Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukam dobrego mechanika od Pajero 3.2 DID
Autor Wiadomość
bowmi 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajer IV 07 3,2 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-11-2014, 23:52   Szukam dobrego mechanika od Pajero 3.2 DID

Witam, jestem tutaj po raz pierwszy i potrzebuje pomocy.
Sprawa jest taka mam Pajero 3.2 DiD 2007r
Zaświeciła się kontrolka AC OFF - powiedziano mi że to czujnik ciśnienia koszt 3000 zł. Znajmy mechanik zrobił mi to za 80 zł, podłączył kompresor i "przedmuchał" i wszystko było oki. Po kilku tygodniach podobno poszły mi wtryski i tu zaczęła się zabawa. Auto trafiło do innego mechanika który robił coś z wtryskami podobno zrobił zamienił przy tym 1 wtrysk z 3 - słyszałem ze tak nie wolno robić, ale się nie znam.
Następnie powiedział że mam zapchany DPF i zaczął go "czyścić i wypalać".
Auto oddał "zrobione" i skasował 2000 pln. Przejechałem 400 km i wróciłem na lawecie - diagnoza wtrysk. Ponowna wizyta u tego mechanika - On nie wie co się stało wg, niego jest OK. Zabrałem od łajzy auto i dałem do drugiego. Tam auto stało 7 miesięcy - tak 7 miesięcy.
Zrobili wtryski i DPF zabrałem auto przejechałem nascie kilometrów i wróciłem. Mówię Panowie to auto nie jeździe, to nie możliwe oni jeździli po osiedlu i śmiga. Zabrałem ich na przejażdżkę - no ma Pan racje nie jeździ. Odebrałem auto tydzień temu i: auto nie ma mocy, raz zapaliła się kontrolka silnika i błąd, zapaliła się kontrolka AC OFF, teraz już świeci się cały czas kontrolka silnika i miga kontrolka DPF. Mam już dosyć partaczy i szukam naprawdę kogoś kto sie zna na tym co robi i wiem jak to zrobić. Możecie kogoś polecić w pobliżu Katowic. Z góry bardzo dziekuję

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 25-11-2014, 07:33   

Wiem, że to nie w pobliżu Katowic ale.... doradzałbym lawetę i zawieść do Zbyszka do Parchowa ( forumowy zbyszek2m , firma Carmont ) , może się okazać, że wyjdzie taniej i szybciej niż w okolicach Katowic :wink: . I na pewno będą wiedzieli co robią , a nie będą robić co wiedzą :wink:

techsm 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2
Wysłany: 25-11-2014, 10:21   

Cytat:
może się okazać, że wyjdzie taniej i szybciej niż w okolicach Katowic

O ile się nie mylę, Kolega swojego sprzedał, powołując się na koszty eksploatacji - więc może niech Kolega nie doradza "tanich" rozwiązań ... Jeszcze się ktoś nabierze.

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 25-11-2014, 10:34   

Jaki przebieg ma pajero?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 25-11-2014, 10:48   

bowmi napisał/a:
Zaświeciła się kontrolka AC OFF - powiedziano mi że to czujnik ciśnienia koszt 3000 zł. Znajmy mechanik zrobił mi to za 80 zł, podłączył kompresor i "przedmuchał" i wszystko było oki.

Nie czujnik ciśnienia tylko przeczyszczenie króćca w kolektorze dolotowym - jest przy ujściu EGR i ulega zasyfieniu - to co zrobił mechanik było jak najbardziej prawidłowe. Na przyszłość - Zbyszek ma takie czujniki w rozsądnych cenach. A nawet w ASO kosztuje on około 2400 zł.
bowmi napisał/a:
Po kilku tygodniach podobno poszły mi wtryski i tu zaczęła się zabawa. Auto trafiło do innego mechanika który robił coś z wtryskami podobno zrobił zamienił przy tym 1 wtrysk z 3 - słyszałem ze tak nie wolno robić, ale się nie znam.
Nie wolno bo każdy wtrysk jest przypisany do konkretnego cylindra, jego numer (parametry) sa przypisane w komputerze do konkretnego cylindra i jeżeli zostały zamienione trzeba MUTem wkodowac je w odpowiednie miejsce.
bowmi napisał/a:
Następnie powiedział że mam zapchany DPF i zaczął go "czyścić i wypalać".
Hmm.. DPF? Jak czyścić? Jeżeli nie mają MUTIII to wypalenie za pomocą jazdy z pedałem w podłodze niekoniecznie musiało się udać co potwierdzają obecne kłopoty.
bowmi napisał/a:
auto nie ma mocy, raz zapaliła się kontrolka silnika i błąd, zapaliła się kontrolka AC OFF, teraz już świeci się cały czas kontrolka silnika i miga kontrolka DPF.

MUT III i diagnostyka. Kompleksowa.
techsm napisał/a:
O ile się nie mylę, Kolega swojego sprzedał, powołując się na koszty eksploatacji - więc może niech Kolega nie doradza "tanich" rozwiązań ... Jeszcze się ktoś nabierze.
Kolega zjadł wszystkie rozumy jak widzę a ponieważ jest to kolejny OT w dziale technicznym to dla przypomnienia Zasad Forum, Kolega dostanie bonusa.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 25-11-2014, 12:09   

Próbowałeś w MOTO w Katowicach :?:
Nie sprzedają w tej chwili Mitsu ale wciąż są autoryzowanym serwisem. Może przynajmniej zdiagnozują usterki a kwestia naprawy i części to już zdecydujesz co dalej.... :?

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 25-11-2014, 13:13   

techsm napisał/a:

Nie należy to do tematu , ale oświecę" kolegę " po raz kolejny , że się myli . Stać mnie było ( i jest )na tak dobry serwis jak Zbyszka Carmont . Koszty eksploatacji odnosiły się do pojazdu który byłby używany sporadycznie , a więc jednostkowe koszy przejechania kilometra wysokie i dla mnie nieekonomiczne .
A tak w ogóle to kolega ma jakiś uraz na punkcie Zbyszka ??? Spotkało kolegę coś przykrego , czy po prostu Carmont to dużo lepsza w wiedzy i działaniu konkurencja ???
Że tak trzeba sobie popluć przy każdej nadarzającej się okazji ??
I nikt się nie musi nabierać , praca jaką wykonuje Zbyszek broni się sama .

raban 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV 2007 3,2 DID 125KW
Wysłany: 25-05-2015, 15:54   

Witam.
A może jednak zna ktoś jakiś warsztat nie ASO w okolicach Katowic, który można polecić do naprawy Pajero ?
Mam kilka typowych i jeden nie typowy problem i PILNIE potrzebuję Pomocy...
Pozdarwiam
raban

jack78 
Forumowicz

Auto: Lancer '13 Sportback 1.8
Wysłany: 29-08-2017, 23:52   

Odgrzebię starocia.
Jak się sprawa zakończyła? Kto w końcu robił samochód?

raban 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-09-2017, 06:24   

Wygląda na to, że w okolicach Katowic nie ma oprócz ASO żadnego polecanego mechanika, który by naprawił Pajero a nie zepsuł...
Chyba, że coś się zmieniło ?
Ja chętnie sprawdzę :-)
Mam do zrobienia zawieszenie i klimę.
Ktoś coś poleci ?
Pozdrawiam

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 30-09-2017, 09:56   

Wydaje mi się, że do zrobienia zawieszenia ekspert od Mitsubishi nie jest potrzebny ;) .
Inaczej jeśli chodzi o klimę.

raban 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-10-2017, 10:43   

Nie tak do końca niestety :(
Trafia się na "kowali" . i chyba niektóre tuleje są dostępne tylko w ASO ?
Tak czy siak, pytanie nadal zostało bez odpowiedzi...
Ponawiam więc pytanie: gdzie naprawiacie swoje Pajero na Śląsku poza ASO ?

grapys 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV
Wysłany: 03-03-2018, 20:16   

Cześć
Wracam do tematu. Też szukałem dobrego mechanika do Pajero na Śląsku i ZNALAZLEM!!!
Mojego miska serwisuje w Mikołowie w serwisie Adamus.
Czują te samochody, ceny bardzo rozsądne, podejście uczciwe.
Jakby ktoś potrzebował kontakt, to piszcie.

Odpowiedz do tematu