To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] falowanie obrotów i dziwna zależność

piekarz10 - 15-07-2015, 21:39
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] falowanie obrotów i dziwna zależność
Wiem że temat falujących obrotów opisany jest ze wszystkich stron, ale zauważyłem u siebie pewną zależność której nie zauważyłem u innych. Jak nogą "podnoszę" pedał przyśpieszenia obroty wracają do normy. Zaczęło się od falowania, przeprowadziłem procedurę resetu i nauczyłem obrotów. Podniesienie pedału ku górze (chociaż nie wyczuwam jakiegoś luzu) powoduje automatyczne ustawienie obrotów i wskazówka obrotomierza nawet nie drgnie. Zdarza się że w czasie ostatniego wyjazdu nad morze obroty czasem falowały lub zostawały przy wysprzęgleniu na ok 1500 obr., ale dotknięcie pedału od dołu normowało sytuację. Byłem u mechanika, zalecił regenerację przepustnicy ( stwierdził że odkleja się elektromagnes). Przy okazji gdzie można to zrobić w Warszawie lub okolicach? Proszę o podpowiedź o co może chodzić. Czy rzeczywiście konieczna jest regeneracja przepustnicy. Przebieg 250 000 km.
robertdg - 16-07-2015, 07:56

Zarówno przepustnica jak i pedał jest elektroniczny, odnośnie problemów z przepustnica zwróc się do użytkownika Bartek proponuje jednak podpiąc auto pod komputer i sprawdzić w trybie rzeczywistym jak pracuje potencjometr gazu - może jest zużyty w pozycji spoczynkowej (daje różne odzyty) i z tąd problemy
piekarz10 - 16-07-2015, 14:56

Ok sprawdzę.