To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - opony

bolek11 - 13-06-2015, 20:38
Temat postu: opony
Jestem tu od wczoraj zadałem pytanie i już jest odpowiedz,mam następne pytanie jak to jest z oponami wielosezonowymi sprzedawca powiedział mi że opon nie trzeba zmieniać na zimę bo napęd jest na cztery koła a co ważne wszystkie opony muszą być takie same prawda to?pozdrawiam Damian.
rezon - 13-06-2015, 21:08

Opony wielosezonowe jak sama nazwa wskazuje są na cały rok i nie trzeba ich zmieniać bez względu na to czy jest napęd 4x4 czy nie. Ale dobra zimówka jest lepsza od opony całorocznej. Muszą być takie same opony na jednej osi, ale przy czterołapie powinny być takich samych rozmiarów na obydwu osiach - mogą być różne opony.
lexus - 14-06-2015, 10:16

rezon napisał/a:
ale przy czterołapie powinny być takich samych rozmiarów na obydwu osiach - mogą być różne opony.
No nie bardzo powinny być identyczne nawet jeśli chodzi o zużycie opon na osiach bo można mieć problem z napędem,było kiedyś głosno z awarią L200 bo serwis na gwarancji nie wiedział że opony muszą być takie same
rezon - 14-06-2015, 11:50

lexus napisał/a:
rezon napisał/a:
ale przy czterołapie powinny być takich samych rozmiarów na obydwu osiach - mogą być różne opony.
No nie bardzo powinny być identyczne nawet jeśli chodzi o zużycie opon na osiach bo można mieć problem z napędem,było kiedyś głosno z awarią L200 bo serwis na gwarancji nie wiedział że opony muszą być takie same
czyli dokładnie to co napisałem - powinny być takich samych rozmiarów. Różnica rzeźby bieżnika nie ma przecież znaczenia na rozmiar :lol:
Komandor - 14-06-2015, 22:33

Jeżeli mieszkasz na Pomorzu gdzie zimy są łagodniejsze (a widzę że nie), jeździsz spokojnie i głównie po mieście oraz nie wybierasz się zimą w góry to spokojnie wielosezonówki dają radę (wypróbowane)... Pamiętaj że opony zimowe na mokrej jezdni przy dodatniej temperaturze to też kompromis... Dodatkowe oszczędności to 60-80 pln za wymianę kół z wyważeniem
rezon - 15-06-2015, 07:55

Opony i tak trzeba przecież co jakiś czas wyważać, więc jak ktoś ma dwa komplety kół to nie ma tych oszczędności. Jedynie, że wyważać przy wielosezonowych można w okresach mniejszego natężenia prac wulkanizatorów. Można też tak jak ja robię wrzucić w takim martwym okresie dwa komplety leżących kół (dwa samochody) i zawieźć je na wyważenie, a w razie potrzeby samodzielnie zmienić koła.
Bartekkita - 15-06-2015, 23:56

Jeżeli nie czuć, żadnych wibracji pochodzących od kół to nie widzę sensu ich wyrażania.
lexus - 16-06-2015, 09:06

Bartekkita napisał/a:
Jeżeli nie czuć, żadnych wibracji pochodzących od kół to nie widzę sensu ich wyrażania
Ja też tak Mam :wink:
rezon - 16-06-2015, 11:09

Ja chyba jednak trochę więcej i nieco szybciej jeżdżę :) Praktycznie wyważam po każdym sezonie :( Różnice często nie są duże - 10g, ale to wystarczy, aby przy większych prędkościach odczuwać
staszq2 - 16-06-2015, 19:31

rezon napisał/a:
Różnice często nie są duże - 10g, ale to wystarczy, aby przy większych prędkościach odczuwać

Podzielam to zdanie i uważam, że oszczędzanie na wyważaniu jest tylko czysto teoretyczne bo cierpi na tym ukł. kierowniczy mimo że te różnice nie są odczuwalne, no chyba że ktoś nie przekracza 50 to może nawet na krzywych felgach jeździć... oczywiście do czasu :mrgreen:

Bartekkita - 19-06-2015, 17:57

Jak są dobrze wyważone opony, dobrze przechowywane i odważniki się nie poodklejają to wszystko jest ok. A o prędkościach się nie będę wypowiadał, bo nie potrzebę mi Rb :P
paweldm - 01-10-2015, 15:58

Co powiecie na moje rozwiązanie. Na tylnej osi mam opony wielosezonowe dunlop, na przedniej w zależności od sezonu lato toyo, zima pirelli. Wszystkie są oczywiścię w tym samym rozmiarze. Auto służy mi do normalnej, spokojnej jazdy, więc uważam to za rozwiązanie kompromisowe.
tygrys48 - 01-10-2015, 17:09

Witam , wymienilem stare radio na nowego NVOX-a , w zestawie jest TV . mam pytanie czy ktos sam montowal anteny telewizyjne bo nigdzie nie moge znalezc rysunku z instrukcja montazu i nie wiem gdzie je zamontowac i czy musza byc zachowane jakies parametry montazu tych anten :roll: JM
paweldm - 01-10-2015, 17:41

Kolego tygrys pomyliłeś wątki.
lexus - 01-10-2015, 21:12

Kolego opony na obu osiach muszą być identyczne