Space Star Techniczne - [MSS DID] Czasami brak mocy i wzrastanie temperatury silnika
dark57 - 07-06-2015, 09:14 Temat postu: [MSS DID] Czasami brak mocy i wzrastanie temperatury silnika Witam,
Ostatnio miałem taka sytuację:
Jadąc kilkaset kilometrów autostradą miałem włączoną klimatyzację, od czasu do czasu dawałem auto na luz, po chwili gdy włączałem bieg auto było zamulone, wyraźnie brakowało mocy, też wskazówka od temperatury silnika podchodziła pod czerwone pole, gdy jeszcze raz dałem na luz i z powrotem wrzucałem bieg samochód działał normalnie. Rano zauważyłem że poziom płynu chłodniczego jest poniżej minimum.
Wydaje mi się że te kilka faktów miało ze sobą związek i występowały razem:
wyższa prędkość/obroty silnika, włączona klimatyzacja, włączanie luzu z góry (aby silnik trochę odetchnął), i czasami brak mocy po wrzuceniu biegu
Teraz auto chodzi normalnie, tzn od tamtego czasu nie jeździłem autostradą
Czy ktoś miał podobną sytuację ? Nie wiem czy to "olać", czy szukać przyczyny sytuacji?
Bizi78 - 07-06-2015, 12:31
Co do wskaźnika, to może warto na początek sprawdzić termostat czy się nie przycina oraz czujnik temp.
Może układ jest zapowietrzony .
Co do zamulania, to zapala się może check
dark57 - 07-06-2015, 21:58
Nie nie zapalał się, także nie ma błędów po podpięciu pod komputer
Być może powodem tego wszystkiego było mało płynu chłodniczego, ale dam znać za jakiś czas jak jest
JCH - 08-06-2015, 20:00
dark57 napisał/a: | włączanie luzu z góry (aby silnik trochę odetchnął) | Hm... Po co?
Jak mu na 5-tym biegu zdejmiesz nogę z gazu to wg mnie on bardziej "odetchnie" niż na luzie.
zet-em - 09-06-2015, 18:04
dark57 napisał/a: |
Być może powodem tego wszystkiego było mało płynu chłodniczego |
Nawet nie ,,być może,, tylko prawie na pewno było to przyczyną Twoich problemów
dark57 - 11-06-2015, 06:38
JCH napisał/a: | Jak mu na 5-tym biegu zdejmiesz nogę z gazu to wg mnie on bardziej "odetchnie" niż na luzie. |
Zdaje się że masz rację, tak mi zostało z ekojazdy "maluchem"
zet-em napisał/a: | Nawet nie ,,być może,, tylko prawie na pewno było to przyczyną Twoich problemów |
Tak, teraz jest wszystko w porządku, a wskazówka od temperatury nawet jest leciutko przed połową po rozgrzaniu/po dłuższej jeździe.
Jakby sytuacja się powtórzyła to napiszę o tym
AidsD - 11-06-2015, 21:43
dark57 napisał/a: |
Tak, teraz jest wszystko w porządku, a wskazówka od temperatury nawet jest leciutko przed połową po rozgrzaniu/po dłuższej jeździe. |
I to jest wskazanie jak najbardziej prawidlowe
|
|
|