,a po dwa może to akurat nie błąd tylko nie ma styku czy coś bo jak się delikatnie wciśnie pedał to kontrolka znika ,jak puści pedał to sie pojawia,a jak się rozpędzę i jadę już normalnie to już wcalę nie ma i tak przez tydzień ze nic nie ma.
Bartek - 01-09-2014, 14:01
Ja bardzo poważnie..... odczytujesz błędy zworką między 1 a 4 pinem złącza diagnostycznego, co na tym forum napisane jest chyba milion razy.....
robertdg - 01-09-2014, 17:24
Pewnie wyjdzie bład TPS - zużywają się sciezki w czujniku, u ciebie wychodzi na to, że w pozycji neutralnej/spoczynkowej, sprawdź błedy wg Bartek napisał/a: | odczytujesz błędy zworką między 1 a 4 pinem złącza diagnostycznego |
Bartek - 01-09-2014, 17:47
Albo lambda, albo Camshaft Position Sensor (też często na wolnych powoduje zapalenie CE na moment), albo błąd MAP sensora a nawet błąd wtryskiwacza - wszystkie 4 błędy jeżeli nie są permanentne, CE gaśnie po chwili
robertdg - 01-09-2014, 17:54
Dlatego lepiej sprawdzić te błedy a nie celować na ślepo
plecho1 - 01-09-2014, 21:37
Jak sprawdzić te błędy masz opisane między innymi tutaj http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3245
lub tutaj
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
Kristover086 - 01-09-2014, 21:56
ok dzięki poczytam i zabiorę się za to a wiecie gdzie jest odpowietrznik od sprzęgła,bo dzisiaj jadąc z pracy do domu zapadł się pedał,zadzwoniłem do kumpla kazał dolać płynu i pompować,a płyn czarny jak smoła,trochę podziałało jakoś dojechałem lecz bieg 1 strasznie ciężko wchodzi z ledwością, z tego co się orientuję to colt ma hydrauliczne sprzęgło i nie wiem co się mogło stać nic tam nie grzebałem,myślę ze zmienię płyn i odpowietrzę,tylko gdzie ten odpowietrznik i ile płynu wchodzi,oraz jak ma być pedał twardy czy miętki,wysoko czy nisko.
plecho1 - 01-09-2014, 23:08
Odpowietrznik na pewno jest w siłowniku wysprzęglika czyli na końcu układu jak przy hamulcach w cylinderkach czy zaciskach.
Jeśli układ się zapowietrzył to na pewno jest gdzieś nieszczelność i najprawdopodobniej właśnie w wysprzęgliku. Można wymieni c uszczelniacze ale chyba szybciej i pewniej będzie kupić wysprzęglik. Po odpowietrzeniu pedał na pewno będzie w prawidłowej pozycji. Jeśli chodzi o wbijanie pierwszego biegu jeśli potrzebujesz gdzieś awaryjnie jechać to najlepiej jest zrobić to na zgaszonym silniku a następnie odpalić na sprzęgle.
Bartek - 02-09-2014, 08:26
Jak płyn jest czarny, to uszczelnienia pompki i wysprzęglika do wymiany, koszt części niewielki, ale zabawy sporo
Kristover086 - 02-09-2014, 12:09
ok dzięki za pomoc,napiszę tak biegi już wchodzą pedał w miarę ok tylko ze ja tam ten wysprzęglik pod maską co dociska,wcisnołem do końca i wylał się płyn i sie spienił dolałem nowy i pompowałem,dlatego moje pytanie o odpowietrzenie czy trzeba czy nie,robiłem też test cytuje: Aby sprawdzić, czy sprzęgło ślizga się, powinniśmy ustawić samochód na prostej, równej drodze, zaciągnąć hamulec ręczny i włączyć trzeci bieg. Następnie należy zwalniać stopniowo pedał sprzęgła i obserwować, co się dzieje. Jeśli silnik zgaśnie prawie natychmiast, nasze sprzęgło jest sprawne. Jeśli zaś usłyszymy nieregularne stukanie pochodzące z okolic motoru, sprzęgło ślizga się. Jeśli tak jest, należy szybko je wymienić, ponieważ uszkodzone może powodować dalsze usterki samochodu. Więc auto gaśnie prawie od razu czyli sprzęgło ok nie wiem czy z tym testem to prawda i czy tak się robi.
krzysieg - 04-09-2014, 18:31
Jeśli masz większy luz na pedale sprzęgła niż wcześniej to trzeba odpowietrzyć .
Kristover086 - 07-09-2014, 12:37
ok dzięki za pomoc wszystko działa,sam doszedłem do tego.
andy71 - 16-10-2014, 17:26
Witam, jeżeli można to się podłącze
świeci kontrolka CE, po zwarciu styków wyświetla tylko dwa błedy ABS 23, 24 choć ta kontrolka gasnie i ABS chyba działa, jak sprawdzić przyczyne kontrolki CE ???
dodam że rocznik 2001, 1,3 82 KM
|
|
|