Chcę kupić Galanta! - Galant 2.4 GDI triptronic
sharkblood1987 - 18-03-2015, 17:09 Temat postu: Galant 2.4 GDI triptronic Witam Was moi drodzy Fachmistrze!!!
Jestem tutaj nowy i świeżak który dzisiaj dołączył do mitsumaniaków
Chciałbym Was się poradzić na temat kupna Galant 1999 2.4 GDI + triptronic za cenę 2500zł od dobrego kolegi. Czemu tak tanio bo auto jest spalone u Policji to znaczy koleżka przez rok czasu nie ubezpieczał go ani nie robił przeglądu tylko jeździł na tak zwany "przypał" i w końcu to auto już tylko stoi u niego na podjeździe. Niestety nie mam linku czy zdjęć ale oczywiście mogę zrobić
Mój opis krótki po oględzinach:
Karoseria dobrze utrzymana no tylko już delikatne śladowe zardzewienia na tylnych nadkolach ale to tylko tyle. No i miał delikatną stłuczkę przód błotnik troszeczkę wchodzący na maskę.
Silnik wydaje się w porządku, nie szarpie biegi płynnie wchodzą zarówno na automacie jak i na pół-automat (trip?) , żadnych stuków czy puków. Ogólnie koleżka mówił że troszkę bierze olej ale nigdzie nie widziałem wycieków z silnika czy pod-spodem czy w około.
Wnętrze bardzo zadbane
Koleżka sam trochę wymieniał klocki, mówił że rozrząd był wymieniany przy 193km no ale i tak bym wymienił na wejściu rozrząd.
Także chciałbym was się poradzić czy warto kupić?
Ja potrzebuje auta to nie dalekich podróż może czasami dalekie wiem że trochę będzie spalał z 9/10l benzyny oraz bardzo chcę mieć samochód z automatem.
Także dziękuje Wam bardzo za opinie i pozdrawiam!
Wiktor
robertdg - 18-03-2015, 17:40
Do poczytania
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=38803
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=25567
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=75616
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=24003
Ogólnie to za te cene cudów nie ma sie co spodziewać, tylko po zakupie przypilnuj tematu ubezpieczenia i przeglądu w trybie pilnym byś nie narobił sobie wiekszych wydatków.
sharkblood1987 - 18-03-2015, 17:50
właśnie ten pierwszy link przeczytałem, a za te trzy dziękuje wielkie za pomoc!
Wiem że za taką cenę nie ma co cudów szukać tylko tak zapytałem czy to jest w miarę okazja ale zaraz sobie poczytam o 2.4 GDI
Wow tak na początek przejrzałem Twoje cudo! Nice!
All the best for You!!!
misza116 - 19-03-2015, 09:17
Pamiętaj, że brak karty pojazdu może być problemem większym niż myślisz w tej chwili , plus pare innych prawnych niedogodności .
No chyba, że mówimy o innym "dobrym koledze"
Tomek - 19-03-2015, 09:25
misza116 napisał/a: | Pamiętaj, że brak karty pojazdu może być problemem większym niż myślisz w tej chwili |
można wyrobić duplikat
sharkblood1987 napisał/a: | triptronic za cenę 2500zł od dobrego kolegi. Czemu tak tanio bo auto jest spalone u Policji to znaczy koleżka przez rok czasu nie ubezpieczał go ani nie robił przeglądu tylko jeździł na tak zwany "przypał" i w końcu to auto już tylko stoi u niego na podjeździe. Niestety nie mam linku czy zdjęć ale oczywiście mogę zrobić |
nie wierzę w takie bajki
jakby auto było warte 10 tyś, to by sprzedał na wolnym rynku za 10 tyś, nie wspominając nikomu, że "auto jest spalone u policji" - tak jakby to miało dla nabywcy znaczenie
druga kwestia - przegląd, jeśli auto sprawe = 99 zł, OC, nawet bez zniżek to maks 300 zł za jedną ratę
więc jak by to auto rzeczywiście było takie jak trzeba to by zainwestował te kilka stówek i sprzedał normalnie
no chyba, że to tak dobry kolega, że chce Ci auto sprezentować, to OK
to auto w ogóle zarejestrowane na niego?
jak znam życie i takich specjalistów, to na pewnie auto nie stoi na niego w papierach, tylko ma ze 4 umowy wstecz, pół biedy jak ma ciągłość umów
misza116 - 19-03-2015, 09:45
W tym konkretnym przypadku wyrobienie karty będzie bardzo trudne, zaryzykuję, że niemożliwe
Warunkiem jest wyrejestrowanie auta w WK , w którym auto jest aktualnie zarejestrowane.
Jeśli masz plik umów i osoba z dowodu rozstała się z autem lata temu, dawno o nim zapomniała, to może być duży problem.
Cytat: | Par.2.11. W przypadku zagubienia dowodu rejestracyjnego lub karty pojazdu przed ponownym zarejestrowaniem pojazdu właściciel pojazdu dołącza do wniosku o rejestrację zaświadczenie, o którym mowa w art. 72 ust. 4 ustawy, wystawione przez organ rejestrujący właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji, potwierdzające dane zawarte w zagubionym dokumencie, niezbędne do rejestracji pojazdu.
Par.8.1. Organ rejestrujący na wniosek właściciela pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 2, wydaje zaświadczenie, o którym mowa w § 2 ust. 11, po złożeniu przez właściciela stosownego oświadczenia pod odpowiedzialnością karną za składanie fałszywych zeznań.
2. W przypadku gdy dane właściciela pojazdu, o którym mowa w ust. 1, są niezgodne z danymi właściciela zawartymi w zagubionym dowodzie rejestracyjnym lub karcie pojazdu, organ rejestrujący wydaje zaświadczenie po zgłoszeniu zbycia pojazdu przez właściciela, na którego wystawione były zagubione dokumenty.
|
Tomek - 19-03-2015, 09:50
Tomek napisał/a: | W tym konkretnym przypadku wyrobienie karty będzie bardzo trudne, zaryzykuję, że niemożliwe |
a kolega wyżej nic nie pisał o karcie pojazdu
czyżbyś wiedział coś więcej?
misza116 napisał/a: | Jeśli masz plik umów i osoba z dowodu rozstała się z autem lata temu, dawno o nim zapomniała, to może być duży problem. |
czyżby było faktycznie tak jak pisałem powyżej?
misza116 - 19-03-2015, 09:52
Tak jak napisałem, jeśli mówimy o tym samym "dobrym koledze" .
sharkblood1987 - 19-03-2015, 15:57
HEhehe Dziękuje Panowie za szybką odpowiedź wszystkie dokumenty są Karta pojazdu i umowa, właśnie chcę tak zrobić wziąć go na przegląd zrobić mu. Ile to jest 99zł i chyba opłacić OC ale to w zależności jak to wszystko wyjdzie bo mi się wydaje że za taką cenę to wiadomo nie można szukać Cudeńka ale to już prawie tak jakby limuzyna
P.S. to naprawdę dobry kolega
Dziękuje Wielkie za uwagi!
Pozdrawiam!
robertdg - 19-03-2015, 16:58
Kupując auto z takimi papierami raczej nie masz na co zwlekać z formalnościami, no chyba, ze masz worek pieniędzy aby pokryć ewentualne kary
|
|
|