To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Dziwny dźwięk z pod śilnika ( miska olejowa )

prentki - 17-02-2015, 21:25
Temat postu: [EAxx] Dziwny dźwięk z pod śilnika ( miska olejowa )
Witam. Z początkiem stycznia zakupiłem wymarzonego galanta 2.5 V6 w automacie. Rocznik produkcji 2000 ( wersja produkowana do grudnia 163 konna. wszystko było piękne i jazda też przemiła jednak dwa dni temu zwróciłem uwagę na dziwny dźwięk pochodzący z pod maski. Po dokładnym obsłuchaniu auta w kanale dochodzę do wniosku że dźwięk wydobywa się z miski olejowej. Dodam od razu że zaraz po zakupie wymieniłem oczywiście filtry i olej. Dźwięk nasila się razem z dodawaniem gazu. Proszę o podpowiedz co mogło się stać bo to niepokojące bardzo.
komarsnk - 17-02-2015, 21:32

prentki, nagraj to i wrzuć. Słychać na zimno czy na ciepło? Czy tak i tak?
Jaki olej wlałeś. Opisz wszystko i wrzuć film z dobrym dźwiękiem.

KsiadzRobak - 18-02-2015, 08:09

stuka? - to najpewniej panewka na wale, niestety dość częsta przypadłość tych silników i oszczędności właściciela na oleju
carbon11 - 18-02-2015, 08:20

KsiadzRobak napisał/a:
niestety dość częsta przypadłość tych silników

W 2.5 V6 chyba Cie trochę poniosło

prentki - 18-02-2015, 20:35

nie jest to stukanie/ pukanie tylko coś podobnego do gwizdania turbiny. Dźwięk występuje cały czas, na zimnym i na ciepłym silniku Motor zalany Volvoline max live 5w40 więc kwestia oszczędzania właściciela nie jest trafna... postaram się jutro wstawić nagrany dźwięk.
komarsnk - 18-02-2015, 23:13

Gwizd może pochodzić ze skrzyni - kilku userów opisywało takie objawy i każdy miał automat. Nie pamiętam teraz jakie tam były wnioski - trzeba by poczytać temat Problem ze skrzynią automatyczną czy jakoś tak.
deejay - 18-02-2015, 23:46

KsiadzRobak napisał/a:
stuka? - to najpewniej panewka na wale, niestety dość częsta przypadłość tych silników

carbon11 napisał/a:
W 2.5 V6 chyba Cie trochę poniosło

Zdecydowanie raczej tak :roll:

[ Dodano: 18-02-2015, 23:49 ]
prentki napisał/a:
nie jest to stukanie/ pukanie tylko coś podobnego do gwizdania turbiny. Dźwięk występuje cały czas, na zimnym i na ciepłym silniku Motor zalany Volvoline max live 5w40 więc kwestia oszczędzania właściciela nie jest trafna... postaram się jutro wstawić nagrany dźwięk.

Odłącz szarą kostkę z alternatora na pracującym silniku i napisz czy sie coś zmieniło :wink:

prentki - 19-02-2015, 20:43

Chyba doszedłem do problemu, dzisiaj zdjąłem obydwa paski od alternatora i wspomagania. odkręciłem napinacze odpaliłem auto i ... błoga cisza, żadnego gwizdania. Okazało się że problemem jest rolka napinacza od wspomagania która dość mocno hałasuje i teraz trzeba ją wymienić. Problem więc w zasadzie można uznać za rozwiązany. Pliku niestety nie wstawię gdyż nie wiem jak to się robi.