FAQ & How to? - [CY3A 1.8] Folia dekoracyjna na słupki - usuwanie.
pabloss - 19-05-2015, 22:00 Temat postu: [CY3A 1.8] Folia dekoracyjna na słupki - usuwanie. Na początek witam wszystkich MitsuManiaków i wszystkie MitsuManiaczki
Ponad 1,5 roku temu stałem się szczęśliwym nabywcą testowego Miśka, także nie miałem zbyt wielkiego wyboru jeśli chodzi o jego wyposażenie, w skład którego weszła też nieszczęsna "carbonowa" folia dekoracyjna na słupki środkowe. Poniżej link do tego "cudeńka":
http://mitsubishi.wache.c...ia/MZ314057.jpg
Przed zakupem pytano mnie, czy mają tę folię ściągnąć, czy ją zostawić i ewentualnie dokleić (już wówczas lekko odchodziła w jednym miejscu). Powiedziałem, żeby ściągnęli (nie jestem fanem tego typu udziwnień). Przy samym zakupie okazało się jednak, że ją dokleili tłumacząc się tym, że pod spodem jest mocny klej i lakier też już nie będzie wyglądał tak ładnie. Stwierdziłem - przeboleję.
Do tej pory trzymało się to nawet ładnie, ale po ostatniej myjce ciśnieniowej i jeździe po autostradzie całe do ustrojstwo odkleiło się z jednej strony na długości 10-15cm. Nie chce mi się znów bawić w przyklejanie tym bardziej, że między naklejkę a klej weszło wszystko co mogło przez ponad 400km-ową podróż po autostradzie.
Pytam Was zatem drodzy forumowicze, czy ktoś z Was miał podobny problem? Jeśli tak to jak się z nim uporał, a jeśli nie, to czy może ktoś mi doradzić czym taki klej usunąć nie dewastując sobie auta?
Z góry dziękuję za wszelkie porady i pomoc.
PS.
Wyszedł trochę esej, za co przepraszam. Chciałem naświetlić całą sytuację
Maczaj1 - 20-05-2015, 03:44
Klej najlepiej usunąć benzyną ekstrakcyjną,jest bezpieczna dla lakieru na 100 % ewentualnie lekko nasączona szmatka nitro tylko trzeba zrobić próbę w niewidocznym miejscu
Grzegorz42 - 20-05-2015, 08:59
Witam;
Folie dekoracyjną spróbuj usunąć ogrzewając ją suszarką do włosów lub opalarką elektryczną;(polecam suszarkę).
Resztki klej zmywaczem,znalazłem taki środek:
http://allegro.pl/wurth-z...5333498486.html
robertdg - 20-05-2015, 15:09
Wypróbuj rady Grzegorz42, z nitrem, acetonem i temu podobnymi nawet nei podchodź do lakieru bo skutki moga byc opłakane
|
|
|