To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - immobiliser cari 2000r

vinvato00 - 26-03-2015, 13:20
Temat postu: immobiliser cari 2000r
witam wszystkich, niedawno kupiłem kolejną carisme (tak, to już moja druga), i do niej dostałem standardowo 2 kluczyki, tylko że jeden jest całkiem inny (w sensie inny kształt, taki prostokątny bardziej). jeden działa bez problemu, ale ten drugi już auta nie odpala, drzwi wszystkie otwiera bez problemu razem z centralką, ale jak próbuje nim odpalić cari, to odpala na 1-2 sekundy i od razu gaśnie, i tak tylko za pierwszym razem, przy kolejnych próbach już tylko słychać obroty rozrusznika a auto nie odpala nawet na tą sekunde. podejrzewam że w tym kluczyku albo nie ma wcale immobilisera, albo jest tylko klucz nie jest zaprogramowany czy coś.. znajomy który pracował kiedyś w serwisie mitsubishi mówił że nowy klucz trzeba zaprogramować razem z tym drugim na nowo. dowiedziałem się ze taka operacja kosztuje z 2-3 stówki, dlatego moje zapytanie brzmi, czy dało by radę samemu to zrobić czy pozostaje tylko serwis? wole sie upewnić bo np takiego pilota od centralki już nie raz programowałem na własną ręke i nie było problemów, więc może w tym przypadku też da się coś zrobić. z góry dzięki za odpowiedzi ;)
apg2312 - 26-03-2015, 13:25

Za 100-150 zł masz dorobiony nowy kluczyk w każdym punkcie zajmującym się kluczami, oczywiście z zaprogramowaniem immo. Więc raczej nie ma sensu korzystać z ASO ?
vinvato00 - 26-03-2015, 14:06

tyle że ja już mam ten kluczyk dorobiony tylko albo nie ma w nim wogole immo albo nie jest zaprogramowane, co w takim wypadku?
apg2312 - 26-03-2015, 16:46

Albo masz kluczyk w ogóle bez nadajnika immo, albo jest niezaprogramowany.
Po prostu idź z tym działającym kluczem, a najlepiej podjedź autem, bo wtedy zaraz duplikat idzie sprawdzić, i dorób drugi. Ja w Chorzowie płaciłem za dorobienie kluczyka z immo 150 zł, bo obydwa oryginalne kluczyki to jakiś nędznej jakości, miękki plastik, który popękał tak, że nie dało się przekręcić stacyjki. 5 minut, i był gotowy - fachman dorobił kluczyk, skopiował kod z kluczyka i wgrał do dorabianego.
Nie wiem, jakie ceny są u Ciebie, ale raczej niewiele się różnią. W ASO w Katowicach zaśpiewali mi coś 600 czy 800 zł za dorobienie.

plecho1 - 26-03-2015, 17:26

apg2312, jeśli masz oryginalne klucze, to wystarczyło dorobić klucze z miejscem na transponder i przełożyć te z oryginalnych. Dorobienie takiego z miejscem pod transponder to koszt około 50 - 60zł.
apg2312 - 26-03-2015, 17:42

A tak mam obydwa oryginalne nadłamane kluczyki + jeden dobry duplikat :)
vinvato00 - 26-03-2015, 18:35

mhm ok rozumiem dzięki za odpowiedzi ;)
yoji - 28-03-2015, 16:01

Kiedys mialem kluczyk ktory otwieral tylko drzwi mial szara zamiast czarnej gumy i nie byl tak wyprofilowany jak te zwykle.
lubega1983 - 11-04-2015, 09:16

Jeśli masz ten ułamany klucz z immo to poprostu podepni go do bryloczka z tym dorobionym bez immo i będzie Git
shrek FR - 12-04-2015, 10:28

Mozna wyciagnac pestke immo z klucza i przykleic przy antenie immo, tylko ze wtedy tracimy zabezpieczenie pojazdu.