To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Światło stop LED

irhabi - 22-03-2015, 11:46
Temat postu: Światło stop LED
Padło mi dodatkowe światło stop led tj. to górne na klapie bagażnika (sedan).
Czy jest możliwość jego naprawy (jaki to koszt i do kogo mógłbym się zgłosić?), czy też trzeba zakupić nowe?

plecho1 - 22-03-2015, 11:51

Pewnie każdy elektryk samochodowy sobie poradzi. Raczej światło samo w sobie się nie popsuło, obstawiał bym raczej przełamaną wiązkę elektryczną na przejściu do klapu lub może nie łączy jakaś kostka.
pablo diablo - 22-03-2015, 13:48

możesz również zacząć od sprawdzenia bezpieczników
Bizi78 - 22-03-2015, 15:10

pablo diablo napisał/a:
możesz również zacząć od sprawdzenia bezpieczników

Skoro padło tylko na klapie to chyba bezpiecznik odpada :wink: .

Zdemontuj i sprawdź czy dochodzi napięcie do lampki.
Jeśli nie dochodzi to pewnie tak jak napisał plecho1.

robertdg - 26-03-2015, 21:25

Lampka stopu to hermetyczna jednorazówka, jeżeli nie dochodzi do niej napięcie to trzeba sprawdzić wiązke, w przeciwnym wypadku pozostaje kupno używki albo nowej z salonu (cena dość porażająca sięgająca najniższej krajowej)
irhabi - 26-03-2015, 22:48

Dzięki za podpowiedź. Przez weekend zajrzę, czy rzeczywiście to nie problem okablowania. Generalnie się tam nie dotykam i z góry wykluczyłem tego typu przyczynę.

[ Dodano: 29-03-2015, 19:41 ]
Niestety jak się okazuje padło światło stop. Wstawiałem w to miejsce zwykłą żarówkę i świeci, a więc to na pewno listwa stop.
Czy ktoś się orientuję, czy znajdę w Warszawie magika, który potrafiłby to naprawić za rozsądne pieniądze? W sieci znalazłem tylko jedną ofertę sprzedaży za 150zł. Jak za używkę to dużo, tym bardziej, że to nie statyczny element, który ocenię po wyglądzie, a światło, które może się okazać, że z racji swojego wieku za chwilę również padnie.