To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - filtrowanie oleju w ASB

zimn - 29-03-2015, 16:46
Temat postu: filtrowanie oleju w ASB
witam

mam galanta po 2 lifcie z automatyczną skrzynią biegów gdzie jak wiadomo filtr jest głęboko w środku. Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kwestią filtrowania oleju w skrzyni i po obejrzeniu układu chłodzenia aż prosi się o wstawienie tam filtra przepływowego.

Wiadomo że by to był element uspokajający głowę, ale pewnie usuną by z oleju jakieś zanieczyszczenia (dla czego przed-liftowcy mają mieć czystszy olej :P )

czy ktoś rozważał taką modyfikację, jakie mogą być wady i zalety zastosowanie dodatkowego filtra?

robertdg - 29-03-2015, 17:25

Przedliftowa ma filtr na zewnątrz, poliftowa ma filtr wewnątrz, trzeba dokładnie przemyśleć czy aby taki zabieg nie wpłynie negatywnie na sprawnosć skrzyni, po częsci tu już były dywagacje o wewnętrznym filtrze skrzyni http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=37920
zimn - 30-03-2015, 18:45

Wydaje mi się że jeżeli filtr nie stawiał by zbyt dużych oporów to nie powinno zaszkodzić.
Pytanie tylko co wymusza obieg oleju w układzie chodzenia skrzyni? Czy jest to sam konwerter w tedy nie powinno być problemu, czy olej pompuje jakaś dodatkowa pompka której wydajność ciężko określić (nie mierzyłem ciśnienia w układzie chłodzenia).

robertdg - 30-03-2015, 18:48

Pompa obiegowa jest w skrzyni, konwerter to sprzęgło hydrokinetyczne