Pajero III - Awaria ABS - czujniki
Grzegorz76 - 17-04-2015, 20:34 Temat postu: Awaria ABS - czujniki Witam
Po zapaleniu samochodu zaświeciły się Kontrolki ABS i później TC Jak się domyśliłem prawdopodobnie problem z czujnikami ABS Sprawdziłem przód na lewym kole czujnik ma rezystancję ok. 1,1kom na prawym kole czujnik jest na przerwie czy prawy czujnik jest uszkodzony? Zmostkowałem obwód prawego czujnika rezystorem 1,1 kom ale kontrolka ABS dalej pali Czy po wymianie uszkodzonego czujnika trzeba wykasować błąd urządzeniem diagnostycznym ?
PS Zbyszek ile taki czujnik u Ciebie kosztuje?
Pozdrawiam.
zeeb - 18-04-2015, 00:21
Nic nie musisz kasować.
TangoKK - 18-04-2015, 08:03
Kasować nie trzeba, ale po wymianie czujnika trzeba się przejechać i kilka razy zahamować. Wtedy system się uzbroi.
Georg - 18-04-2015, 10:48 Temat postu: Re: Awaria ABS - czujniki
Grzegorz76 napisał/a: | Zmostkowałem obwód prawego czujnika rezystorem 1,1 kom ale kontrolka ABS dalej pali (...) |
Sterownik ABS odróżnia rezystancję od impedancji obwodów sygnałów wejściowych...
Grzegorz76 - 18-04-2015, 11:01
Mam jeszcze jedno pytanie Próbowałem odczytać kody błędów metodą chałupniczą i coś mi nie idzie Zwierałem pin 1 w tej czarnej kostce standardu OBD II do masy następnie kluczyk w pozycję zapłon i nic się nie dzieje kontrolki zapalają się normalnie tak jak do rozruchu silnika. Czy ma ktoś może tabele z kodami błędów ?
TangoKK - 18-04-2015, 13:31
Wszystkie kody znajdziesz w Manual Service, a tego możesz ściągnąć w tym linku:
http://mmc-manuals.ru/Mit...Service_Manuals
Grzegorz76 - 18-04-2015, 19:04
Dzięki TangoKK za kody bardzo pomocna lektura.
Pin w gnieździe był wepchnięty dlatego nie mogłem odczytać błędów Wystukało ABS 11,15,22,23,23 te błędy to kumam ale kontrola czerwona od ręcznego hamulca wystukała 78 i tego nie mogę wyszukać. Jeszcze silnik wystukał 51 z tego co znałazłem to coś z EGR
TangoKK - 18-04-2015, 19:33
Jest tam wszystko
78 - Accumulator system (Motor has been energized abnormally for long time or abnormal low-pessure accumulator)
Wygląda, że masz problem z akumulatorem (taka grucha przy pompie hamulcowej)
Najlepiej zadzwoń do Zbyszekm2. Nigdy nie odmawia pomocy
Grzegorz76 - 28-04-2015, 18:40
Witam
Z problemami w/w sobie poradziłem i żeby nie było łatwo to pojawił się nowy i tak, kontrolka SRS nie zgasła po rozruchu auta w sobotę nie odczytywałem błędów tylko odłączyłem klemę i zgasła. Autem jeździłem całą sobotę i niedzielę ok 100km i było ok. Dzisiaj po zapaleniu kontrolka znowu nie zgasła Próbowałem odczytać błędy ale pali się na stałe po złączeniu pinów 1-4 Nie wiem gdzie szukać przyczyny bez kodów błędów, kostki pod fotelami, taśma kierownicy może słabe aku ????
Georg - 29-04-2015, 10:36
Grzegorz76 napisał/a: | (...) może słabe aku ???? |
Bateria musiałaby być tak słaba, że stawałby rozrusznik, no i przede wszystkim zapaliłoby lampkę ABS.
Nieregularność występowania usterki wskazuje raczej na chwilowy brak kontaktu. Spróbuj odświeżyć (kilkakrotne rozpiąć i zapiąć) połączenia w kostkach obwodów SRS. Przynajmniej we wszystkich dostępnych.
- Pozdrawiam
Hubeeert - 29-04-2015, 14:46
Grzegorz76 napisał/a: | kontrolka SRS nie zgasła po rozruchu auta w sobotę nie odczytywałem błędów tylko odłączyłem klemę i zgasła. Autem jeździłem całą sobotę i niedzielę ok 100km i było ok. Dzisiaj po zapaleniu kontrolka znowu nie zgasła |
Poduchy zdiagnozujesz i skasujesz ich błędy tylko MUTem
|
|
|