Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mjsystem
20-05-2015, 09:09
[CY3A 1.8] Folia dekoracyjna na słupki - usuwanie.
Autor Wiadomość
pabloss 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 19-05-2015, 22:00   [CY3A 1.8] Folia dekoracyjna na słupki - usuwanie.

Na początek witam wszystkich MitsuManiaków i wszystkie MitsuManiaczki ;)

Ponad 1,5 roku temu stałem się szczęśliwym nabywcą testowego Miśka, także nie miałem zbyt wielkiego wyboru jeśli chodzi o jego wyposażenie, w skład którego weszła też nieszczęsna "carbonowa" folia dekoracyjna na słupki środkowe. Poniżej link do tego "cudeńka":
http://mitsubishi.wache.c...ia/MZ314057.jpg

Przed zakupem pytano mnie, czy mają tę folię ściągnąć, czy ją zostawić i ewentualnie dokleić (już wówczas lekko odchodziła w jednym miejscu). Powiedziałem, żeby ściągnęli (nie jestem fanem tego typu udziwnień). Przy samym zakupie okazało się jednak, że ją dokleili tłumacząc się tym, że pod spodem jest mocny klej i lakier też już nie będzie wyglądał tak ładnie. Stwierdziłem - przeboleję.

Do tej pory trzymało się to nawet ładnie, ale po ostatniej myjce ciśnieniowej i jeździe po autostradzie całe do ustrojstwo odkleiło się z jednej strony na długości 10-15cm. Nie chce mi się znów bawić w przyklejanie tym bardziej, że między naklejkę a klej weszło wszystko co mogło przez ponad 400km-ową podróż po autostradzie.

Pytam Was zatem drodzy forumowicze, czy ktoś z Was miał podobny problem? Jeśli tak to jak się z nim uporał, a jeśli nie, to czy może ktoś mi doradzić czym taki klej usunąć nie dewastując sobie auta?

Z góry dziękuję za wszelkie porady i pomoc.

PS.
Wyszedł trochę esej, za co przepraszam. Chciałem naświetlić całą sytuację :)

Maczaj1 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubischi lancer 1.8 2012
Wysłany: 20-05-2015, 03:44   

Klej najlepiej usunąć benzyną ekstrakcyjną,jest bezpieczna dla lakieru na 100 % ewentualnie lekko nasączona szmatka nitro tylko trzeba zrobić próbę w niewidocznym miejscu

Grzegorz42 
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan '09 - 1.8 Invite
Wysłany: 20-05-2015, 08:59   

Witam;
Folie dekoracyjną spróbuj usunąć ogrzewając ją suszarką do włosów lub opalarką elektryczną;(polecam suszarkę).
Resztki klej zmywaczem,znalazłem taki środek:
http://allegro.pl/wurth-z...5333498486.html

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-05-2015, 15:09   

Wypróbuj rady Grzegorz42, z nitrem, acetonem i temu podobnymi nawet nei podchodź do lakieru bo skutki moga byc opłakane
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Odpowiedz do tematu