To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Żarówki oświetlenia zewnętrzenego.

majko - 07-10-2014, 21:04
Temat postu: [EAxx] Żarówki oświetlenia zewnętrzenego.
Przy włączonych światłach mijania nie świeci mi:
- przednia prawa lampa
- tylna prawa lampa (lecz po naciśnięciu hamulca świeci stop w tej lampie)

Pierwsze pytanie - czy żarówka od światła z tyłu (chodzi mi o to które świeci się przy włączeniu świateł mijania) i światła stopu to ta sama żarówka?

Bizi78 - 07-10-2014, 21:18

majko napisał/a:
czy żarówka od światła z tyłu (chodzi mi o to które świeci się przy włączeniu świateł mijania) i światła stopu to ta sama żarówka?

Tak, tylko musi być dwuwłóknowa :D .
Może przez to masz problem ze światłami :wink: .

[ Dodano: 07-10-2014, 21:21 ]
Tematy o tylnych lampach:
http://forum.mitsumaniaki...ght=%BFar%F3wki
http://forum.mitsumaniaki...p=611148#611148

majko - 08-10-2014, 19:01

Kupiłem dzisiaj też do wymiany żarówkę H7 do świateł mijania, żarówka wyszła po naciśnięciu jakiegoś drucika, on teraz tam tak luźno dość sobie lata na jakimś zawiasie czy czymś :) teraz próbując włożyć żarówkę ona nie chce w żaden sposób siedzieć. Gdy próbuję zaczepić ten drucik bez żarówki to on jakoś się tam zaczepia, tylko nie wiem czy o dobrą rzecz go zaczepiam :) Pomoże mi ktoś wsadzić te żarówki bo mnie szlag trafi już od próbowania :)

pozdro

Edit: zrobiłem to - nie wiem kto wymyślił taki dziwny zatrzask ale idzie przy tym dostać szału :)

polaff - 08-10-2014, 20:18

majko, to chyba nie wymieniałeś w galu pozycyjnych przednich :D
Ja robiłem to przed chwilą.
UWażam, że metoda na wyjęcie i włożenie podana w ty wątku jest bzdurą!!!
Ściskanie mocowania pozycji jest totalnie bez sensu. Wystarczy włożyć wkrętak lub kawałek drutu w jedno z "uszek" mocujących oprawkę żarówki i wyciągnąć ją z odbłyśnika. Włożyć można również metodą bez ściskania. Ściskać to żonę można :D -> oprawkę trzeba pociągnąć.

majko - 08-10-2014, 20:57

Spoko :) Pozycyjne mam obie spalone, ale nawet się ich nie dotykam po dzisiejszych przygodach :)

Przed chwilą się siłowałem z lampą tylną hah. Trzeba odkręcić 3 nakrętki i powinna wyjść, tylko moja nie chciała wyjść :D Akurat w miejscu gdzie trzymało jest taki gumowy grzybek - nie wiem co to jest, jakby mi ktoś powiedział to będę wdzięczy, po drugiej stronie też taki jest, z takiej białej gumy i coś pod nim jest schowane ;D

Niemniej po odkręceniu tych trzech nakrętek spróbowałem metody siłowej, i okazała się ona skuteczna, tak że na przyszłość jakby ktoś chciał wyjąć tylną lampę to tam są tylko 3 nakrętki i ma wyjść, jak nie wychodzi to szarpać na siłę :D

Jakby tego było mało miałem wymienić z tyłu tą podwójną żarówkę od stopu i światła (pozycyjnego?). Oczywiście kupiłem złą, bo kupiłem P21/5W, a miała być W21/5W... Tego drugiego ustrojstwa nie mogłem nigdzie na stacji dostać więc pomyślałem że P21/5W też będzie dobre, niestety myliłem się :D

Jest gdzieś spis całego oświetlenia do galanta zewnętrznego - jakie żarówki do czego?

Już wiem że:
Światła mijania - H7
Światła drogowe - H1
Stop/postojówka z tyłu - W21/5W

Tą P21/5W mogę gdzieś wykorzystać? :>

polaff - 08-10-2014, 21:06

Cytat:
Już wiem że:
Światła mijania - H7
Światła drogowe - H1
Stop/postojówka z tyłu - W21/5W

nic nowego nie odkryłeś :D
ten grzybek to pewnie odpowietrzenie klosza.

Bizi78 - 08-10-2014, 21:14

majko napisał/a:
Jakby tego było mało miałem wymienić z tyłu tą podwójną żarówkę od stopu i światła (pozycyjnego?). Oczywiście kupiłem złą, bo kupiłem P21/5W, a miała być W21/5W...

Trzeba było poczytać podany przeze mnie temat, tam nawet Robert zapodał obrazek owej żarówki :P .

majko napisał/a:
Tą P21/5W mogę gdzieś wykorzystać? :>

W swoim galu nie :wink: .

Na stronce OSRAM możesz sprawdzić jakie masz żarówki :D .

majko - 08-10-2014, 22:25

Na żadnej stacji jej nie mają, w tesco jej nie mają ;D Trzeba będzie do Kapitana jutro skoczyć :) Dzisiaj babeczka na stacji szukając dla mnie tej żarówki rozbiła 3 :) heh

Dzięki za odpowiedzi :P Edytuję mojego posta wyżej bo jest chaotyczny :D

Bizi78 - 09-10-2014, 07:14

majko, wystarczy poszukać na alledrogo, oferty z Katowic :P :
http://allegro.pl/zarowka...634489926.html#
http://allegro.pl/zarowki...4660081241.html

majko - 09-10-2014, 22:50

No tak tylko Kapitan do 17:30 :D A tamte do 16:30 i 17:00 :)
Jarcev - 09-10-2014, 23:04

jakie mamy żarówki w halogenach?? (SE)
Shockwave - 10-10-2014, 00:33

H3 ;)
argun - 29-04-2015, 16:29
Temat postu: Zarówki drogowe
Witam
Zmienilem zarowke H7 mijania(krotkie) swieca drogowe (dlugie) nie .Znalalem taka stronke żarówki czyli mam rozumiec ze Gal ma dwie H7 na strone ??? - potrzbuje wymienic jeszcze jedną H7?

Hugo - 29-04-2015, 16:51

Nie, żarówki mijania są H7, a drogowe to H1.
argun - 29-04-2015, 16:53

Czyli w linku jest blad i musze dokupic jeszce H1?
Jaka polecasz/cie
H7 mam 30% Philipsa
ta H1 bedzie ok? H1 nie wymienialem jak do tej pory wiec nie wiem jakie mam aktualnie.