To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - [C51A 1.3] Strasznie słaby gdy silnik jest zimny

Anonymous - 19-02-2007, 21:26
Temat postu: [C51A 1.3] Strasznie słaby gdy silnik jest zimny
Witam!
Mam pewnien problem, otóż chodzi oto, że gdy uruchomię silnik z lekkim trudem obojętnie czy na gazie czy na benzynie to wogóle nie mogę ruszyć z miejsca bo auto odrazu ga¶nie. Poprostu strasznie mał± moc ma, muszę go nieĽle gazować, żeby ruszyć. Silnik jest troche brudny od oleju, wydaje mi się, ze to uszczelka pod głowic±. Pod samochodem rano widać mała plamkę oleju, możliwe, że spod którego¶ wałka. Czy trzeba robić odrazu regenerację głowicy czy może jest to kwestia regulacji zaworów? Jak się silnik rozgrzeje to chodzi normalnie, na gazie w trasie poleci jakie¶ 135km/h jest to chyba w miarę jak na taki stary samochód. Pzrebieg na liczniku to 180tys, ale kto wie ile tak naprawdę ma. Pozdrawiam!

kamilek - 19-02-2007, 21:39

Wyreguluj zawory.
Uszczelkę pod głowic± można zdiagnozować tak: odkręć korek od chłodnicy (na zimnym silniku!), niech kto¶ przegazuje auto, a Ty obserwuj, czy w płynie nie ma jakich¶ b±belków. Chociaż jak masz przedmuch z jednego cylindra do drugiego, to płyn nie będzie b±blował... Ale co tam. Najpierw płyn, potem zawory.
PS. W ogóle to jaki jest rocznik Twojego Colta? A jaki silnik?

edit:
Ups, niedoczytałem...Ty masz C50 1.3 :) .

Hugo - 19-02-2007, 22:22

Pastor napisał/a:
na gazie w trasie poleci jakie¶ 135km/h jest to chyba w miarę
Mój poprzedni Colt (taki jak Twój, patrz podpis leciał na gazie 172 km/h w 2 osoby i miał przebieg ponad 300 000 km.
Anonymous - 20-02-2007, 17:45

Hmm. Ciekawe tylko któr± z kolei uszczelkę pod głowic± miał ten twój Colt pzry tych 300 tys. Pobawię się w najbliższym czasie, pewnie będę musiał uszczelkę wymienić. Pozdrawiam!
Hugo - 20-02-2007, 21:31

Pastor napisał/a:
Ciekawe tylko któr± z kolei uszczelkę pod głowic± miał ten twój Colt pzry tych 300 tys.
Co najmniej czwart± :mrgreen: Dopiero jak założyłem oryginaln± był spokój na dłużej.
Anonymous - 01-04-2007, 15:35

Jak dla mnie to to jest kwestia automatycznego ssania. Po prostu się nie otwiera. U siebie mam ten sam problem. Tylko, że nie może tego robić byle jaki mechanik, bo i tak nic nie zrobi.
U mnie ten problem pojawia się co roku. Ale oddaje do serwisu (znajomego) mitsu i wszystko jest ok