|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Niepokojace dźwieki z silnika 1.8 DID |
Autor |
Wiadomość |
pablo diablo
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 643 Skąd: Nowy Sacz
|
Wysłany: 06-09-2014, 10:20 Niepokojace dźwieki z silnika 1.8 DID
|
|
|
W Lancerze silnik 1.8 DID mam dziwne dźwięki z pod maski. Od roku próbuje z tym walczyć i szukać co tak buczy w zakresie obrotów 1400 1500, z mechanikiem i niezależnie w Aso nie znaleźliśmy przyczyny tak jakby coś wpadało w rezonans plastik, obudowa coś metalowoplastkiowego , jedyne co mi sie udało ustalić to powietrze przy w locie do silnika wchodzi w takie buczenie zrobiłem 15 tysięcy czasem zginie i czasem jest stale wkurza mnie to ogromnie ale nic sie nie dzieje wiec z tym żyje, proponuje podnieś maskę na jałowym i gazem ustalić zakres buczonego dźwięku i posłuchać uchem gdzie jest wlot powietrza.
Po długim czasie szukania co tak wibruje i drży znalazłem przyczynę, stwierdziłem że cała obudowa do filtra powoduje taki rezonans, odkręciłem pozakładałem dodatkowe gumowe ringi uszczelki, Całość wzmocniłem plastikowymi opaskami i jak ręką odjął,
Jeżeli wiecie w jakich zakresach obrotów u was te dźwięki wychodzą rezonują polecam przytrzymać dłonią obudowę od filtra powietrza i zobaczycie czy dźwięk zanika.
I jeszcze jedna sprawa dźwięki mogą się wydobywać (u mnie tak było) z błahego powodu miejsca jakim jest Połoczanie rozpórki od podtrzymywania klapy, nasze diesle silnik same z siebie podatne sa na większe drgania i właśnie ta część dawała mi przez miesiące niepokojące dźwięki owinąłem końcówkę gumą i wszystkie dźwięki zanikły
https://www.dropbox.com/s...djecie.jpg?dl=0
podobne rzeczy występują w ASX z tym silnikiem.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=88241
ciekaw jestem jak to u większości benzyniaków? rozporka do podtrzymywania klapy jest luźna i lekko lata? gdy jest zamknięta ?
[ Dodano: 11-09-2014, 16:29 ]
Prosze niech ktoś sprawdzi czy w waszych samochodach luźna ta rozpórka czy nie?
i odpowie bo ciekawi mnie to bardzo |
_________________ pablo diablo |
|
|
|
 |
Grommit
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi lancer sportback1,8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-05-2015, 10:14
|
|
|
Witam
Miałem ten problem z obudową filtra powietrze. Znalazłem objaw - hałas zniknął.
Niestey od jakiegoś czasu znów się pojawił i muszę poszukac co tym razem hałasuje |
|
|
|
 |
|
|