To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Niepokojace dźwieki z silnika 1.8 DID

pablo diablo - 06-09-2014, 10:20
Temat postu: Niepokojace dźwieki z silnika 1.8 DID
W Lancerze silnik 1.8 DID mam dziwne dźwięki z pod maski. Od roku próbuje z tym walczyć i szukać co tak buczy w zakresie obrotów 1400 1500, z mechanikiem i niezależnie w Aso nie znaleźliśmy przyczyny tak jakby coś wpadało w rezonans plastik, obudowa coś metalowoplastkiowego :) , jedyne co mi sie udało ustalić to powietrze przy w locie do silnika wchodzi w takie buczenie zrobiłem 15 tysięcy czasem zginie i czasem jest stale wkurza mnie to ogromnie ale nic sie nie dzieje wiec z tym żyje, proponuje podnieś maskę na jałowym i gazem ustalić zakres buczonego dźwięku i posłuchać uchem gdzie jest wlot powietrza.

Po długim czasie szukania co tak wibruje i drży znalazłem przyczynę, stwierdziłem że cała obudowa do filtra powoduje taki rezonans, odkręciłem pozakładałem dodatkowe gumowe ringi uszczelki, Całość wzmocniłem plastikowymi opaskami i jak ręką odjął,
Jeżeli wiecie w jakich zakresach obrotów u was te dźwięki wychodzą rezonują polecam przytrzymać dłonią obudowę od filtra powietrza i zobaczycie czy dźwięk zanika.

I jeszcze jedna sprawa dźwięki mogą się wydobywać (u mnie tak było) z błahego powodu miejsca jakim jest Połoczanie rozpórki od podtrzymywania klapy, nasze diesle silnik same z siebie podatne sa na większe drgania i właśnie ta część dawała mi przez miesiące niepokojące dźwięki owinąłem końcówkę gumą i wszystkie dźwięki zanikły

https://www.dropbox.com/s...djecie.jpg?dl=0

podobne rzeczy występują w ASX z tym silnikiem.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=88241

ciekaw jestem jak to u większości benzyniaków? rozporka do podtrzymywania klapy jest luźna i lekko lata? gdy jest zamknięta ?

[ Dodano: 11-09-2014, 16:29 ]
Prosze niech ktoś sprawdzi czy w waszych samochodach luźna ta rozpórka czy nie?
i odpowie bo ciekawi mnie to bardzo

Grommit - 15-05-2015, 10:14

Witam
Miałem ten problem z obudową filtra powietrze. Znalazłem objaw - hałas zniknął.
Niestey od jakiegoś czasu znów się pojawił i muszę poszukac co tym razem hałasuje