To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Coś brązowego cieknie spod silnika

adamek90 - 05-10-2014, 22:56
Temat postu: Coś brązowego cieknie spod silnika
Witam. Dzisiaj zauważyłem że spod silnika ciurkiem leci jakiś brązowy płyn. Zajrzałem pod maskę i zobaczyłem ze zbiorniczek z płynem chłodniczym jest pusty. skąd to może lecieć ? Macie jakieś pomysły ?
KsiadzRobak - 06-10-2014, 08:09

chłodnica często puszcza na dole
zresztą - węże też nie są tu takiej jakości jak wcześniej w Galantach bywały
brązowy płyn to najczęściej olej - tu też bym poszukał, bo pusty wyrównawczy to żaden trop

bialyjayz - 06-10-2014, 10:29

adamek90 napisał/a:
Witam. Dzisiaj zauważyłem że spod silnika ciurkiem leci jakiś brązowy płyn. Zajrzałem pod maskę i zobaczyłem ze zbiorniczek z płynem chłodniczym jest pusty. skąd to może lecieć ? Macie jakieś pomysły ?

skoro piszesz o pustym zbiorniczku wyrównawczym to chyba będzie to zabrudzony, zardzewiały płyn chłodzący, widocznie układ chłodzenia masz do wyczyszczenia, inna opcja olej silnikowy, jeśli leci ciurkiem masz nie mały problem, ale najpierw może sprawdź stan oleju na bagnecie.

adamek90 - 06-10-2014, 11:42

Napewno nie jest to olej z silnika. Olej z silnika jest bardziej gęsty a ten płyn który mi uciekł był strasznie tłusty. :roll:
Dżolero - 06-10-2014, 12:24

może pompa od wspomagania sączy ??
tresorex - 06-10-2014, 12:32

A w którym miejscu dokładnie kapie spod silnika?
adamek90 - 06-10-2014, 13:04

Hmm leci z okolic lewego koła (Od strony kierowcy) Leciało ciurkiem przy rozgrzanym silniku :x
Tomek - 06-10-2014, 13:05

wróżenie z fusów
jedź do mechanika (dobrego, bo o to ciężko) i niech sprawdzi skąd się leje, skoro sam po podniesieni maski nie jesteś w stanie wyśledzić

tresorex - 06-10-2014, 13:32

Może leci z węży od nagrzewnicy ogrzewania... po rozgrzaniu robi się ciśnienie i sika a na zimnym tylko kapie. Wizyta u mechanika na kanale powinna rozwiązać temat.
KsiadzRobak - 06-10-2014, 14:31

to jest z automatyczną skrzynią auto?
może też przewód hamulcowy być uszkodzony

naprawdę płynów jest sporo...

robertdg - 06-10-2014, 22:09

adamek90 napisał/a:
Dzisiaj zauważyłem że spod silnika ciurkiem leci jakiś brązowy płyn. Zajrzałem pod maskę i zobaczyłem ze zbiorniczek z płynem chłodniczym jest pusty. skąd to może lecieć ? Macie jakieś pomysły ?
adamek90 napisał/a:
Hmm leci z okolic lewego koła (Od strony kierowcy) Leciało ciurkiem przy rozgrzanym silniku :x
Która wersja jest prawidłowa, może jakieś zdjęcia etc :?: Pewniej byłoby podjechać do mechanika albo na stacje diagnostyczna, wieksze prawdopodobieństwo trafnej diagnozy niż dumanie i wymienianie mozliwości na forum
adamek90 - 23-10-2014, 12:13

Zlokalizowałem wyciek. Cieknie spod obudowy termostatu. Teraz pytanie. Trzeba rozbierać cały termostat? Tam jest jakiś oring który mógł się złurzyć ? Co robić ?
KsiadzRobak - 23-10-2014, 13:59

Fabrycznie pod obudową jest papierowa uszczelka. Pewniej jest ją zamienić na silikon albo lepiej pasta typu Dirco. 2 śrubki i termostat na wierzchu.
robertdg - 23-10-2014, 18:56

Od strony głowicy jest pasta uszczelniająca a od strony węża chłodzącego druga połowka jest uszczelniana uszczelką z termostatu, sporo obserwujesz wyciek to pewnie ubywa płynu chłodzacego, jezeli nie ubywa płynu chłodzacego to wyciek masz na którymś uszczelnieniu głowicy i wtedy jest to wyciek oleju.
adamek90 - 24-10-2014, 08:39

robertdg napisał/a:
jezeli nie ubywa płynu chłodzacego to wyciek masz na którymś uszczelnieniu głowicy i wtedy jest to wyciek oleju.

Ze zbiorniczka ubywa płyn.