To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - [CB4W 1.6] Sonda Lambda

Anonymous - 17-02-2007, 13:10
Temat postu: [CB4W 1.6] Sonda Lambda
Witam kolegów padła mi sonda w miśku i przyszedł czas na jej wymiane znalazłem na allegro sonde uniwersalna NTK-NGK tu jest link SONDA chodzi mi o to czy bedzie pasowac moj misiek to Lancernik Kombi 93r 4G92.

Z góry dzieki za odpowiedz :D

Tomasz82 - 17-02-2007, 13:57

sondy ngk ja zawsze zapakowane w pudelko firmowe a tam jest napisane ze jest w bialym pudelku.jezeli juz kupisz to sprawdz co jest wybite na obudowie lambdy.
josie - 17-02-2007, 14:43

Na zdjęciu widać że ma wybite NTK Japan. Sam taką kupiłem i jestem zadowolony.
Na forum było jak podłączyć ją do auta - który kabelek gdzie. Na przykładzie Colta CA0 ale u Ciebie będzie to samo

Anonymous - 17-02-2007, 14:48

Wielkie dzieki za szybkie odpowiedzi wiec zamawiam ja :)
Anonymous - 17-02-2007, 23:05

A jakie są objawy "padania" sondy?
Anonymous - 18-02-2007, 13:30

Typowe objawy uszkodzonej sondy lambda są następujące:

- zwiększone zużycie paliwa (nawet do 15l/100 km),
- samoistne osady na rurze wydechowej,
- czarny dym wydzielający się z rury wydechowej,
- nierównomierna praca silnika,
- zwiększona ilość CO i HC w spalinach podczas sprawdzania spalin na analizatorze spalin

saphire - 18-02-2007, 14:29

Wysokie spalanie, czarne świece, zalewanie auta itp.
Anonymous - 19-02-2007, 23:34

Witam.Mam pytanie co do sondy.Jesli sonda jest uszkodzona zawsze wykarze to błąd i wybije CE?U mnie gaśnie przed odpaleniem i jest ok,ale ostatnio na 27 literkach zrobiłem 200 km!!!Jestem świeżo po wymianie płynów i iltrów.Moze to być przyczyną ze nie wymieniłem jeszcze tego włącznika wentylatora chłodnicy i wiatark chodzi non stop???Dłużej się nagrzewa i dostaje wiekszą dawke paliwa przez dłuższy czas?Ale jest najpierw mały obieg a póżniej duży.A mój lancerek od kupna nie ma kata,ale kat jest i tak za sądą.
saphire - 20-02-2007, 10:25

Sonda wywali błąd jak całkiem zdechnie, przeważnie nie wywala błędu bo jeszcze jakieś tam napięcia generuje tyle że już kompletnie nie odpowiednie do sytuacji. Jak ci auto pali jak smok to jedną z przyczyn może być właśnie lambda zdychająca.
josie - 21-02-2007, 19:57

rzymianin napisał/a:
Moze to być przyczyną ze nie wymieniłem jeszcze tego włącznika wentylatora chłodnicy i wiatark chodzi non stop???Dłużej się nagrzewa i dostaje wiekszą dawke paliwa przez dłuższy czas?Ale jest najpierw mały obieg a póżniej duży

No właśnie - najpierw jest mały potem duży i wiatrak nie powinien przeszkadzać - najwyżej termostat powinien być bardziej przymknięty. Wskazuje to na padnięcie termostatu (około 20-30zł)