FAQ & How to? - LIQUI MOLY dodatki do oleju / chlodnicy
Ronald - 28-04-2015, 00:30 Temat postu: LIQUI MOLY dodatki do oleju / chlodnicy Czy ktoś z szanownych kolegów / koleżanek stosował podczas serwisowania aut specjalnych dodatków od LIQUI MOLY? Interesuje mnie wasza opinia o dwóch produktach.
1.LIQUI MOLY Engine Flush 2640
2.LIQUI MOLY Oczyszczacz chłodnicy 2699
Warto użyć tych preparatów? Opinie wśród sprzedawców / mechaników są różne. Co o tym sądzicie
apg2312 - 28-04-2015, 00:45
1. to polecana płukanka do oleju. Jeśli przechodzisz z jakiegoś niepewnego oleju na inny, szczególnie na lepszy (np. z półsyntetyka na syntetyk) to IMHO warto ją zastosować. Na moje cztery oczy jest jeden warunek - silnik musi być w dobrym stanie. Ale jeśli już jeździsz na dobrym syntetyku, zasadniczo stosowanie płukanki niewiele da.
2. to samo - jeśli układ chłodzenia masz w dobrym stanie (jest szczelny), to warto przy wymianie płynu chłodzącego zastosować. Z tym, że porządnie trzeba potem wszystko przepłukać wodą deminaralizowaną. No i przy zasyfionym/zakamienionym układzie takie płukanie może nie rozpuścić całego osadu - na Forum było już, że ktoś tam dopiero po użyciu odkamieniacza do sanitariatów uzyskał drożność układu chłodzenia, czy raczej chodziło tutaj o nagrzewnicę.
Ogólnie produkty LM to IMHO wyższa półka chemii samochodowej.
Hubeeert - 28-04-2015, 08:19
Ronald napisał/a: | 1.LIQUI MOLY Engine Flush 2640
2.LIQUI MOLY Oczyszczacz chłodnicy 2699 |
Obu używam, oba mogę polecić.
Ronald - 28-04-2015, 09:34
Będzie zmiana z 15W40 Castrola na 10W40 LIQUI MOLY dlatego myślę o zastosowaniu tych środków. Płyn chlodniczy też juz klarowny nie jest.
paweldm - 05-05-2015, 20:57
LIQUI MOLY Engine Flush dobrze jest użyć co 2-3 wymianę oleju, co do dodatku do chłodnic to nie stosowałem.
Ronald - 25-05-2015, 23:12 Temat postu: Re: LIQUI MOLY dodatki do oleju / chlodnicy Wnioski z zastosowania po przejechaniu 2kkm:
Engine Flush - rzeczywiście wyczyścił silnik. Olej wciąż pięknie bursztynowy, ledwo widoczny na bagnecie. Odczucie bardzo pozytywne. Silnik na ucho inaczej pracuje, jakby miał lżej. Choć to może być akurat efekt lepszego oleju
Oczyszczacz chłodnicy - ciężko wyczuć czy to preparat, czy nie było wcześniej brudów, ale jak do tej pory płyn chłodniczy nie zmienił koloru. Poprzedni płyn wyglądał tragicznie po spuszczeniu, szkoda gadać.
|
|
|