To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - niedomaga immobilizer- co i jak wymieniać?

radecky - 22-03-2015, 15:27
Temat postu: niedomaga immobilizer- co i jak wymieniać?
cześć. Do tej pory tylko czytałem, teraz pora coś napisać :)
W tamtym roku cari przestała mi odpalać- tylko kręcił rozrusznik, CE nie paliło się. Po długiej walce elektryk znalazł przyczynę- immobilizer. Kupiłem ze szrotu i wymienili mi komputer immo, zdjęli antenę wokół stacyjki i zaprogramowali nową pastylkę gdzieś w kolumnie kiery na stałe. Przez jakiś czas było ok, potem odpalanie było losowe, 8 z 10 udanych za 1 razem. W zimie problem jakby znikł, a teraz coraz częściej powraca- czasem muszę zakręcić 3 lub 4 razy, więc myślę o wymianie- podobno nie da się tego odłączyć.
I teraz pytanie- co i jak wymieniać? Na aukcjach są zestawy stacyjka+kluczyk+sterownik immo+ecu czy wystarczy tylko wymienić i przepiąć przewody czy trzeba jeszcze coś programować?

robertdg - 22-03-2015, 15:38

Kasowsanie immo to koszt rzędu 500zł +
Podejrzewam, że
radecky napisał/a:
zdjęli antenę wokół stacyjki i zaprogramowali nową pastylkę gdzieś w kolumnie kiery na stałe.
ten patent zaczal sie robić problematyczny (nawet dodatnia temperatura by to tłumaczyła) i wymaga poprawy albo prawidłowej naprawy.
radecky - 22-03-2015, 18:17

ok, a po wymianie kompletu z innego auta zadziała to od razu?
robertdg - 22-03-2015, 19:15

Po prawidłowym zamontowaniu kompletu powinno to działać.
shrek FR - 12-04-2015, 10:23

Podjedz do elektryka niech sprawdzi przewod zasilania imobilaizera.Moj niewiadomo czemu stracil kompletnie zasilanie i po zgaszeniu auta nie moglem juz odpalic. nie moglem znalesc przyczyny dopiero elektryk znalazl ze immo nie jest zasilany.Moze u ciebie wlasnie sie tak zaczyna.
radecky - 31-05-2015, 14:37

Dzięki, ale u mnie musi być zasilanie, w ok 90% odpala.
Ale- mam kupiony nowy zestaw: stacyjka, pętla, kluczyk, skrzynka bezpieczników (nad lewą stopą kierowcy), ecu i sterownik.
Czytałem FAQ ale nie mogę zlokalizować nadal ecu i sterownika immobilizera.
Jeżeli ktoś mógłby zrobić foto w DiD to będe dźwięczny.