To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Pompa wysokiego ciśnienia - krótkie pytanie

mefju - 08-10-2014, 15:10
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Pompa wysokiego ciśnienia - krótkie pytanie
Witam,

Moja Cari totalnie się posypała, ale do rzeczy. Wymieniłem pompę niskiego ciśnienia przy baku auto zaczęło palić, ale zepsuła się też pompa WC (objawy pokrywały się z tymi opisanymi na forum w 100% ). Zamówiłem używaną pompę WC na, której auto w ogóle nie działało (na fabrycznej odpala tylko powyżej 2tys obrotów nie idzie i jak dam po gazie gaśnie), więc zamówiłem kolejną pompę, sprzedawca mówił, że 100% sprawna. Dzisiaj została zamontowana, auto przez godzinę elegancko jeździło, wszystko ok, po czym jak już silnik się nagrzał, dalej zacząło gasnąć.

W związku tym proszę mi powiedzieć, czy nadal na 100% jest to uszkodzona pompa czy też może być to coś innego ? Co poza pompą może być przyczyną takiego działania, jakie usterki należy brać jeszcze pod uwagę ? Bo nie chciałbym wywalać pieniędzy na kolejne pompy jeśli przyczyna może być gdzie indziej.
Wiem, że na forum są specjaliści w temacie pomp WC dlatego też bardzo proszę Was o pomoc.

Pozdr

Bartek - 08-10-2014, 15:35

Dlaczego posypała się pompa w baku? - sama z siebie raczej nie pada....
mefju - 08-10-2014, 15:40

Tak się jakoś to złożyło, że pompa w baku padła 2 dni po zatankowaniu pełnego baku ukraińskiego paliwa (98). Paliwo zostało zlane z baku, konsystencja paliwa wg mechanika i kilku innych osób jest dziwnie "sucha".
Bartek - 08-10-2014, 15:42

Filtry wymienione, paliwo z przewodów wypłukane?

Może wtryski też się skończyły?

Pomiar ciśnienia prawdę powie ;)

mefju - 08-10-2014, 15:48

Paliwo z przewodów wypłukane, wtryski wyczyszczone, dolot także, jedynie filtr paliwa nie był wymieniany aczkolwiek mechanik twierdzi, że filtr paliwa nie powodowałby takich "akcji". Na oryginalnej pompie WC ciśnienie na jałowym było ok, cyrki zaczynały się po wciśnięciu gazu.
Gdzie jeszcze może być przyczyna? Bo już wymiękam, auto stoi prawie pół roku u mechanika bo w międzyczasie rozrząd strzelił ( podczas zapalania). Już nie wiem co robić.

Bartek - 08-10-2014, 15:52

Pomiar ciśnienia paliwa (na obu pompach wysokiego i niskiego) pokaże, czy problem jest nadal w którejś pompie, czy we wtryskiwaczach.

Może "paliwo" z filtra zabiło kolejną pompę, może wtryskiwacze nie żyją.....

mefju - 08-10-2014, 16:05

Ciśnienie było mierzone na pompie niskiego ciśnienia i na WC i miedzy nimi jest w porządku. Problem się zaczyna jak silnik się rozgrzeje i damy po gazie wtedy ciśnienie leci na 30-40bar i tak się zachowuje jakby nie dostawał paliwa. Mechanik bierze pod uwagę wtryskiwacze, tylko jak sprawdzić w trakcie chodzenia silnika czy coś z nimi jest nie tak ?
Jeśli chodzi o o filtr paliwa to raczej wszystko się już wymieszało, bo poprzedzenie ukraińskie paliwo zostało spuszczone, zalane zostało z orlenu i auto na nim już trochę chodziło, więc szanse by ukraińskie jeszcze było w aucie są raczej małe.

Bartek - 09-10-2014, 09:34

A jak leci na 30-40 bar, to nie spada przypadkiem i niskie na wejściu pompy?
mefju - 09-10-2014, 12:08

Na pompie niskiego ciśnienia jest ok, ciśnienie delikatnie schodzi wówczas z 3,5bar na 3,3 wiec raczej powodem to nie jest.

Jeśli ktoś ma namiar na jakiegoś specjalistę, mechanika kogoś kto siedzi w temacie carism i pomp WC bardzo proszę o podanie kontaktu. Jest to niezmiernie ważne bo już zupełnie nie mamy pomysłów gdzie jest przyczyna. Będę wdzięczny za każdy namiar, może też ktoś wśród mitusmaniaków zna się na tym i naprawiał takie rzeczy ?

Będę wdzięczny również za jakiś kontakt do autora tematu "[Cari 1.8 GDI] FAQ Pompa wysokiego ciśnienia- pomiar ciśnien" - użytkownika: aren195612. Niestety nie było go na forum od 2012 roku, a sądząc po temacie posiadał niesamowitą wiedzę w tym temacie, która z pewnością wiele mogła by wnieść w rowiązanie problemu.