Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Wymiana płynu chłodniczego, jak ?
FredPL - 24-05-2015, 17:19 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Wymiana płynu chłodniczego, jak ? Hey,
ostatnio zauważyłem, że auto mi się dość szybko grzeje (co chwilę włącza się wentylator na chłodnicy) i postanowiłem sprawdzić jak wygląda płyn chłodniczy. Odkręciłem kranik u dołu chłodnicy, spuściłem trochę i okazało się, że wygląda jak kawa z melkiem. Spuściłem z auta ile się dało, zalałem Dynagel 2000 i okazało się, że z układu zeszło tylko jakieś 2.5l płynu z 5 litrów znajdujących się w aucie (tylko tyle nowego płynu udało się wlać). Wie ktoś jak spuścić całość ?
rasiak1980 - 25-05-2015, 02:13
część siedzi w nagrzewnicy możesz spróbować odkręcić nakrętke odpowietrzenia i przedmuchać sprężonym powietrzem resztę a kawa to wlana woda bez płynu albo mocno rozrzedzony płyn zbyt małe stężenie inhibitora i silnik koroduje od środka, można przepłukać są płukanki kiedyś stosowało się słaby roztwór wody i sody kaustycznej teraz po prostu szkoda silnika jak są gotowe preparaty.
kamir - 25-05-2015, 05:39
Nie wiem jak w DiD ale z tego co pamiętam to u mnie jest jeszcze śruba spustowa na bloku silnika.
|
|
|