ASX Techniczne - [1.8DI-D] niebieski dym
fidus - 16-01-2015, 18:39 Temat postu: [1.8DI-D] niebieski dym Witam wszystkich!
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Mitsubishi asx 1.8 diesel i już kłopot.
Szukam pomocy w ustaleniu przyczyny takiego oto zjawiska:
podjeżdżam do skrzyżowania, stoję, a tu z rury wydechowej leci ogromna ilość niebieskiego/jasnoniebieskiego dymu. po chwili przestaje, ale od tego momentu samochód nie ma siły- obroty tylko do 2500 prędkość do 40km/h, wyśietla się ikona silnika.
Samochód ma przejechane 97000 i był regularnie serwisowany.
z góry dziękuję za sugestie.
Bizi78 - 16-01-2015, 19:54
fidus napisał/a: | wyśietla się ikona silnika. |
Skoro zapalił się CE to może warto zacząć od sprawdzenia błędów .
fidus - 16-01-2015, 20:54
Samochód już oddałem w ręce fachowców więc może jutro będę coś wiedział.
Mimo tego: czy samodzielnie wylistuję błędy?
Serfując po www doszedłem do wniosku, że może to być turbo (?) ale tak bez żadnych oznak?
Bizi78 - 17-01-2015, 06:30
fidus napisał/a: | Mimo tego: czy samodzielnie wylistuję błędy? |
Powinien wystarczyć zwykły ELM327 + jakiś darmowy program .
fidus - 17-01-2015, 08:38
Dzięki za poradę, skorzystam!
Z opisów w inetrnecie wynika, że jest to bardzo przdatne urządzenie.
Krzychuuu - 17-01-2015, 11:02
Niby jaki program? Mam błąd i żaden program go nie wykrywa.
Bizi78 - 17-01-2015, 16:17
Cytat: | Niby jaki program? Mam błąd i żaden program go nie wykrywa. |
Jeśli mowa o CE to napisz jakim programem sprawdzałeś .
Ewentualnie pogadaj z userem tokyo , on pewnie da rade .
Hubeeert - 23-01-2015, 11:49
fidus napisał/a: | Samochód już oddałem w ręce fachowców więc może jutro będę coś wiedział. | Jaka diagnoza?
Turbina?
fidus - 24-01-2015, 22:54
Niestety naprawa (a może raczej diagnostyka) się przeciąga. Początkowo padło na egr, potem jakieś czujnki przy pdf, czekam w poniedziałek na maila od sprzedawcy.
michalcjo - 25-01-2015, 12:41
chyba chodzi o czujnik przy dpf ??? ale one padają bardzo rzadko przy tym przebiegu. niebieski dym moze swiadczyc o procesie wypalania filtra porządna diagnoza testerem i wiesz wszystko. powodzenia
fidus - 26-01-2015, 09:56
Właśnie dostałem telefon z warsztatu, że uszkodzony był czujnik temperatury spalin. Czyżby jego awaria miała aż taki wpływ na silnik, że wszedł w tryb awaryjny?
Hubeeert - 26-01-2015, 09:58
Tak. Brak odczytu temperatury spalin (parametru koniecznego do np. wypalenia DPFa) da takie efekty.
tokyo - 26-01-2015, 23:51
Witam
Mogl pasc ze wzgledu na zbyt ekeonomiczna jazde. Komp wykrywa narastanie sadzy do tego dochodzi przelicznik (patrz - jakis matematyczny wymyslony przech japonczyka) nastepuje zbyt czeste dopalanie DPFu.
Informacja dla wszystkich z 1,8 DiD:
Raz na jakis czas trzeba temu silnikowi wstawic ognia no 3 bieg 3500/4000 obrotow zal tempomat i tak 20 km. Bedzie przedmuchany. Regeneracja DPFu realizuje sie przy obciazeniu silnika,a jezeli ktorys z czujnkow glupieje caly system siada i zaczynaja sie koszty - chyba ze na gwarancji. Osobiscie stawialem ASX od klienta w opolu, ktory mial zapchany DPF do tego stopnia ,ze auto bylo zamulone od ekonomicznej jazdy ( paradoks ).
Dla tych silnikow sugeruje wymiane oleju co 10tys a bedziecie zadowoleni.
fidus - 27-01-2015, 16:45
Czyli co ile kilometrów lub przy jakich objawach należy "przepędzić" autko?
pablo diablo - 28-01-2015, 10:36
Nie ma na to reguły ogólnie trzeba co jakiś czas wskoczyć na autostradę lub tak jak kolega pisał 3-4 biegi i obroty 3 tys trzymać by podnieś temperaturę i przejechać jakiś dłuższy odcinek.
jeżeli ktoś kupił samochód z tym silnikiem dla ekonomicznego spalania i pyrka nim do pracy i z powrotem po mieście i sie cieszy że spalanie małe, proponuje przygotować pieniądze na drogie naprawy. 1.8 DID to silnik w trasę przede wszystkim trasa.
|
|
|