Pajero I - [2.6] Silnik słabnie i dławi się na PB po nagrzaniu.
Rob^ - 08-06-2015, 18:37 Temat postu: [2.6] Silnik słabnie i dławi się na PB po nagrzaniu. Mitsubishi Pajero I 2.6 - rocznik 1989`
Mam mały problemik z pracą silnika w tym autku ... ma ono instalację gazową ... która działa znakomicie, pali na pyk a silnik ma moc ... jedzie jak wściekły
Problem objawia się z praca silnika po przełączeniu na benzynkę ...
Gdy silnik jest zimny jest OK ! ale nie chce jechać na benzynie gdy się nagrzeje.
Silnik traci moc i nie wkręca się na obroty ale na jałowych pracuje poprawnie i nie gaśnie.
Poprzedni właściciel (mój dobry znajomy) twierdzi że tak już było jak kupił to autko 6 lat temu a tego nie naprawiał bo benzynka droga
Ja postawiłem sobie za ambitny cel że naprawie to dla zasady jako że nie lubię jak coś nie działa ... i zrobię to sam bez pomocy ASO
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie co do możliwej przyczyny takiego zachowania.
Georg - 09-06-2015, 10:48
Rob^ napisał/a: | Będę wdzięczny za wszelkie sugestie co do możliwej przyczyny takiego zachowania. |
Jest tam jakiś przepływomierz? Sprawny?
Rob^ - 09-06-2015, 14:34
Georg napisał/a: | Jest tam jakiś przepływomierz? Sprawny? |
Nie wiem czy to o to chodzi ale ...
Jest jakiś zawór sterujący dopływem powietrza do filtra.
Zawór sterowany jest wężykiem podciśnieniowym i działa poprawnie.
To ten element do którego wczoraj podłączyłem nową brakującą rurkę aluminiową
Myślę sobie jednak czy gdyby to był problem ze "złą" ilością powietrza to efekt braku mocy i "dławienia" się silnika występował by również przy zasilaniu LPG ?
Georg - 09-06-2015, 15:27
A czy to auto nie jest jeszcze na gaźniku?
Rob^ - 09-06-2015, 19:22
Georg napisał/a: | A czy to auto nie jest jeszcze na gaźniku? |
Oczywiście że na gaźniku !
Klasyk z 1989r
Dla informacji /przypomnienia ... tak to wygląda gaźnik !
Georg - 09-06-2015, 19:42
Skoro to gaźnik, to inna para kaloszy...
Rob^ napisał/a: | Gdy silnik jest zimny jest OK ! ale nie chce jechać na benzynie gdy się nagrzeje. |
Wygląda na to, że jest OK dopóki jest na ssaniu. Do sprawdzenia dysza/dysze główne, przy okazji także czyszczenie gaźnika.
Rob^ - 10-06-2015, 15:46
Georg napisał/a: | Wygląda na to, że jest OK dopóki jest na ssaniu. Do sprawdzenia dysza/dysze główne, przy okazji także czyszczenie gaźnika. |
Tego się obawiałem Ale chyba poczekam z tym do "po sezonie" bo jeszcze coś popsuję
Póki co na LPG jedzie OK! a zbiornik 60L wystarcza na chwilkę ... w zeszłym roku autko z tą przypadłością objechało Rumunię więc nie ma dramatu
Oczywiście obiecuję kontynuować wątek i zostawić informację dla potomnych co było powodem tej usterki.
Undercover - 10-06-2015, 16:19
Rob - zrób to teraz bo jeszcze Transalpiny Miśkiem nie pokonałeś A na gazie może nie dojechać
Rob^ - 09-07-2015, 12:01
Undercover napisał/a: | Rob - zrób to teraz bo jeszcze Transalpiny Miśkiem nie pokonałeś A na gazie może nie dojechać |
Spokojnie ... damy radę ! ... Rumunia i Bułgaria są bardzo dobrze zaopatrzone w LPG
http://www.mylpg.eu/stations/romania/map
Jest plan na Bałkany 4x4 ale co z tego wyjdzie to zobaczymy
Anonymous - 09-07-2015, 13:53
no gaźnik to jest do generalnego czyszczenia
Rob^ - 10-11-2015, 14:32
Zacząłem jeździć na dojazdach do lasu na benzynie ...
Po zużyciu około 20 litrów PB98 silnik po rozgrzaniu pracuje zdecydowanie lepiej
Czy takie badziewia dolewane do paliwa służące do oczyszczania układów paliwowych są skuteczne ?
Coś takiego wygooglowałem
http://allegro.pl/valvoli....749754265.html
http://www.stp.com.pl/pro....912482427.html
sylwa-x - 10-11-2015, 18:32
kup z firmy liqid moly np. w Intercarsie
w przypadku wtryskiwaczy się sprawdza dobrze
jełśi chodzi o gaźnik to nie miałem okazji testować
|
|
|