To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - [CSx Ogólne] Kontrolka ABS włącza się przy 100km/h

aduko - 07-02-2015, 11:00
Temat postu: [CSx Ogólne] Kontrolka ABS włącza się przy 100km/h
Wczoraj odebrałem samochód od chłopaków z serwisu MM, wymieniono mi tylne tarcze z klockami i okładzinami oraz ukręcona szpilka. Zaraz po odbiorze, pojechałem w dłuższą trasę i zaraz po rozpędzeniu do około 100 km/h, zaświeciła się kontrolka ABS i wyłączył się.

Po uruchomieniu silnika i przy normalnej miejskiej jeździe, ABS działa, dopiero przy przyspieszeniu do ww. 100km/h ABS się wyłącza.

Wcześniej tylne zaciski były nie sprawne i hamowała tylko jedna strona na tarczę.

W czym może być problem?

robertdg - 09-02-2015, 08:35

Trzeba sprawdzić kody błedów, może któryś czujnik źle odczytuje prędkość albo koronka ABS jest uszkodzona, zabrudzona.
cobretti - 15-02-2015, 11:43

Również może być zasyfiony czujnik/koronką, ale wpierw diagnoza.
aduko - 17-02-2015, 11:13

I już wiadomo :) podczas robót, wymieniano również ukręconą szpilkę i przestawił się nieznacznie pierścień ABS'u i przy większych prędkościach czujnik wariował.

Pierścień ustawiono i wszystko ok :)

Dobrze, że czujnik nie chciał wyjść łatwo, to mechanik rozkręcił koło i wtedy zauważył nieprawidłowość, a mówił, że nie możliwe jest aby coś uszkodzić przy wymianie i to na pewno czujnik ;) ważne, że działa :)

mjsystem - 18-02-2015, 07:25

aduko napisał/a:
Dobrze, że czujnik nie chciał wyjść łatwo, to mechanik rozkręcił koło i wtedy zauważył nieprawidłowość,
Mówiąc krótko, nie warto iść na łatwiznę. :lol:
Hubeeert - 18-02-2015, 13:46

Gwarancja rzecz święta :)
Ważne, że już działa ;)

robertdg - 18-02-2015, 17:40

Hubeeert napisał/a:
Gwarancja rzecz święta :)
A jak ma sie to do:
aduko napisał/a:
Wczoraj odebrałem samochód od chłopaków z serwisu MM, wymieniono mi tylne tarcze z klockami i okładzinami oraz ukręcona szpilka. Zaraz po odbiorze, pojechałem w dłuższą trasę i zaraz po rozpędzeniu do około 100 km/h, zaświeciła się kontrolka ABS i wyłączył się.
:?: Niby mechanik winien :?:
aduko napisał/a:
przestawił się nieznacznie pierścień ABS'u i przy większych prędkościach czujnik wariował.
Rozsądnie patrząc na objaw to jakaś lipa z tym pierścieniem, koronki ABS są na tyle mocno osadzone, że nie powinny sie przestawiać, dopatrywałbym sie problemu po stronie koronki, możliwe że skorodowała i napękła - trzyma sie na "słowo honoru", wypadałoby to prześwietlić.
aduko - 19-02-2015, 00:10

robertdg napisał/a:
Rozsądnie patrząc na objaw to jakaś lipa z tym pierścieniem, koronki ABS są na tyle mocno osadzone, że nie powinny sie przestawiać, dopatrywałbym sie problemu po stronie koronki, możliwe że skorodowała i napękła - trzyma sie na "słowo honoru", wypadałoby to prześwietlić.

Na 99% pierścień został przestawiony podczas wymiany szpilki, ponieważ tylko wtedy był odsłonięty na jakiekolwiek mechaniczne uszkodzenia.

robertdg napisał/a:
:?: Niby mechanik winien :?: