[04-13]Colt CZx - płyn chłodzący
diament20 - 13-05-2015, 00:25 Temat postu: płyn chłodzący Witajcie, pewnie dla większości nie, ale są tacy dla których ilość płynu chłodzącego stwarza pewien kłopot. A raczej jak i gdzie to kontrolować.Wiemy wszyscy, że zbiornik wyrównawczy ma podziałki i to widać od strony silnika( tam sprawdzam jego poziom - powinno być w granicach min-max) Ale kilka dni temu pewien mechanik zachwiał moją wiedzę stwierdzeniem że w chłodnicy brakuje płynu. Pytam go jakim cudem skoro utrzymuję płyn w zbiorniku na odpowiednim poziomie. Na to gość odkręca korek na chłodnicy i mówi do mnie:"ale tu w chłodnicy brakuje płynu jest stanowczo za mało!!!" CZY KTOŚ MÓGŁBY MI WYJAŚNIĆ TO ZAGADNIENIE ? - gdzie w końcu sprawdzać poziom, gdzie dolewać płyn i czego (Którego poziomu i na czym) pilnować ??? No i jeśli ktoś potwierdzi, że należy sprawdzać zaglądając do chłodnicy to do jakiego poziomu tam ma sięgać ten płyn.Czy aż go zobaczę? czy może aż zacznie przelewać się wężykiem do zbiornika wyrównawczego?(z prawej strony tuż pod korkiem wlewowym chłodnicy). pozdrawiam wszystkich i liczę na oświecenie mnie w tej kwstii
robertdg - 13-05-2015, 08:46
Uzupełniając płyn chłodzący robimy to poprzez zalanie go przez korek chłodniczy i uzupełnienie w zbioprniczku wyrównawczym, w prawidlowo działającym układzie wystarczy sama kontrola zbiorniczka wyrównawczego. Zdarza sie jednak, że korek chłodniczy który działa na zasadzie wypychania lub zasysania płynu wyeksploatuje się i płyn nie bedzie uczestniczył w dwukierunkowej pracy zbiorniczka wyrównawczego.
Poziom jaki winien być w chłodnicy to wyznaczona szyjka troszkę poniżej wejścia do węzyka zbiorniczka wyrównawczego.
diament20 - 22-05-2015, 23:31
dziękuję za wyjaśnienia. pozdrawiam Cię robertdg
suchy08 - 30-08-2015, 19:56
Troszke inne pytanko
Czy przy spuszczaniu,wymianie plynu chlodniczego wystarczy odkrecic zaworek na spodzie chlodnicy i ze zbiornika wyrownawczego?po spuszczeniu otrzymalem jakies 3.5l a w instrukcji mowia ze wchodzi 4.6l. Napelnilem uklad i weszln 2.5l o co chodzi?podpowiedzcie.
Mysle ze z bloku trzeba spuscic,tylko gdzie?w moim saabie 9-3 jest proste bo jeden zawor przy chlodnicy,drugi widoczny w bloku i git a tu??
Dziekí
mkm - 30-08-2015, 21:54
suchy08, zostało dużo płynu
Korek od tyłu w bloku - weź dobry klucz
Przy nalewaniu luzujesz odpowietrznik na kolanku (przy górnym wężu) i drugi na termostacie.
No i oczywiście na otwartej nagrzewnicy (grzanie na max)
suchy08 - 15-09-2015, 15:26
W sumie wlalem troche mniej jak 4l a w ksiazce pisza 4.6l na max. Ale sprawdzalem zbiornik wyrownawczy po pewnym czasie i nie bierze z niego i w chlodnicy tez ok.moze gdzies troche zostalo?
Przy spuszczaniu wykrecilem termostat,spuscilem z bloku i chlodnicy.
Dzieki za odp.
|
|
|