Pajero IV - Szukam dobrego mechanika od Pajero 3.2 DID
bowmi - 24-11-2014, 23:52 Temat postu: Szukam dobrego mechanika od Pajero 3.2 DID Witam, jestem tutaj po raz pierwszy i potrzebuje pomocy.
Sprawa jest taka mam Pajero 3.2 DiD 2007r
Zaświeciła się kontrolka AC OFF - powiedziano mi że to czujnik ciśnienia koszt 3000 zł. Znajmy mechanik zrobił mi to za 80 zł, podłączył kompresor i "przedmuchał" i wszystko było oki. Po kilku tygodniach podobno poszły mi wtryski i tu zaczęła się zabawa. Auto trafiło do innego mechanika który robił coś z wtryskami podobno zrobił zamienił przy tym 1 wtrysk z 3 - słyszałem ze tak nie wolno robić, ale się nie znam.
Następnie powiedział że mam zapchany DPF i zaczął go "czyścić i wypalać".
Auto oddał "zrobione" i skasował 2000 pln. Przejechałem 400 km i wróciłem na lawecie - diagnoza wtrysk. Ponowna wizyta u tego mechanika - On nie wie co się stało wg, niego jest OK. Zabrałem od łajzy auto i dałem do drugiego. Tam auto stało 7 miesięcy - tak 7 miesięcy.
Zrobili wtryski i DPF zabrałem auto przejechałem nascie kilometrów i wróciłem. Mówię Panowie to auto nie jeździe, to nie możliwe oni jeździli po osiedlu i śmiga. Zabrałem ich na przejażdżkę - no ma Pan racje nie jeździ. Odebrałem auto tydzień temu i: auto nie ma mocy, raz zapaliła się kontrolka silnika i błąd, zapaliła się kontrolka AC OFF, teraz już świeci się cały czas kontrolka silnika i miga kontrolka DPF. Mam już dosyć partaczy i szukam naprawdę kogoś kto sie zna na tym co robi i wiem jak to zrobić. Możecie kogoś polecić w pobliżu Katowic. Z góry bardzo dziekuję
PiotrKw - 25-11-2014, 07:33
Wiem, że to nie w pobliżu Katowic ale.... doradzałbym lawetę i zawieść do Zbyszka do Parchowa ( forumowy zbyszek2m , firma Carmont ) , może się okazać, że wyjdzie taniej i szybciej niż w okolicach Katowic . I na pewno będą wiedzieli co robią , a nie będą robić co wiedzą
techsm - 25-11-2014, 10:21
Cytat: | może się okazać, że wyjdzie taniej i szybciej niż w okolicach Katowic |
O ile się nie mylę, Kolega swojego sprzedał, powołując się na koszty eksploatacji - więc może niech Kolega nie doradza "tanich" rozwiązań ... Jeszcze się ktoś nabierze.
zbyszekm2 - 25-11-2014, 10:34
Jaki przebieg ma pajero?
Hubeeert - 25-11-2014, 10:48
bowmi napisał/a: | Zaświeciła się kontrolka AC OFF - powiedziano mi że to czujnik ciśnienia koszt 3000 zł. Znajmy mechanik zrobił mi to za 80 zł, podłączył kompresor i "przedmuchał" i wszystko było oki. |
Nie czujnik ciśnienia tylko przeczyszczenie króćca w kolektorze dolotowym - jest przy ujściu EGR i ulega zasyfieniu - to co zrobił mechanik było jak najbardziej prawidłowe. Na przyszłość - Zbyszek ma takie czujniki w rozsądnych cenach. A nawet w ASO kosztuje on około 2400 zł.
bowmi napisał/a: | Po kilku tygodniach podobno poszły mi wtryski i tu zaczęła się zabawa. Auto trafiło do innego mechanika który robił coś z wtryskami podobno zrobił zamienił przy tym 1 wtrysk z 3 - słyszałem ze tak nie wolno robić, ale się nie znam. | Nie wolno bo każdy wtrysk jest przypisany do konkretnego cylindra, jego numer (parametry) sa przypisane w komputerze do konkretnego cylindra i jeżeli zostały zamienione trzeba MUTem wkodowac je w odpowiednie miejsce. bowmi napisał/a: | Następnie powiedział że mam zapchany DPF i zaczął go "czyścić i wypalać". | Hmm.. DPF? Jak czyścić? Jeżeli nie mają MUTIII to wypalenie za pomocą jazdy z pedałem w podłodze niekoniecznie musiało się udać co potwierdzają obecne kłopoty. bowmi napisał/a: | auto nie ma mocy, raz zapaliła się kontrolka silnika i błąd, zapaliła się kontrolka AC OFF, teraz już świeci się cały czas kontrolka silnika i miga kontrolka DPF. |
MUT III i diagnostyka. Kompleksowa. techsm napisał/a: | O ile się nie mylę, Kolega swojego sprzedał, powołując się na koszty eksploatacji - więc może niech Kolega nie doradza "tanich" rozwiązań ... Jeszcze się ktoś nabierze. | Kolega zjadł wszystkie rozumy jak widzę a ponieważ jest to kolejny OT w dziale technicznym to dla przypomnienia Zasad Forum, Kolega dostanie bonusa.
JCH - 25-11-2014, 12:09
Próbowałeś w MOTO w Katowicach
Nie sprzedają w tej chwili Mitsu ale wciąż są autoryzowanym serwisem. Może przynajmniej zdiagnozują usterki a kwestia naprawy i części to już zdecydujesz co dalej....
PiotrKw - 25-11-2014, 13:13
techsm napisał/a: | O ile się nie mylę, Kolega swojego sprzedał, powołując się na koszty eksploatacji - więc może niech Kolega nie doradza "tanich" rozwiązań ... Jeszcze się ktoś nabierze. |
Nie należy to do tematu , ale oświecę" kolegę " po raz kolejny , że się myli . Stać mnie było ( i jest )na tak dobry serwis jak Zbyszka Carmont . Koszty eksploatacji odnosiły się do pojazdu który byłby używany sporadycznie , a więc jednostkowe koszy przejechania kilometra wysokie i dla mnie nieekonomiczne .
A tak w ogóle to kolega ma jakiś uraz na punkcie Zbyszka ??? Spotkało kolegę coś przykrego , czy po prostu Carmont to dużo lepsza w wiedzy i działaniu konkurencja ???
Że tak trzeba sobie popluć przy każdej nadarzającej się okazji ??
I nikt się nie musi nabierać , praca jaką wykonuje Zbyszek broni się sama .
raban - 25-05-2015, 15:54
Witam.
A może jednak zna ktoś jakiś warsztat nie ASO w okolicach Katowic, który można polecić do naprawy Pajero ?
Mam kilka typowych i jeden nie typowy problem i PILNIE potrzebuję Pomocy...
Pozdarwiam
raban
jack78 - 29-08-2017, 23:52
Odgrzebię starocia.
Jak się sprawa zakończyła? Kto w końcu robił samochód?
raban - 30-09-2017, 06:24
Wygląda na to, że w okolicach Katowic nie ma oprócz ASO żadnego polecanego mechanika, który by naprawił Pajero a nie zepsuł...
Chyba, że coś się zmieniło ?
Ja chętnie sprawdzę
Mam do zrobienia zawieszenie i klimę.
Ktoś coś poleci ?
Pozdrawiam
Bizi78 - 30-09-2017, 09:56
Wydaje mi się, że do zrobienia zawieszenia ekspert od Mitsubishi nie jest potrzebny .
Inaczej jeśli chodzi o klimę.
raban - 08-10-2017, 10:43
Nie tak do końca niestety
Trafia się na "kowali" . i chyba niektóre tuleje są dostępne tylko w ASO ?
Tak czy siak, pytanie nadal zostało bez odpowiedzi...
Ponawiam więc pytanie: gdzie naprawiacie swoje Pajero na Śląsku poza ASO ?
grapys - 03-03-2018, 20:16
Cześć
Wracam do tematu. Też szukałem dobrego mechanika do Pajero na Śląsku i ZNALAZLEM!!!
Mojego miska serwisuje w Mikołowie w serwisie Adamus.
Czują te samochody, ceny bardzo rozsądne, podejście uczciwe.
Jakby ktoś potrzebował kontakt, to piszcie.
|
|
|