To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - Space Star 1999 1,3 GLX - dziwne stuki.

bolosinica - 29-11-2014, 16:41
Temat postu: Space Star 1999 1,3 GLX - dziwne stuki.
Witam. Posiadam Mitsubishi Space Star 1,3 1999 r. Od niedawna zacząłem słyszeć dziwne stuki przy obciążeniu silnika. Gdy samochód jedzie na wysokich obrotach wszystko jest ok, gdy tylko spadną obroty zaczynam słyszeć stuki, takie klekotanie. Proszę o pomoc, co to może być ? Może ktoś z was miał już taki przypadek. Zmiana biegów jest płynna i nic się nie dzieje, żadnych stuków.
milo - 30-11-2014, 09:23

Sprawdz przeguby , na wstecznym to samo się dzieje ?
robertdg - 30-11-2014, 10:03

A czy te stuki/klekotanie występuje także na biegu jałowym, gdy auto stoi :?:
jart - 30-11-2014, 10:23

Może oleju w silniku nie ma ? :!:
marqs_b - 11-04-2015, 21:15

robertdg zapytałeś kolegę czy jak auto stoi to też i od razu skojarzyłem że może mnie pomożesz.
U mnie jest takie stukanie jakby łożysko miało się rozlecieć albo wyskoczyć wałek, a dzieje się tak gdy samochód jest na chodzie i włączę światła, radio, radio CB, a czasami do tego jeszcze klimę, jak będę ujmował odbiorników i zostanie goły silnik to stuków nie ma. Grzmoty pochodzą tak jakby od alternatora, albo od pompy klimy (mam dida 1.9 po lifcie). Czytałem coś na forum że jest coś takiego jak sprzęgiełko na alternatorze i to jest przyczyną takich stuków, ale nie znam tematu i nie wiem z czym to jeść.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

robertdg - 11-04-2015, 21:22

marqs_b napisał/a:
Czytałem coś na forum że jest coś takiego jak sprzęgiełko na alternatorze i to jest przyczyną takich stuków
Mozliwe, trzeba sprawdzić, to listy możesz także dopisac koło pasowe do sprawdzenia
marqs_b - 12-04-2015, 10:52

Sprzęgiełko to chyba właśnie jest to koło pasowe na alternatorze.
Podsyłam link na allegro: http://allegro.pl/sprzegl...5209853747.html
Tak przynajmniej mi się wydaje, że to może być przyczyną stuków.